Spočítali jsme LED diody v nových světlech Audi A6

Radek Pecák Radek Pecák
5. 2. 2011 15:12
Je jich přesně 64 a zvládnou i práci mlhových či směrových světel
Foto: Radek Pecák

Vrcholem v nabídce světlometů u nového Audi A6,  které redaktor Aktuálně.cz mohl krátce otestovat během evropských novinářských jízd, jsou přední světlomety složené výhradně z LED diod. Ty mají navíc funkci AFS ( Adaptive Front-Lighting System), tedy umožňují měnit intenzitu a směr světleného toku podle příslušných jízdních podmínek.

Pás pro denní svícení a směrová světla
Pás pro denní svícení a směrová světla | Foto: Radek Pecák

Každý světlomet je složen z 64 světelných diod (LED), které plní všechny funkce, které se dnes od předních světlometů vyžadují. Tedy v jediném světlometu jsou umístěna denní, obrysová, odbočovací, potkávací, dálková i mlhová světla.

Senzory sledují i sklápění či zvedání přídě

Už pomalu samozřejmostí se u modelů vyšších tříd stává, že elektronika zvládne za řidiče sama automatické přepínání mezi jednotlivými režimy, tedy i aktivaci a deaktivaci jednotlivých diod. Pokyny dostává mimo jiné od kamery, která kromě světelných podmínek vyhodnocuje také intenzitu dopravy, do fungování má co říci například i dešťový senzor.

Další senzory poznají, že auto v daném okamžiku brzdí nebo naopak akceleruje a podle toho se zkracuje nebo prodlužuje dosah paprsku, aby se kompenzovaly náklony karoserie. Díky tomu má i v těchto okamžicích řidič výhled stejný jako při plynulé jízdě v přímém směru.

I když se systém AFS snaží v každém okamžiku co nejúčinněji osvětlit co největší plochu v okolí vozidla, bere ohled na ostatní řidiče a pokud zaregistruje protijedoucí vůz nebo zadní světlomety vozu jedoucího stejným směrem, zareaguje.

Světla spolupracují s navigací

Nově také systém umí spolupracovat s navigačním systémem. Díky informaci o pozici v mapě dokáže systém aktivovat dálniční režim osvětlení už na přivaděči nebo spustit odbočovací světlo (statické přisvícení) v dostatečném předstihu před křižovatkou. 

Světlo, které světlomety LED produkují, je příjemné pro lidské oči, díky jeho příbuznosti s denním světlem. Další výhodou nasazení LED diod do těchto světlometů v novém Audi A6, je pochopitelně energetická úspora a také prakticky neomezená životnost těchto světlometů.  

Reflektor společně vyvinuly firmy Hella a Audi , které začaly spolupracovat v oblasti diodových světel již u modelu A8. 

 

Právě se děje

Další zprávy