Spoluzakladatel Rolls-Royce zahynul před sto lety

Radek Pecák Radek Pecák
12. 7. 2010 0:00
auto

Právě sto let uplynulo od tragické smrti Charlese Rollse. Tomuto spoluzakladateli slavné značky Rolls-Royce se stala osudným jeho vášeň pro létání.

Rolls, který byl pokládán za jednoho z nejodvážnějších a nejpopulárnějších aviatiků své doby, se 12. července 1910 zúčastnil soutěže letců v Bournemouthu. Bez problémů se svým strojem vzlétl, ale při jednom vzdušném manévru se náhle odlomila zadní část jeho dvouplošníku. Vrak i s pilotem se pak zřítil před zraky diváků k zemi a pilot na následky zranění zemřel. 

Charles Rolls se v tu chvíli zapsal do dějin jako první britský pilot, který zemřel při letecké nehodě. Přitom předtím bez problémů absolvoval i daleko nebezpečnější kousky. Například ve stejném roce 1910 dokázal jako první bez mezipřistání přeletět kanál la Manche v obou směrech. Navíc závodil v autech.  V roce 1900 vyhrál s vozem značky Panhard závod na tisíc mil.

Rolls byl ale i nadšený příznivec automobilů. Nejprve prodával francouzské vozy, ale od roku 1906 i luxusní Rolls-Royce. Tyto vozy byly dílem jeho společníka Henryho Royce.

 

Právě se děje

Další zprávy