Zvyšovat plat poslanců? Byla by to zpupnost, říká Peake

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 8. 2012 7:00
Rozhovor s Karolínou Peake o platech politiků i jmenování Lenky Bradáčové vrchním žalobcem
Potřebujeme čas na rozjezd LIDEM.
Potřebujeme čas na rozjezd LIDEM. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - S platy zákonodárců bychom hýbat už do konce volebního období neměli, říká vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

I tak je ale jasné, že se právě o to svede v Parlamentu bitva, protože myšlenky na zvýšení poslaneckých platů pod povrchem probublávají neustále.

Ale jedno máme za sebou: Lenka Bradáčová se stala vrchní státní zástupkyní v Praze, dodává s úlevou Peake. Jen by si – na rozdíl od svého vládního kolegy Pavla Blažka – odpustila prezentaci spikleneckých teorií kolem toho.

Peake by měl v brzké době přistát na stole nový zákon o státních zastupitelstvích. "Právě jsem podepsala dopis panu ministru Blažkovi, kdy požádá pana premiéra o zařazení zákona na program vlády," řekla v rozhovoru vicepremiérka Nečasovy vlády pro legislativu.

Původní Pospíšilův návrh přitom předpokládá, že se vrchní státní zastupitelství zruší – tedy i současné místo Lenky Bradáčové.

Peake pevně věří, že vláda přežije i letošní podzim: "Nezastírám, že mám zájem na tom, aby vláda ještě nějakou dobu vydržela, aby byl prostor ukázat, co umíme a co chceme dělat." Preference právě vzniklé strany LIDEM jsou totiž pod 5 procenty.

A.cz: Do sněmovny neodcházejí z vlády varianty: neoddělovat platy soudců a zákonodárců a druhá oddělit je, jdou tam jen varianty, jak málo nebo hodně platy zvýšit. Vláda o tom ale mluvila, proč to nakonec nenavrhla?

Já jsem to na vládě navrhovala, teď už si přesně nepamatuji, jaký byl důvod, proč se to tam nedostalo. Myslím, že jediné řešení je platy oddělit. Není úplně fér, že soudci od toho dávají úplně ruce pryč a říkají: my jsme přece nikdy neřekli, že politici si také mají zvyšovat platy.

Ústavní soud několikrát řekl, že garancí ústavní stability soudcovských platů je navázání na platy ostatních ústavních činitelů. Ale pokud nechceme každé léto procházet takovouto diskusí, tak jediné řešení je to oddělit.

A.cz: Tato sněmovna na počátku říkala: snížíme si platy. Myslíte si tedy, že současná úroveň platů zákonodárců nebo ministrů by měla zůstat až do konce volebního období?

V tomto volebním období bychom s tím skutečně už nic dělat neměli. Byla by to zpupnost vzhledem k tomu, jak se v privátní, ale hlavně ve veřejné sféře šetří. Teď s tím hýbat nahoru by nebylo fér vůči ostatním.

Čekejme rvačku ve sněmovně

A.cz: Nebude o to velká rvačka ve sněmovně? Tam se přece celou dobu potichu vymýšlí, jak platy zase zvýšit...

No to víte, že jo. Právě proto si myslím – a říkala jsem to i na vládě, že poslat do sněmovny návrh jen s těmi odstupňovanými koeficienty není úplně ideální, pokud se chceme vyhnout tomu, aby se to mediálně dále propíralo, jak si zlí politici chtějí zvyšovat platy. Teď jsme pro to naopak vytvořili výborné prostředí.

A.cz: Nebude problém vsunout tam další variantu – oddělit platy soudců a zákonodárců?

Tak třeba pozměňovacím návrhem ústavně-právního výboru, kterým to určitě půjde.

ODS si nemůže myslet, že prosadí vše.
ODS si nemůže myslet, že prosadí vše. | Foto: Vojtěch Marek

Napětí v klubech je větší a disciplína menší

A.cz: V ODS roste nervozita před kongresem, TOP 09 měla problémy kolem vydávání Vlasty Parkanové. Přežije koalice podle vás rok 2012?

Možná že právě proto, že se neustále mluví o tom, kdy už ta vláda padne, se možná budeme všichni divit a vydrží to až do konce. Kromě opozice zatím nevidím nikoho, pro koho by uvnitř koalice byl rozpad výhodný. Ale uvědomuji si, že jsem to trochu rozkývala já tím, že jsem odešla z Věcí veřejných a část mých kolegů se mnou. Vláda má poměrně těsnou většinu ve sněmovně, takže tenze v klubech samozřejmě větší a disciplína menší.

A.cz: Takže „zlobení“ části klubu ODS kolem Petra Tluchoře vidíte jen jako nátlak na premiéra?

Tak každý, kdo chce zvýšit svou hodnotu a hodnotu svého hlasu, toho umí využít. Já bych spíš řekla – zneužít.

A.cz: Věříte, že koalice nakonec prohlasuje své reformní zákony, až je vrátí Senát – hlavně ono zvýšení daní pro lidi s vysokými příjmy?

Doufám, že ano. Koneckonců i v ódéesce si musí uvědomit, že to není vláda jedné strany. My taky hlasujeme pro věci, které bychom si uměli představit trochu jinak – zvyšování DPH, možná i církevní restituce. A to, co se ODS nelíbí – progresivní zdanění -, ani žádné progresivní zdanění není, je to v podstatě zrušení degrese. A tento daňový balíček je dílem kompromisu.

Bradáčová? Fajn, ale radši bez spiklenectví

A.cz: Jmenování Lenky Bradáčové jako by otupilo hroty spekulací, že právě to bylo v pozadí odchodu exministra Pospíšila – nebýt spiklenecké teorie ministra Blažka, že šlo o to, zdiskreditovat premiéra. Věříte této jeho teorii?

Myslím, že by se to obešlo i bez této spekulace. Chápu, že si pan ministr dal čas na rozmyšlenou a na seznámení se se situací. Doufám, že nehledal, jak se spekuluje, nějaký dobrý důvod, proč ji nejmenovat. Nakonec si ale zkrátka můžeme všichni oddechnout, byla jmenována. Jen jí nezávidím, vytvořila se kolem ní velká a myslím, že nereálná očekávání.

A.cz: Nepřilil ale ministr Blažek svým vysvětlováním jen olej do ohně spekulací?

Bývalo by bylo lepší, kdyby jen řekl: tak jsem rozhodl, tady ji máte, nashledanou.

A.cz: Vy sama teď věříte, že skutečným důvodem Pospíšilova odvolání byla rozpočtová nekázeň jeho resortu?

Peake: Problém s vězeňstvím Pospíšil měl.
Peake: Problém s vězeňstvím Pospíšil měl. | Foto: Vojtěch Marek

Myslím, že to byla kombinace všeho možného. O problému s vězeňstvím se mnohokrát na vládě mluvilo a mnohokrát pan premiér na ministra Pospíšila na vládě i křičel. Velmi mu vyčítal, že tento problém chce řešit jen pumpováním peněz. Jestli se o tom třeba mluvilo schválně, aby bylo jasné, že to ten hlavní problém je, nevím, ale tento problém tady reálně je.

Pan ministr na mediálně méně vděčné věci kladl menší důraz než na ty, které by se mohly objevovat na titulních stránkách novin.

A.cz: V návrhu nového zákona o státních zastupitelstvích je zrušení oněch vrchních zastupitelství. Ministr Blažek teď chce Pospíšilův návrh měnit – předpokládáte, že tam vrstva vrchních zastupitelství zůstane?

Myslím, že asi ne, jejich zrušení bude pravděpodobně obsahem i nového návrhu. Platnost bude asi až od roku 2014, obávám se, že to dřív nestihneme.

 

Právě se děje

Další zprávy