Nová auta, která Česko v roce 2024 neminou. Levné elektromobily a záplava škodovek

Nová Dacia Duster - jedna z nejdůležitějších novinek letošního roku.
Jak jsme naznačili v úvodu, rok 2024 bude tak trochu startem dostupné elektromobility. Citroën totiž začne prodávat model ë-C3, který bude vyjíždět z Trnavy a který slibuje dojezd kolem 320 kilometrů za cenu nižší než 600 tisíc korun - před dotacemi, které na mnohých evropských trzích dokážou ukrojit z ceny auta další desetitisíce. Později přijede ještě levnější verze za méně než půl milionu, ale také nižším dojezdem. Příznivci spalovacích motorů ale úplně neostrouhají, C3 se bude nabízet i s přeplňovaným benzinovým tříválcem.
Grandland bude techniku sdílet s novým Peugeotem 3008, který se změnil v křížence mezi SUV a kupé. Základem je platforma STLA Medium, která umožnila zástavbu větší baterie - využitelná kapacita bude 73 nebo 98 kWh, přičemž auto by tak mělo ujet až 700 km na jedno nabití. Takové provedení bude ale k dispozici nejdříve příští rok, základní elektrická verze ujede i tak slušných 525 km. Kromě elektrické verze budou k dispozici také benzinový mildhybrid a plug-in hybrid, cena zatím stanovena nebyla.
Velice nabitý rok má před sebou Škoda Auto. Především začne prodej dvou největších modelů v nabídce. Superb, nově z Bratislavy, se nejprve dostane k zákazníkům jako kombi, později ale přijede také liftback. Už teď lze objednávat kombík s dvoulitrovým turbodieselem o výkonu 110 kW a dvouspojkovým automatem za ceny od 1,035 milionu korun. Během roku nabídku doplní další naftové i benzinové motory, chybět nebude ani plug-in hybrid s dojezdem přes 100 km jen na elektřinu.
Ač se to může zdát nepravděpodobné, na evropské trhy včetně toho českého zavítá i nová generace hranaté Toyoty Land Cruiser. Pod kapotou bude mít 2,8litrový turbodiesel spojený s osmistupňovým automatem a pohonem všech kol, zatím bez 48V elektrické asistence, která je plánována na rok 2025. Na výběr bude pět nebo sedm míst a vedle klasického vzhledu se do prodeje dostane i vyobrazené provedení s retro přední částí. Těch ale vznikne jen tři tisíce kusů.
Foto: Dacia
Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 1. 2024 6:02
Druhé elektrické SUV od Škodovky, nová generace Dacie Duster nebo několik dostupných elektromobilů. Rok 2024 bude na nová auta možná až nebývale bohatý, ani zdaleka ale přitom nepůjde jen o modely do zásuvky. Na ty nejzajímavější novinky, které se v následujících dvanácti měsících chystají na trh, se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy