Češi jsou letos v nakupování letních pneumatik přes teplé počasí pozadu

ČTK ČTK
9. 3. 2024 7:39
Sezona nakupování letních pneumatik se letos přes relativně teplé počasí o jeden až dva týdny opozdila. Zlomový termín pro přezouvání budou Velikonoce na přelomu března a dubna. Vyplývá to z informací obchodníka Pneumatiky.cz, které společnost poskytla ČTK.
Foto: ÖAMTC

"Řidiči jsou stále obezřetní vzhledem k hrozícím ranním mrazíkům. Z hlediska zájmu o přezouvání bývá zlomový termín Velikonoc. Ty jsou letos na přelomu března a dubna, tedy ve stejnou dobu, kdy končí zákonná povinnost používat zimní pneumatiky. Proto očekáváme, že v té době bude zájem o přezouvání největší," řekl Jiří Král z Pneumatiky.cz.

Některé větší rozměry pneumatik jsou podle něj letos u většiny značek levnější než loni. Nejvíce zlevnila značka Dunlop, která pokračuje v nastolené cenové politice ze zimní sezony a snížila ceny i u menších rozměrů. Návrat hlásí také finský výrobce Nokian Tyres, který vyřešil loňský problém s dostupností svých pneumatik.

Podle obchodníka převládá zájem o nákup levnějších gum v ekonomické třídě. U celoročních pneumatik se nejvíc daří střední třídě, zejména díky značkám Kleber a Nexen, které v tomto segmentu meziročně vyrostly o více než 50 procent.

Ceny pneumatik v letošním roce zřejmě nepříznivě ovlivní krize v Rudém moři, která od ledna několikanásobně zdražila námořní dopravu. Nejde jen o pneumatiky asijských výrobců, ale i ostatních značek, které z Asie dováží materiál pro jejich výrobu. "Zároveň nám v České republice příliš nepomáhá oslabení kurzu koruny vůči euru," dodal Král.

Na konci března přestane platit zákonná povinnost mít obuté zimní pneumatiky v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Obecně se doporučuje přezout na letní gumy, když teploty stabilně přesahují sedm stupňů Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy