Absurdity roku 2022: Měření vzdálenosti auta od cyklisty i zákaz zaměstnání manželky

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 5. 2022 12:48
Anketa Absurdita roku se tradičně zaměřuje na zákony a nařízení, které lidem "házejí klacky pod nohy". Podle pořadatelů je jich i letos dost. Vítězem se podle hlasování veřejnosti stala nominace Hospodářské komory, která se týká novely zákona o silničním provozu. Druhou příčku obsadil zákaz zaměstnávání manželky a na třetím místě skončilo EET a zmatky kolem jeho rušení.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

2. místo - zákaz zaměstnávání manželky

Manželé spolu mohou pracovat v jedné firmě nebo i na jednom pracovišti, a to i tak, aby jeden z manželů byl nadřízeným toho druhého. Zaměstnavatelem však v takovém případě není manžel či manželka, ale někdo jiný - právnická osoba, tedy například obchodní společnost. I když třeba vlastněná právě jedním z manželů.

Ale pokud se muž zaměstnávající nějakou ženu (nebo naopak) rozhodnou, že se vezmou, musejí ukončit pracovněprávní vztah mezi sebou, ačkoliv zákoník práce neříká, jakým způsobem a kdy, respektive dokdy. 

"Správa sociálního zabezpečení v loňském roce rozhodla, že zanikla účast jedné paní na nemocenském pojištění z důvodu sňatku se svým zaměstnavatelem. Sociální správa měla za to, že z paragrafu 318 zákoníku práce vyplývá kategorický zákaz existence základního pracovněprávního vztahu mezi manželi," uvádí se ve zprávě k nominaci.

Podle organizátorů ankety úřad odmítl argumentaci manžela zaměstnavatele, že zákoník práce stanoví taxativně čili vyčerpávajícím způsobem okruh důvodů pro skončení pracovního poměru, a uzavření manželství mezi účastníky pracovního poměru výpovědním důvodem není. 

 

Právě se děje

Další zprávy