Tesla to poprvé v historii zkusí s reklamou, její auta prý už letos budou jezdit sama

ČTK Jakub Stehlík ČTK, Jakub Stehlík
17. 5. 2023 13:42
Elon Musk chce obchody své automobilky poprvé povzbudit placenou reklamou, řekl to v úterý na výroční valné hromadě akcionářů podniku v texaském Austinu. Tesla se inzerci až dosud vyhýbala, spoléhala se na širokou základnu svých obdivovatelů.
Foto: Reuters

"Zkusíme trochu reklamu a uvidíme, jak to půjde," prohlásil šéf automobilky v Austinu. V interview pro americkou televizi CNBC následujícím po valné hromadě se ukázalo, že šlo s velkou pravděpodobností o spontánní nápad. "Právě jsem s tím souhlasil, zatím neexistuje žádná kompletní strategie," uvedl.

Reklamy mohou být podle Muska způsobem, jak rozšířit zákaznickou základnu Tesly. Průkopník elektromobilů sleduje ambiciózní růstové cíle, konkurence mu to však stále usilovněji komplikuje. "Dokonce ani Tesla není imunní vůči rizikům recese," řekl Musk. V příštích dvanácti měsících tak šéf automobilky očekává, že ekonomické prostředí "bude náročné".

Ještě nedávno byla Tesla značka s nedostižným technologickým náskokem, to se však v poslední době mění. Německý týdeník Automobilwoche nedávno přišel se zjištěním, že Mercedesu se za první čtvrtletí letošního roku podařilo po celém světě prodat víc aut řady EQE než Tesle modelů Y a X dohromady.

Konkurenci se Tesla letos snažila přibrzdit snížením cen, a to hned několikrát. Nedávno také slíbila vysoké rabaty pro flotilové nákupy, při marži kolem 200 tisíc korun na jedno auto si to může stále dovolit.

Ale jak připomíná Automobilwoche, výrobní kapacity Tesly jsou obrovské a jiné než cenové povzbuzení prodejů automobilce momentálně chybí. Nabízené modely přicházejí do let a uvedení terénního Cybertrucku automobilka už několikrát odložila.

V rozhovoru pro CNBC však Elon Musk zopakoval, že Tesla je na pokraji toho, aby její vozidla byla autonomní. Je tak údajně jedinou automobilkou, která věří, že toho může dosáhnout pouhou aktualizací softwaru. "Vypadá to, že se tak stane letos," odpověděl opatrně na přímou otázku.

Novinář CNBC David Faber kontroval, že Musk autonomní řízení opakovaně slibuje už léta. Podnikatel na to reagoval slovy, že je pravděpodobně "patologický optimista". Nyní si je však prý jist, protože několik dní projížděl San Franciskem, aniž by musel "přebírat větší kontrolu nad vozidlem". Stejně jako před lety Musk znovu zopakoval, že majitelé Tesly budou moct svá auta provozovat jako robotické taxíky, aby si tak přivydělali.

 

Právě se děje

Další zprávy