Asiaté přestali cestovat. Francie hlásí propad turistů o třetinu, ekonomika se otřese

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 2. 2020 10:07
Do Francie přijíždí kvůli novému typu koronaviru o 30 až 40 procent méně turistů, než se očekávalo. Propad návštěvnosti tak bude mít významný vliv na francouzskou ekonomiku, řekl zpravodajskému serveru CNBC francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
Foto: Reuters

Francie je jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa a turismus se na jejím hrubém domácím produktu (HDP) podílí zhruba osmi procenty.

Le Maire na okraj dvoudenního zasedání finančních představitelů skupiny největších světových ekonomik G20 v Rijádu řekl, že do Francie každoročně přijíždí na 2,7 milionu čínských turistů. "V roce 2020 to tak samozřejmě nebude," dodal.

Nemoc COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, se objevila koncem loňského roku v čínském městě Wu-chan a od té doby na ni převážně v Číně zemřelo přes 2500 lidí. Úřady omezily cestování a snížila se i poptávka po letecké dopravě. Zrušeno bylo přes 200 000 letů.

Do Francie v roce 2018 přicestovalo podle údajů jejího ministerstva pro Evropu a zahraniční záležitosti zhruba 89,4 milionu turistů, což byl rekord. Rekordní byla odhadem i suma, kterou tam turisté utratili, a to 56,2 miliardy eur (1,4 bilionu Kč).

Většina návštěvníků, zhruba 79 procent, pocházela z Evropy, ale nejstrmější nárůst vykázala asijská klientela. Z tohoto kontinentu v roce 2018 do Francie přicestovalo o 7,4 procenta více hostů.

Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici. Už nyní je ale jasné, že se Francii jen těžko podaří splnit loňské předsevzetí přivítat do konce letošního roku 100 milionů návštěvníků.

Francie zatím podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z 22. února vykázala 12 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Jeden z nemocných viru podlehl. Šlo o turistu z Číny.

 

Právě se děje

Další zprávy