Inteligentní auta od Citroënu jsou bezpečnější

Tomáš Rybecký
25. 10. 2012 23:57
Citroën na pařížském autosalonu představil inteligentní inovace zajišťující větší bezpečnost
Foto: Citroën

Vozy Citroën, vystavené na pařížském autosalonu, v sobě koncentrovaly užitečné a intuitivní technologie, přinášející pocit bezpečnosti a ulehčení každodenních cest.

Pro větší klid

V Citroënu C4 naleznete systém sledování mrtvého úhlu, který pomocí oranžové diody v rohu zpětného zrcátka informuje řidiče o tom, že se do tzv. mrtvých úhlů dostal jiný vůz. Viditelnost zlepšují bixenonové samonatáčecí světlomety, zajišťující optimální osvětlení zatáček po vzoru legendárního modelu DS. Před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu varuje systém, který při každém nenadálém překročení dělicí čáry varuje řidiče vibrací sedáku.

Pokud dojde k nehodě, pomáhá zejména služba Citroën eTouch, zaručující přesnou lokalizaci vozu a rychlý zásah příslušných složek záchranného systému díky modulu GPS a zabudované SIM kartě. Tyto služby jsou bezplatné a jsou k dispozici nepřetržitě po celou dobu životnosti vozu.

Budoucnost s číslem 9

Značka pracuje i na technologiích budoucnosti a na pařížském autosalonu je ilustrovala prostřednictvím koncepčního vozu Numéro 9, který nabízí především holografická světla promítající na zadní část vozu hologram, který varuje řidiče, jehož vozidlo se dostalo příliš blízko, a snižuje tak riziko kolize. Je zde také parkovací asistent s 3D leteckým pohledem zprostředkovaným pomocí dvou 180° kamer umístěných v přední a zadní části vozu, nebo bezpečnostní systém spojující kameru a laserový radiolokátor, umožňující najít mobilní i stabilní překážky (chodce, auta,…) a zajišťující automatické zabrzdění před nárazem.

 

Právě se děje

Další zprávy