Petr Lessy jmenován šéfem policie, Nečas neřekl ne

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
24. 1. 2011 15:15
Premiér znovu řekl, že nesouhlasí se způsobem výběru, nepostavil se však proti jmenování
Petr Nečas (ODS) si s Radkem Johnem (VV) ohledně výběru policejního prezidenta od začátku nerozumí
Petr Nečas (ODS) si s Radkem Johnem (VV) ohledně výběru policejního prezidenta od začátku nerozumí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Novým policejním prezidentem se v pondělí odpoledne stal Petr Lessy. 

Jmenovací protokol mu předal ministr vnitra Radek John krátce poté, co se premiér Petr Nečas vyjádřil v tom smyslu, že sice není pro, ale ani proti.

Bezprostřední vládní krize kvůli Johnově výběrové komisi je tak zřejmě zažehnána.

Nečas: Myju si ruce

"Byl vybrán nezávislou komisí," zopakoval ministr vnitra Radek John i přes trvající výhrady premiéra, který se s Lessym osobně sešel v pondělí kolem poledne.

Po schůzce ministerský předseda řekl, že se způsobem výběru nového policejního šéfa sice nadále nesouhlasí, ale Lessyho jmenování vetovat nebude. "Mé výhrady k proceduře trvají. Nemám na tom důvod cokoliv měnit, argumenty ministra Johna mě ani v nejmenším nepřesvědčily," podotkl Nečas.

John na základě doporučení výběrové komise určil minulou středu Lessyho jako nového šéfa české policie.

Kdo je Petr Lessy

  • Narodil se 18. srpna 1964 v Prostějově. Vystudoval práva na policejní akademii (má titul Mgr. a dosáhl hodnosti plukovníka).
  • Je náměstkem ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu
  • V minulosti byl například vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy nebo šéfem severomoravské pořádkové policie.
  • Velel řadě zásahů proti extremistům nebo fotbalovým chuligánům na severu Moravy.

ODS i premiér ale kritizovali způsob, jakým byl vybrán. Nemusí prý být v souladu se služebním zákonem. I v pátek Nečas zdůraznil, že na těchto svých výhradách nic nemění.

John prosadil svou

Fakticky tak ministr Radek John (VV) prosadil svou. Ze zákona sice má právo jmenovat policejního prezidenta jen on, koalice se ale při jednáních o nové vládě vloni v létě dohodla, že bude nutný spolusouhlas premiéra.

ODS a Věci veřejné se ovšem týdny přetahovaly nejdřív o to, zda má odejít bývalý prezident policie Oldřich Martinů. Kvůli tomu dokonce před Vánoci hrozilo, že VV nepodpoří výslovně vládu při hlasování o nedůvěře, které vyvolala ČSSD. Vládní krizi nakonec zabránila dohoda u prezidenta na Hradě, na základě které Martinů rezignoval.

Pak se ale koalice nebyla s to shodnout, kdo má Martinů nahradit.

Ministr John v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že se s premiérem nemohl na žádném jménu "měsíce" shodnout a proto jmenoval komisi, která měla prezidenta policie vybrat. V té měli být i dva zástupci ČSSD, nakonec ale kvůli tahanicím mezi ODS a VV účast odmítli.

Vliv na policii

Komisí chtěl ministr John zatlačit na premiéra. „Neumím si představit, jak by vysvětlil národu, že názor nezávislých odborníků není panu premiérovi dost dobrý," prohlásil pro Aktuálně.cz.

ODS pak napadla jak složení komise, tak zákonnost postupu. Sešli se kvůli tomu i legislativci ministerstva vnitra a úřadu vlády. Ministerstvo vnitra pak tvrdilo, že je v souladu se zákonem, úřad vlády dál tvrdil, že není. Premiér ještě minulý týden poté, co komise vybrala Petra Lessyho, prohlásil, že jeho pochybnosti trvají.

Nešlo ale jen o jméno nového policejního prezidenta: ODS a Věci veřejné se vzájemně napadaly, kdo má větší vliv na policii. Ministr John mluvil o velkém vlivu exministra za ODS Ivana Langera, ODS zase varovala před vlivem Víta Bárty (VV) a bezpečnostní agentury ABL. 

 

Právě se děje

Další zprávy