Škoda Octavia se začala vyrábět, z Mladé Boleslavi se ale odstěhuje už za půl roku

ČTK ČTK
8. 4. 2024 15:52
Škoda začala vyrábět modernizovanou Octavii. Z Mladé Boleslavi se ale bude stěhovat už za půl roku, přestěhuje se na linku do Kvasin.
Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s výrobou modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy.

Čtvrtá generace nejprodávanějšího modelu značky bude k dispozici se čtyřmi benzinovými a dvěma dieselovými motory a také v hybridní variantě. Ve druhé polovině roku se má výroba přesunout do závodu v Kvasinách na Rychnovsku. Automobilka o tom informovala v tiskové zprávě.

"Od premiéry první soudobé generace modelu Octavia v roce 1996 se již vyrobilo téměř 7,5 milionu vozů této řady, a i proto Octavia zůstává jádrem naší nabídky. V oblasti designu, technologií a udržitelnosti nastavuje její poslední verze nová měřítka," uvedl člen představenstva Škody pro výrobu a logistiku Andreas Dick.

Ve druhé polovině roku plánuje automobilka přesunout výrobu modelu Octavia do závodu v Kvasinách. "Tímto strategickým krokem se v Kvasinách navýší kapacita pro vozy Octavia a zároveň se v mladoboleslavském závodě uvolní prostor pro výrobu modelů Enyaq, Enyaq Coupé a Elroq," uvedla automobilka v tiskové zprávě.

Modernizovaná Octavia má nové světlomety, novou masku chladiče a přepracované nárazníky. Zákazníci si mohou vybírat ze čtyř výbavových stupňů a devíti různých provedení. Model bude nadále k dispozici také ve verzích Sportline i RS. Na výběr je ze čtyř benzinových a dvou naftových motorů s výkonem až 195 kW (265 k) a mild hybridní verze.

Do hlasové asistentky Laury bude standardně integrován chatbot ChatGPT založený na umělé inteligenci. Model nabízí pokročilé asistenční systémy, například antikolizního asistenta, asistenta při odbočování a varování při vystupování z vozu.

Konfigurátor pro modernizovaný model byl už podle Ivany Povolné z automobilky na některých trzích spuštěn. "Oficiální uvádění na trh a zaskladňování vozů u našich autorizovaných prodejců začne v květnu a ve vlnách bude pokračovat v jednotlivých zemích v průběhu léta," uvedla Povolná. Doporučené prodejní ceny začínají od 629 900 korun, uvedla automobilka.

Škoda Auto loni dodala zákazníkům celosvětově přes 866 000 vozů. Octavia patří mezi deset nejprodávanějších modelů v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy