Počítačoví piráti žádají od Ferrari výkupné, získali osobní údaje klientů

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
23. 3. 2023 13:50
Italský výrobce supersportovních aut potvrdil, že byl zasažen ransomwarovým útokem. Došlo při něm k odcizení zákaznických dat.
Foto: Ferrari

"S politováním vás musíme informovat o kybernetickém incidentu ve Ferrari, kdy se útočníci dostali k omezenému počtu systémů v našem IT prostředí," napsal generální ředitel automobilky Benedetto Vigna v dopise zaslaném postiženým zákazníkům.

Ferrari připouští, že hackeři získali jména zákazníků, adresy bydliště a také e-mailové a telefonní kontakty. Na základě svého dosavadního šetření Ferrari uvedlo, že nebyly odcizeny žádné platební údaje ani podrobnosti o objednaných nebo již dodaných vozech. "Můžeme také potvrdit, že porušení bezpečnosti nemělo žádný dopad na provozní funkce naší společnosti," uvedla automobilka v prohlášení. Kolika zákazníků se odcizení dat týká, však zpráva neuvádí.

Automobilka potvrdila, že v souvislosti s incidentem obdržela požadavek na vyplacení výkupného. Takovou možnost však rázně odmítla s tím, že "souhlas s takovými požadavky by financoval trestnou činnost a umožnil pachatelům pokračovat v útocích".

Ferrari se v celé věci obrátilo na "přední globální společnost pro kybernetickou bezpečnost", aby prošetřila a informovala odpovědné bezpečnostní orgány. Ty pak podle automobilky "udělají vše, co je v jejich silách, aby věc prošetřili". 

Z informací automobilky není zřejmé, zda odhalení úniku informací nějak souvisí s loňským incidentem. V říjnu se pirátská skupina známá jako "RansomEXX" chlubila, že z automobilky odcizila celkem 7 GB dat včetně interních dokumentů a opravárenských manuálů. Ferrari tehdy událost popřelo.

 

Právě se děje

Další zprávy