Zveřejňujme zakázky i hlasování radních, prosazuje John

ČTK ČTK
3. 3. 2011 14:08
Ministerstvo představilo protikorupční plány pro další dva roky
Ministr vnitra Radek John
Ministr vnitra Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prioritami ministerstva vnitra pro letošní a příští rok budou boj s korupcí, bezpečnost v Česku, elektronizace a efektivita veřejné správy a efektivní fungování ministerstva. Novináře o tom ve čtvrtek informoval šéf resortu Radek John a jeho náměstci.

Ministerstvo v rámci boje proti korupci například plánuje do konce letošního roku předložit kabinetu Petra Nečase návrh novely zákonů o obcích, krajích a hlavním městu Praze.

Ministr mimo jiné chce, aby se na internetu zveřejňovaly informace o veřejných zakázkách, prodejích a pronájmech majetku obcí a krajů nebo jmenovité hlasování radních.

Jednou z priorit je i ochrana oznamovatelů korupčních praktik, takzvaný whistleblowing. John připomněl, že lidem, kteří nahlásí korupční jednání, v Česku často hrozí ztráta zaměstnání a problémy při dalším hledání práce.

Snížit riziko korupce má také dokončení elektronizace agend veřejné správy nebo snadnější přístup veřejnosti k informacím. John zopakoval, že prioritou policie na všech úrovních je zabavování výnosů z trestné činnosti. Má jít i o jedno z kritérií práce policistů, kteří by měli aktivně vyhledávat zisky pocházející z kriminálních činů.

Hmotná odpovědnost úředníků

Mezi další protikorupční opatření úřad řadí zavedení takzvaných testů spolehlivosti i pro další lidi, například úředníky, nebo přijetí zákona, který by stanovil hmotnou odpovědnost úředníků. Testy spolehlivosti se v současnosti týkají jen policistů.

V rámci zajišťování bezpečnosti v Česku by mělo nové policejní vedení provést analýzu stavu reformy policie a nově nastavit systém řízení a hodnocení. Zlepšit by se měla práce s informacemi a jejich ochrana.

Ministerstvo chce, aby byly složky integrovaného záchranného systému akceschopnější při záchranných a likvidačních pracích.

 

Právě se děje

Další zprávy