Ještě letos zadarmo. Elektromobily mohou v Praze bezplatně stát na modrých zónách

ČTK ČTK
15. 1. 2024 11:34
Majitelé elektromobilů mohou do konce letošního roku parkovat na modrých zónách nadále zdarma. Od roku 2025 se mají pravidla parkování v hlavní metropoli změnit.
Foto: Jakub Stehlík

Elektromobily budou stát v Praze zdarma v parkovacích zónách do konce letošního roku. Původně chtělo město tuto výhodu zrušit od letošního 1. ledna, kvůli nedokončené změně pravidel to ale odložilo.

Využívat budou moci řidiči do konce letoška rovněž přenosná povolení k parkování, která plánuje vedení města rovněž zrušit. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Vedení metropole plánuje změnu pravidel provozování zón, k návrhu nyní jednotlivé radnice zasílají své připomínky.

Zóny začaly fungovat v moderní podobě poprvé v 90. letech a platí zejména v centru a širším centru města. Rezidenti za roční parkovací kartu platí 1200 korun. Prodej elektromobilů loni v Česku vzrostl o 71 procent na 6640 vozidel, z celkového počtu prodaných aut tvořily vozy na elektřinu tři procenta. Praha ale očekává, že se počet v metropoli do roku 2030 zvýší na 180 000 vozů.

Přestože město zruší plošné parkování elektromobilů zdarma, chce jim do budoucna ve srovnání s auty se spalovacími motory zachovat některé výhody. Elektroauta by parkovala zdarma na vyhrazených místech u nabíječek. "Tento krok (s výhodami pro elektromobily) je však podmíněn mimo jiné přijetím nového ceníku parkovacích oprávnění, což je možné provést pouze ve shodě se všemi dotčenými městskými částmi," píše se v dokumentu.

Podle materiálu by nový ceník měl začít platit od letošního 1. října. Na překlenutí tohoto období je navrženo prodloužení doby, po kterou mohou elektroauta parkovat v zónách placeného stání podle dosavadních pravidel do konce roku 2024.

Stejně jako v případě elektromobilů, se pravidla zatím nezmění pro vydávání přenosných parkovacích oprávnění. Ta chce vedení města zrušit zejména kvůli tomu, že je někteří lidé zneužívají, spekulují s nimi a využívají je pro vlastní zisk na úkor radnic a magistrátu.

Návrh změn provozu zón počítá kromě toho s tím, že budou zavedeny permanentky do fialových zón pro celé město. Za jeden poplatek by pak řidič mohl zaparkovat v jakékoliv fialové zóně v Praze. Město předpokládá, že by to bylo odstupňované, třeba elektromobily by měly oprávnění levnější. Vznikne také možnost parkování pro návštěvy rezidentů. Sjednotit by se měly návštěvnické tarify, neboť každá městská část to má nyní jinak, což se týká třeba parkování o víkendech.

Zóny se v hlavním městě v moderní podobě poprvé zavedly v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila v roce 1982. Následně se rozšířily v centru a širším centru a rovněž také do vzdálenějších částí metropole včetně Prahy 13, 16 či 22. Na parkovném vybere magistrát ročně okolo půl miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy