Toyen, Mucha, Preisler. Jarní aukce v Mánesu nabídne unikátní umělecká díla

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková - za podpory: loos gallery logo
10. 4. 2021 17:00
Přes 140 uměleckých děl se objeví v nabídce jarní aukce síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Na prodej budou levnější položky stejně jako díla mimořádné hodnoty. Podívejte se na nejzajímavější "kousky", o které se budou sběratelé zřejmě přetahovat.
Jiří Georg Dokoupil, Bez názvu, 2015
Jiří Georg Dokoupil, Bez názvu, 2015 | Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Současná výtvarná scéna

"Současnou výtvarnou scénu prezentuje řada zvučných jmen napříč generacemi. Jedním z nich je populární autor takzvaných mýdlových bublin Jiří Georg Dokoupil. Tato technika pokládání mýdlových bublin na plátno mu zajistila světový věhlas. Na aukci se bude dražit jeho obraz plný bublin z roku 2015 s vyvolávací cenou 690 tisíc korun," říká šéf galerie Vladimír Lekeš.

K mání bude také velkolepé plátno Magdaleny Jetelové, vyvolávací cena je 350 tisíc korun. Jetelová je jednou z nejuznávanějších současných umělkyň. Její tvorba z posledních let představuje originální etapu jejího tvůrčího vyjádření. V sérii prací Pacific Ring of Fire (2018) mapovala linii geologických tektonických desek. 

Aukce nabídne také hyperrealistické zátiší Motherhood II od Hynka Martince z roku 2019. Vyvolávací cena obrazu je 180 tisíc korun. Tento mladý umělec, trvale žijící v Londýně, se zabývá hyperrealistickou malbou, se kterou sklízí mezinárodní uznání. Naposledy úspěšně vystavoval v roce 2020 ve švédské a následně finské Národní galerii. 

 

Právě se děje

Další zprávy