Nové Clio Grandtour má sportovní tvary. Cena od 245 900

Radek Pecák Radek Pecák
4. 4. 2013 7:41
V základní výbavě je například i střešní nosič
Foto: Renault

Designéři, kteří dostali za úkol stvořit tvary nové generace modelu Renault Clio Grandtour se hodně inspirovali u velkých sportovních kombi konkurenčních značek.

Výsledkem je vůz, který z žádného pohledu nepůsobí nabubřele ani přísně užitkově.

To, že o design šlo v první i v druhé řadě, dokládají například kliky zadních dveří zapuštěné do "C" sloupku karosérie.

Na délku automobil měří 427 centimetrů, jeho šířka je včetně zpětných zrcátek 195 centimetrů a výška 145 centimetrů.

Dovnitř lze nakládat i dlouhé předměty
Dovnitř lze nakládat i dlouhé předměty | Foto: Renault

Přesto požadavky menších rodin na přepravu i poměrně velkého množství zavazadel dokáže splnit. Objem zavazadlového prostoru je 443 litrů, po sklopení zadních sedadel je možno dokonce převážet až 1380 litrů nákladu.

U vyšších verzí je možné sklopit i opěradlo předního sedadla (u spolujezdce), a tak lze převézt i skokanské lyže či jiný náklad dlouhý 248 centimetrů.

Nejrychleji jede motor s nejmenším objemem

Auto budou pohánět celkem čtyři motory. Dva spalují benzin a dva naftu. Nejmenší objem (ale výkon 90 koní), má tříválcový zážehový turbomotor 0,9 TCE Energy. U něho výrobce uvádí spotřebu 4,5 litru na sto kilometrů, což je o litr méně, než v případě druhého benzinového motoru 1,2. Ten je navíc o patnáct koňských sil slabší. Navíc tříválec dokáže automobil ze všech agregátů rozjet na nejvyšší rychlost - až 182 kilometrů v hodině.

Maximální rychlost se zatím nabízenými motory je 182 km/hod
Maximální rychlost se zatím nabízenými motory je 182 km/hod | Foto: Renault

Nabídku naftových agregátů tvoří dvě varianty motoru 1,5 dCi. První z nich má výkon 75 a druhý 90 koňských sil.

V základní výbavě vozu je jsou střešní lišty, asistent pro rozjezd do kopce, čtyři airbagy, z nichž ale ty boční ochraňují i hlavu, palubní počítač, tempomat s omezovačem rychlosti, světla LED pro denní svícení, výškově a podélně nastavitelný volant, elektricky ovládaná přední okna a zrcátka a centrální zamykání. Takové auto s motorem 1,2 16V stojí 245 900 Kč. Nejdražší je pak verze se silnějším turbodieselem ve výbavovém stupni Dynamique za 385 900 Kč.

Zajímavé prvky nabízí Renault jako příplatkovou výbavu ve formě paketů. Například Adventure Pack zahrnuje příčné tyče na střešní podélný nosič, nosič kola a vanu do kufru a stojí celkem 5 190 korun.

Rodiny s dětmi zase mohou zvolit Family Pack za 11 990. V něm jsou dvě obrazovky pro zobrazování filmů z DVD přehrávače a také chladící box a gumové koberce.

 

Právě se děje

Další zprávy