Audi R8 GT Spyder vyrobí jen v sérii 333 kusů

Radek Pecák Radek Pecák
7. 6. 2011 0:14
auto

O 85 kilogramů hmotnosti přišlo Audi R8 GT Spyder v porovnání s běžným otevřeným R8 spyder 5,2 FSI Quatro.Vůz nyní  zrychlí z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy a dosáhne nejvyšší rychlosti 317 km/h.

Stejně jako vozů kupé bude i výrobní série otevřených R8 GT limitovaná. Vznikne jich jen 333 kusů. Každý vůz dostane štítek se svým pořadovým číslem na hlavici řadicí páky.

Foto: Audi

K odhlečení přispěl pomocný rám pro uložení motoru vyrobený z hořčíkové slitiny a řada komponentů z kompozitů vyztužených uhlíkovými vlákny. Z kompozitu vyztuženého skleněnými vlákny jsou zhotovena obě anatomicky tvarovaná skořepinová sedadla, která jsou o 31,5 kilogramu lehčí. Nižší hmotností se mohou pochlubit také kola, brzdy a převodovka.

Od běžného sypderu se dá  Audi R8 GT Spyder rozpoznat díky kontrastním doplňkům v titanově šedém odstínu, dvojitým předním spoilerem, bočními aerodynamickými lištami na obou bočních stranách předního nárazníku, červenými logy GT, kulatými koncovkami výfuku, zvětšeným difuzorem a tmavými koncovými svítilnami LED s čirým krycím sklem.

Pohon vrcholného modelu řady R8 obstarává motor V10 5,2 litru s přímým vstřikováním benzinu FSI a mazáním se suchou klikovou skříní, které zajišťuje spolehlivou dodávku oleje i při maximálním příčném nebo podélném zrychlení. Dlouhozdvihový motor řízený modifikovanou řídicí jednotkou poskytuje maximální točivý moment 540 N.m při 6500 min-1 a nejvyšší výkon 412 kW (560 k).

Karoserie  GT „sedí" o 10 mm níž nad vozovkou. Devatenáctipalcová kola jsou vpředu vybavena pneumatikami 235/35, zadní pneumatiky mají rozměr 295/30. Zpomalení má na starosti brzdová soustava s keramickými kotouči vyztuženými uhlíkovými vlákny. Stabilizační systém ESP má sportovní režim a lze jej zcela vypnout.

Standardní výbava zahrnuje automatickou klimatizaci, navigační systém plus a světlomety LED. Za příplatek se dodává audiosystém Bang & Olufsen, handsfree Bluetooth s mikrofonem v bezpečnostním pásu a sedadla s rámem z uhlíkového kompozitu.

 

Právě se děje

Další zprávy