Jak správně pečovat o světlomety?

Tomáš Rybecký
22. 7. 2012 7:25
Renovace světlometů zvyšuje bezpečnost na silnici, a to jen za pár korun
Foto: Aktuálně.cz

Přechodem ze skleněných na plastové kryty světlometů dosáhli výrobci automobilů úspory nákladů i snížení hmotnosti vozů. Polykarbonátové kryty jsou však náchylnější k opotřebení vnějšími vlivy, jako jsou vítr či kartáče myček. Donedávna byla jediným řešením špatného stavu světlometů jejich výměna. Jednodušší a levnější alternativu ale představuje renovace.

Nový život pro světlomety

„Renovace prodlouží životnost světla zhruba o tři roky a aplikovat ji lze vícekrát," říká odborník na oblast autoopravárenství ze společnosti 3M Česko Stanislav Tejkal.

„Renovace světlometů představuje levnější řešení než koupě nových světel. Zajistí také lepší optické vlastnosti, než světlo z druhovýroby," dodává. Zrenovované světlomety také zajistí i lepší vzhled vozu a zvyšují jeho hodnotu.

Levnější než nová světla

Jsou dvě možnosti, jak dát svým světlům původní vzhled. První je navštívit autorizovaný autoservis s profesionálním řešením pro renovaci světlometů. Obnovu světlometů lze ale zvládnout i doma v garáži, a to pomocí sady pro renovaci světlometů například od firmy 3M. Nejedná se o nikterak složitý proces a zvládne jej každý trochu šikovný řidič jen s použitím vrtačky.

„Renovace krytu světlometu za pomoci 3M sady začíná odbroušením zoxidované vrstvy UV laku. Tento první krok je pro obnovení průhlednosti světlometu nejdůležitější a je třeba ho provést pečlivě. V dalších krocích je povrch světlometu zjemňován broušením jemnějšími brusivy a následně vyleštěn brusnou pastou pro čiré plasty," popisuje správný postup Stanislav Tejkal. 3M sada pro renovaci světlometů je v prodeji za pouhých 500 Kč a vystačí na obnovu dvou světlometů.

 

Právě se děje

Další zprávy