Toyota se chystá do vesmíru

Tomáš Rybecký
8. 7. 2013 13:44
Japonská automobilka Toyota se podílí na vývoji robotického kosmonauta
Foto: Toyota

Již v srpnu odstartuje z kosmického centra Tanegašima loď s robotickým kosmonautem. Na něm se, kromě společností Dentsu Inc. a Robo Garage Co. a Výzkumného centra pro moderní vědu a techniku při tokijské univerzitě, podílela i společnost Toyota Motor.

Robotický kosmonaut Kirobo, který 4. srpna navštíví vesmír, je jedním z dvojice humanoidních robotů pro slovní komunikaci, vyvinuté ve výzkumném projektu Kibo Robot. K Mezinárodní vesmírné stanici ISS poletí nákladní kosmickou lodí Kounotori 4 z kosmického centra Tanegašima.

Univerzitní výzkumné centrum RCAST společně s firmou Robo Garage zajistilo vývoj hardwaru robota, včetně generování pohybů, Toyota zodpovídala za funkci rozpoznávání hlasu a společnost Dentsu zajistila vytvoření obsahu rozhovorů i správu celého projektu.

Kirobo se vylodí na Mezinárodní vesmírné stanici ISS a počká na velitele Koiči Wakatu, který na stanici přiletí letos v listopadu či prosinci. V japonském experimentálním modulu Kibo se pak velitel s robotem Kirobo zúčastní vůbec prvního experimentálního rozhovoru mezi člověkem a robotem ve vesmíru.

 

Právě se děje

Další zprávy