Prvních pět set odvážných už testuje EET. Vše jde bez problémů, hlásí finanční správa

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 2. 11. 2016 15:45
Měsíc před ostrým startem elektronické evidence tržeb se rozjel testovací provoz. Zájem není velký, zatím se přihlásila necelá pětistovka podnikatelů. Podle šéfa finanční správy Martina Janečka systém funguje bez problémů. Příjmy státního rozpočtu by se v příštím roce díky zavedení EET měly podle odhadů ministerstva financí zvýšit o 4,3 miliardy korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: komerční článek

Praha – Do dnešního dne se do pilotního provozu elektronické evidence tržeb (EET) přihlásilo 496 podnikatelů, kteří zaslali 43 000 účtenek. Na tiskové konferenci to uvedl ministr financí Andrej Babiš. Finanční správa začala ukládat údaje o tržbách podnikatelů, kteří se k ní dobrovolně připojí, v úterý. Podle šéfa finanční správy Martina Janečka systém funguje bez problémů.

Evidence tržeb bude spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se podle informací ministerstva financí týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Podnikatelé si v pilotním provozu mohou otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem. Zároveň si mohou ověřit, zda se data ukládají na servery finanční správy. K systému se mohli podnikatelé připojit i dříve, ale v testovacím prostředí se data o evidovaných tržbách neukládala.

"V pilotním provozu odesílané tržby nepodléhají kontrole ze strany finanční správy. Údaje o tržbách zasílané v ostrém módu se však ukládají v databázi finanční správy a jsou podnikatelům k dispozici ve webové aplikaci EET," uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Dodala, že dál existuje i takzvaný ověřovací mód, v rámci kterého se v databázi finanční správy údaje neukládají a slouží zejména dodavatelům při nastavení funkčního zařízení.

Registrační údaje, s kterými se lze k systému přihlásit, přiděluje finanční správa od 1. září. Dosud správa vydala zhruba 21 000 autentizačních údajů.

Řada podnikatelů podle prodejců pokladních systémů přípravu na EET stále neřeší. Vyčkávají i se zapojením do zkušebního režimu, který odstartoval v úterý.

Poskytovatel pokladních systémů Rychlá Pokladna odhaduje, že nyní má vlastní konkrétní řešení pro EET zhruba 40 procent restaurací a přibližně 25 až 30 procent jej vybírá. "Zatím však stále zhruba 30 až 35 procent podniků se problematikou zařízení pro EET vůbec ještě nezačalo zabývat," uvedl jednatel společnosti One Pub Pavel Friedrich. Připomněl, že v ČR je evidováno na 30 000 gastronomických zařízení.

Příští rok o čtyři miliardy víc

Příjmy státního rozpočtu by se v příštím roce díky zavedení EET měly podle odhadů ministerstva financí zvýšit o 4,3 miliardy korun. Celkově by evidence tržeb měla po startu všech jejích fází v roce 2018 přinést navíc do rozpočtu 18 miliard korun ročně.

Evidence tržeb bude spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí až od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se pak do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů, nebo dokonce i astrologové.

Navýšení příjmů přitom podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) zahrnuje kombinaci samotné evidence tržeb a s tím spojených větších příjmů daně z přidané hodnoty a ze sociálního a zdravotního pojištění. Ministerstvo financí také očekává nárůst příjmů z daně z příjmu fyzických osob nebo omezení dávek v nezaměstnanosti. Řada lidí totiž v současnosti podle Babiše pracuje na černo a zároveň pobírá podporu.

Ministerstvo financí si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Státní rozpočet na příští rok, který již projednala Poslanecká sněmovna v prvním čtení, počítá se schodkem 60 miliard korun. Celkové příjmy navrhovaného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun.

Finanční správa nebude už podvodníky jen vytipovávat, pomohou jí data z evidence, tvrdí o rozjezdu EET Babišova náměstkyně Alena Schillerová. | Video: David Klimeš
 

Právě se děje

Další zprávy