Tesla chce vyrábět půl milionu aut už za dva roky. Propadla se kvůli tomu do miliardových ztrát

Jan Markovič ČTK Jan Markovič, ČTK
5. 5. 2016 9:55
V přepočtu 6,6 miliardy korun je ztráta amerického výrobce elektromobilů Tesla za první čtvrtletí letošního roku. To je téměř dvojnásobek oproti loňským číslům. Automobilka z Kalifornie totiž musela investovat obrovské prostředky do rozšíření výroby. Už za dva roky by totiž chtěla produkovat půl milionu vozů ročně, což je zhruba šestkrát víc, než se jí podaří letos.
Chystaný kompaktní elektromobil Tesla Model 3 si rezervovalo už 400 tisíc lidí.
Chystaný kompaktní elektromobil Tesla Model 3 si rezervovalo už 400 tisíc lidí. | Foto: ČTK

Nejnovější vůz kalifornské automobilky, kompaktní elektromobil Tesla Model 3 je hit. Od chvíle, kdy majitel firmy Elon Musk představil jeho prototyp uplynul měsíc. Přesto si ho už podle informací Tesly rezervovalo skoro 400 tisíc zájemců. Při rezervaci po internetu bylo nutné složit 1000 dolarů, popřípadě eur. To podle toho, na jakém trhu si klient vůz objednával. Tesla tak inkasovala miliardy.

Ještě za první čtvrtletí letošního roku nicméně vykázala obrovskou ztrátu. Firma podle zveřejněných čísel prodělala 282,3 milionu dolarů, což je v přepočtu 6,6 miliardy korun. Oproti stejnému období v loňském roce jde skoro o dvojnásobek. Tehdy Tesla vykázala ztrátu v přepočtu 3,6 miliardy korun. Hned po zveřejnění výsledků klesly i ceny akcií Tesly.

Tesla má ale pádné důvody pro tak hlubokou ztrátu. Vzhledem k vysoké poptávce po Modelu 3 uspíšila plán výroby. Už za dva roky by totiž chtěla produkovat půl milionu aut ročně. Silně proto investovala do továrny ve Freemontu.

Automobilka letos zvládne vyrobit jen 80, maximálně 90 tisíc elektromobilů. Původní plány hovořily o půlmilionové výrobě až mezi lety 2019 a 2020. V takovém případě by se ale mohlo stát, že by lidé na Model 3 čekali příliš dlouho a ztratili by zájem.

V současnosti musí budoucí majitelé na luxusní sedan Model S čekat zhruba tři měsíce od objednání, na nový crossover Model X je čekací doba půl roku. Nejnovější Model 3 byl pak představen pouze jako prototyp, první reálné vozy by měly své majitele najít až na konci příštího roku.

Na voze Tesla Model S jsem měl tu možnost podílet se téměř na všech dílech interiéru, to je moje specializace, říká automobilový designér Otto Fabri. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy