Drábek chce zvýšit platy soudcům. Polepší si i politici

ČTK ČTK
18. 7. 2012 13:22
Vláda projedná zvýšení platů ústavních činitelů, nižší platy soudců kritizoval Ústavní soud
Ministr Jaromír Drábek.
Ministr Jaromír Drábek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Soudci, státní zástupci, ministři, poslanci, senátoři a europoslanci by si mohli od příštího roku přilepšit. Plat by se jim totiž mohl počítat z vyšší částky.

Základem by místo nynějšího 2,5násobku průměrné mzdy mohl být 2,7násobek. Vyplývá to z chystané novely o platech představitelů státní moci a soudců, který má ve čtvrtek projednávat vláda.

Kabinet platy kvůli úsporám seškrtal. Ústavní soud to u soudců zrušil. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) růst příjmu nepožadovali politici, ale soudci.

"Jsem si plně vědoma toho, že návrh na zvýšení platů vypadá jako zpupnost, zvláště v této době. Navýšení ale nepožadovali politici, ale ústavní soudci pro soudce, a tím pro všechny ústavní činitele," uvedla Peake.

Podle ní je stanovení platů u všech ústavních činitelů stejné kvůli zachování rovnosti zákonodárné, výkonné a soudní moci. Peake ale nevyloučila, že by vláda mohla výpočet platů politiků a soudců oddělit.

Pokud by novela začala platit, stálo by to rozpočet příští rok asi 576,7 milionu korun navíc. Vláda kvůli zastavení zadlužování už dřív připravila zákon, který v roce 2010 snížil platy ústavním činitelům a soudcům o čtyři procenta. Ústavní soud tento škrt u soudců zrušil.

Kabinet přišel s normou, jíž politikům do roku 2014 platy zmrazil a soudcům se stanovily vyšší základny pro výpočet příjmu za loňský rok a pro období od letoška do roku 2014. I to ale Ústavní soud zrušil. Padl tak i nynější základ 2,5násobku průměrné nominální mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý rok.

Platy soudců

Původně se platy vypočítávaly z trojnásobku průměrné mzdy, pak základ kvůli škrtům klesl na 2,5násobek. "Toto snížení jsem považoval za adekvátní a osobně skutečně nemám potřebu na něm nic měnit, vždyť jsem byl předkladatelem tohoto návrhu.

Nicméně rozhodnutí Ústavního soudu respektovat musím," uvedl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09), který novelu předkládá. Předpokládá, že bude při projednávání novely ve vládě "obsáhlá diskuse".

Drábkova mluvčí Viktorie Plívová uvedla, že Ústavní soud poukazoval mimo jiné na nepřiměřeně nízké zabezpečení soudců. Zmínil prý i vhodnost zachování stejné platové základny pro soudce a politiky. Ministr podle ní soudu vyhověl, ale navrhuje, aby se základ pro výpočet na trojnásobek nevracel. Podle Peake Ústavní soud kompromis 2,7násobku "možná navíc znovu zpochybní jako příliš nízký".

 

Právě se děje

Další zprávy