Antimonopolní úřad řeší možný kartel dodavatelů stravenek. Budeme s úřady spolupracovat, říká Sodexo

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 6. 2018 17:13
ÚOHS zahájil správní řízení ohledně možné kartelové dohody mezi třemi největšími dodavateli stravenek Chèque Déjeuner, Sodexo a Edenred.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení ohledně možné kartelové dohody mezi třemi největšími dodavateli stravenek Chèque Déjeuner, Sodexo a Edenred. Informaci o zahájení správního řízení potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda, žádné podrobnosti neřekl.

"Zahájení řízení v této věci mohu potvrdit, nicméně žádné další informace k probíhajícím šetřením možných zakázaných dohod neposkytujeme," uvedl dnes na dotaz Švanda.

Společnost Sodexo Benefity je přesvědčena o tom, že zákon respektovala a jednala také v souladu se svým etickým kodexem. "Sdělení ÚOHS o zahájení správního řízení ohledně dodržování předpisů o hospodářské soutěži jsme obdrželi. Jakmile budeme vyzváni, jsme připraveni poskytnout úřadu veškerou součinnost. Jsme přesvědčeni, že jsme vždy respektovali zákon a jednali v souladu s naším etickým kodexem," uvedla na dotaz Tereza Knířová za firmu Sodexo Benefity. Další dva dotčení dodavatelé stravenek zatím ČTK neodpověděli.

Stravenky jsou podle průzkumů nejoblíbenějším firemním benefitem. V poslední době roste na trhu se stravenkami konkurence. Na jaře spustily stravenkovou platební kartu obchodní řetězce Lidl a Kaufland. Loni na trh vstoupila také investiční skupina Arca Capital s Gusto Kartou.

V České republice nakupuje potraviny na stravenky zhruba 1,3 milionu obyvatel, což je více než 12 procent. Největší benefit pro zaměstnavatele je skutečnost, že stravenky patří mezi daňově uznatelné náklady, a to do výše 55 procent hodnoty stravenky. Tuto částku si tedy lze odečíst ze základu daně.

Zbývajících 45 procent hodnoty stravenky si většinou doplácí zaměstnanec. Nejčastěji dostávají zaměstnanci stravenky ve formě papírových poukázek, v poslední době se čím dál více prosazují i jako čipové karty.

 

Právě se děje

Další zprávy