V Nevadě se s klimaaktivisty nemazlili. Blokádu rozrazila policie, tu teď prověřují

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 8. 2023 11:29
Klimatické aktivisty, kteří blokují silnice, neřeší zdaleka jen v Česku nebo Německu. V neděli zablokovala koalice aktivistů vystupující pod jménem Seven Circles silnici v Nevadě, po níž přijížděli účastníci tradičního setkání Burning Man. Nechyběly cedule vyzývající ke svržení kapitalismu, místní pořádkové složky se nicméně s blokujícími příliš nemazlily.
Nevadští rangeři prorazili blokádu aktivistů, ukazuje video ze sociální sítě X | Video: Twitter/michelle lh࿊࿊q

Video, které začalo kolovat po sociální síti X, dříve Twitter, ukazuje scénu, v níž bílý pick-up místních pořádkových služeb prorazí bez jakéhokoliv zaváhání blokádu klimatických aktivistů i s jejich transparenty. Policista následně vystoupí z auta a začne účastníky blokády se zbraní v ruce zatýkat. Celé to trvá nanejvýš několik desítek vteřin, ale mezi novináři i veřejností to vyvolalo velký ohlas.

Koalice aktivistů vystupující pod jménem Seven Circles vydala k celé blokádě poměrně obsáhlé tiskové prohlášení, v němž například uvádí, že "cílem této blokády je přitáhnout pozornost k faktu, že kapitalismus neumí reflektovat klimatické a ekologické zhroucení". Aktivisté zároveň protestují proti popularizaci festivalu Burning Man, který se v nevadské poušti koná každoročně od roku 1986. Onu popularizaci podle nich dělají lidé, kteří nežijí podle jeho hodnot, což vede k fetišizaci celého festivalu. Samozřejmě kapitalisty.

Uveďme, že festival Burning Man začal jako rituál s ohněm oslavující letní slunovrat. Původně šlo o spíše undergroundové setkání volnomyšlenkářů, které se vyvinulo v akci hojně navštěvovanou influencery, celebritami a elitou ze Silicon Valley, napsal v roce 2019 web amerického rádia NPR. Organizace Seven Circles pak dodává, že se zpočátku festivalu účastníci stavěli proti statusu quo a představovali jakousi protiváhu proti konzumnímu způsobu života.

Tomu se údajně festival postupně zpronevěřil a snaha dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2030, kterou organizátoři deklarují, je podle aktivistů nedostatečná.

Formou blokády silnic se tak aktivisté rozhodli právě na problémy klimatické změny a konformismu festivalu se současným politicko-ekonomickým prostředím, s nímž nesouhlasí (a považují se za následovníky původních účastníků festivalu Burning Man z doby před 37 lety), upozornit. Účastníci a především pořádkové složky pro tuto formu aktivismu ale, jak je vidět na videu, neměli přílišné pochopení.

Jak později vyšlo najevo, v bílém pick-upu seděli kmenoví rangeři indiánské rezervace Pyramid Lake Paiute. Podle jejich tiskové zprávy rangeři nejprve aktivisty upozornili, aby blokádu odstranili, načež jeden z nich do ní najel svým autem, aby lidé v koloně mohli projet. "Chování uvedeného rangera se nyní vyšetřuje," konstatuje James J. Phoenix z rezervace Pyramid Lake Paiute. Celkem pět zadržených aktivistů, jeden dokonce z Malty, bylo následně propuštěno.

 

Právě se děje

Další zprávy