Absurdity roku 2022: Měření vzdálenosti auta od cyklisty i zákaz zaměstnání manželky

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 5. 2022 12:48
Anketa Absurdita roku se tradičně zaměřuje na zákony a nařízení, které lidem "házejí klacky pod nohy". Podle pořadatelů je jich i letos dost. Vítězem se podle hlasování veřejnosti stala nominace Hospodářské komory, která se týká novely zákona o silničním provozu. Druhou příčku obsadil zákaz zaměstnávání manželky a na třetím místě skončilo EET a zmatky kolem jeho rušení.
Foto: iStock

Další nominace - Zmatky kolem kompenzačních bonusů

Dotace v rámci takzvaného ošetřovného pro OSVČ v rámci "Programu podpory malých podniků postižených celosvětovým šířením onemocnění covid-19 způsobeného virem SARS-CoV-2″ byly ukončeny letos v lednu. Řada podnikatelů tuto podporu využila i ve zdaňovacím období 2021. Kompenzační bonus se nemusí zdanit, neznamená to ale, že se kompenzace neuvádí v daňové evidenci.

Podnikatelé, kteří si vedou daňovou evidenci, v ní uvedou tuto dotaci jako "příjem nevstupující do základu daně". To ale může zkomplikovat uplatnění daňové slevy na manžela nebo manželku.

"Do vlastního příjmu manžela či manželky se totiž zahrnují všechny příjmy s výjimkou těch, které jsou taxativně vyjmenovány v paragrafu 35ba odst.1 písm. b) zákona o daních z příjmů. A kompenzační bonus mezi nimi chybí. O tuto částku se tedy zvýší partnerovy příjmy a budou-li za rok 2021 vyšší než 68 tisíc korun, nárok na slevu je fuč," uvádějí organizátoři k nominaci.

 

Právě se děje

Další zprávy