Swietelsky a dalších pět firem dostalo pokutu 27 milionů za kartelovou dohodu

ČTK ČTK
25. 6. 2018 15:19
Stavební rozpočet měl 357 položek a u 312 z nich byly všechny položkové ceny na setinu koruny shodné s cenami uvedenými v rozpočtu projektanta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal šesti firmám úhrnnou pokutu 26,8 milionu korun za kartelovou dohodu. V roce 2011 se hlásily do tendru na rekonstrukci sádek u obcí Hroby a Nebužely na Táborsku za více než 16 milionů korun.

Nejvyšší pokutu 21 milionů dostala firma Swietelsky stavební, výše se odvíjí od výše obratu. Rozhodnutí je pravomocné. Pokuty platí pro pět firem, proti její výši podala rozklad firma PROTOM Strakonice, která má zaplatit přes půl milionu, uvedl dnes v tiskové zprávě předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Dalšími účastníky kartelové dohody byly vítězná firma DŘEVOTVAR - ŘEMESLA a STAVBY s pokutou 1,3 milionu, HYDRO & KOV s pokutou 746 000, AQUEKO má zaplatit 850 000 a I. Kamenická stavební a obchodní firma 2,5 milionu korun. Vzhledem k tomu, že všichni využili procedury narovnání, což znamená, že souhlasili s tím, co ÚOHS uvedl v rozhodnutí, snížila se jim pokuta o 20 procent.

Zadavatelem prací byl chovatel ryb Josef Vaněk. Úřad zahájil správní řízení po upozornění Auditního orgánu ministerstva financí. "Po prověření nabídek, zejména porovnáním položkových rozpočtů podaných v nabídkách soutěžitelů, úřad zjistil, že všech šest účastníků podalo nabídky, které se vyznačují naprostou cenovou shodou v signifikantní většině jednotlivých položek stavebních rozpočtů," uvedl Rafaj.

Stavební rozpočet měl 357 položek a u 312 z nich byly všechny položkové ceny na setinu koruny shodné s cenami uvedenými v rozpočtu projektanta. U zbývajících položek se změnily jednotkové ceny v nabídkách účastníků pouze jejich navyšováním od rozpočtu projektanta, a to v mnoha případech u jednotlivých účastníků ve stejných položkách a ve stejných částkách.

Tento postup podle ÚOHS nelze vysvětlit jinak, než že před podáním nabídek do výběrového řízení muselo mezi účastníky řízení dojít ke koordinaci a slaďování cen do výběrového řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy