Jaké jsou nejlepší automobilové interiéry světa?

Michal Karat
17. 4. 2012 13:45
Překvapením je zařazení interiéru Chevrolet Aveo do první desítky
Foto: Radek Pecák

Americký magazín Ward´s Automotive vybral desítku nejlepších nových interiérů pro rok 2012. Většinu z nich lze v Evropě koupit, ale z Evropy jich pochází až překvapivě málo. A stalo se tak navzdory tomu, že například interiéry Audi jsou považovány za naprostou špičku.

Renomovaný magazín Ward´s Automotive každý rok analyzuje nové nebo výrazně modernizované automobily v různých třídách a cenových relacích na americkém trhu a vybírá desítku nejlepších interiérů. Zohledňuje přitom celou řadu hledisek, jako je ergonomie, použité materiály, bezpečnost, design nebo způsob, jakým automobil komunikuje s řidičem.

A jak to letos dopadlo? Evropa, která je považována za leadera v oblasti precizního provedení interiérů, se letos v očích amerických porotců moc neprosadila. Čest zachraňuje sportovní sedan vyšší střední třídy Audi A7, stylové SUV Range Rover Evoque a novodobé pojetí klasiky v podobě Volkswagenu Beetle.

Letošní rok u Ward´s zabodovali Korejci. Hyundai je v první desítce hned dvakrát a to díky novému modelu i30 a v Evropě neprodávanému luxusnímu sedanu Azera. Společnost jim dělá malý Chevrolet Aveo.

Po dvou zástupcích má v Top 10 i Japonsko. Zatímco Mazda CX-5 je dnes součástí nabídky i u nás, luxusní crossover Infiniti JX je čistě americkou záležitostí. Do první desítky se dostaly i dva interiéry amerických značek. Ten první patří kompaktnímu sedanu Dodge Dart, postavenému na technice Alfy Romeo Giulietta, ten druhý pak speciální verzi Chrysler 300 Luxury. S posledně jmenovaným kokpitem se v Evropě můžeme seznámit ve voze Lancia Thema.

 

Právě se děje

Další zprávy