Šest nul není problém. Mitsubishi ukázalo spolehlivost

Tomáš Rybecký
18. 6. 2013 17:00
Milionem najetých kilometrů se pyšní Mitsubishi Carisma z Polska
Foto: Mitsubishi

Méně známý model Mitsubishi Carisma dokládá milionem najetých kilometrů spolehlivost vozů značky Mitsubishi. Potvrzuje tak řadu výzkumů z posledních let poukazujících na spokojenost zákazníků automobilky.

Jeden vstup do "milionového klubu" nedávno oslavili v Polsku, kde magickou hranici překonalo Mitsubishi Carisma po 17 letech brázdění polských (nepříliš kvalitních) i evropských silnic. Vůz vyrobený v roce 1996 má na tachometru 1 001 112 km.

Dobrá investice

Jerzy Czaja, majitel a bývalý výsadkář 16. výsadkové brigády z Krakova, si vůz pořídil po tom, co při nehodě přišel o své předchozí auto.

"Protože se mi líbí japonské vozy, moje další auto muselo být japonské. Nemusel jsem pro něj chodit daleko. Moje sousedka v té době prodávala jejich dva roky staré Mitsubishi Carisma. Když jsem se poprvé posadil za volant svého nového Mitsubishi, tachometr ukazoval méně než 50 000 km. Nastartoval jsem motor a od té doby kilometry začaly naskakovat…"

Jerzy Czaja jezdí se svou Carismou v jakémkoliv počasí. Vůz vyžaduje pouze běžnou údržbu a odstranění menších bezvýznamných problémů: "Vyměnil jsem ložiska na všech kolech, zadní příčné rameno nápravy a brzdové kotouče. Stabilizátor řízení jsem od roku 1996 měnil dvakrát. Na jaře minulého roku začala unikat chladicí kapalina, musel jsem vyměnit těsnění a to je vše."

Carisma byla prvním modelem, který Mitsubishi vyvinulo speciálně pro Evropu. Od května 1995 do prosince 2003 se jich prodalo téměř 400 000 kusů. Čtyřdveřové sedany a pětidveřové hatchbacky se vyráběly v holandské továrně NedCar. Během devítiletého působení se Carisma stala významným modelem Mitsubishi pro jižní Evropu a východní Evropu, ale majitele našla i v zemích, jako jsou Velká Británie, Francie nebo Nizozemí. V Rusku svého času představovala 60 % podílu objemu prodeje všech modelů Mitsubishi.

 

Právě se děje

Další zprávy