Jaguar F-Type bude. V prodeji již od příštího roku

Radek Pecák Radek Pecák
6. 4. 2012 5:05
Další informace o voze, který bude konkurovat Porsche Boxter, odtajní Jaguar ještě letos
Foto: Jaguar

Sice to bylo zřejmé hned podle ohlasů po frankfurtském autosalonu v loňském září, kde se představil koncept Jaguar C-X16, ale nyní je to definitivně potvrzené:

Na newyorském autosalonu oznámil ředitel značky Jaguar Adrian Hallmark, že Jaguar F-TYPE, který vychází právě ze zmiňovaného konceptu, jde do výroby! V současné době již prototypy F-TYPE podstupují závěrečné fáze silničních testů.

V prodeji bude tento sportovní vůz od poloviny roku 2013 a premiéra na výstavním pódiu se předpokládá letos v září v Paříži.

O technických informvacích zatím Jaguar mlčí, prozradil jen, že vůz má celohliníkovou konstrukci. Dodal také, že to bude dvoumístný kabriolet, to je ale zcela zjevné z obou oficiálních fotografií, které tiskové oddělení přibalilo ke strohé zprávě.

Nejkratší Jaguar za 60 let

Leccos si lze ale domyslet z oficiálních informací, které byly k dispozici v září ke zmiňovanému konceptu.

Prototypy se již pilně testují
Prototypy se již pilně testují | Foto: Jaguar

Tedy, délka by neměla přesáhnout čtyři a půl metru, díky čemuž se tento vůz stane nejkratším Jaguarem od padesátých let minulého století.

Pod kapotou budou zřejmě i jiné motory, ale určitě se počítá s nasazení kompresorem přeplňovaného třílitrového šestiválce. Maximum jeho výkonu je 280 kW (točivý moment 450 Nm). V konceptu byl použit i hybridní systém využívající energii ze systému KERS nasazovaného v monopostech F1.

Přídavná síla elektromotoru by byla k dispozici řidiči po zmáčknutí tlačítka a téměř sto koní lze využívat až deset sekund.   

V jízdních výkonech konceptu byla zmíněna nejvyšší rychlost  300 km/h a akcelerace z 0 na 100 km/h 4,4 sekundy.

Kombinovaná spotřeba by přitom měla být jen 5,7 l/100 km.

 

Právě se děje

Další zprávy