U zelených je opět dusno. Liška se zlobí na rebelky

Kateřina Eliášová
12. 11. 2008 22:13
Poslankyně znemožnily zvolení Jacques do čela výboru pro EU
Nepomohly Jacques do čela výboru pro EU. Liška se za to na ně zlobí
Nepomohly Jacques do čela výboru pro EU. Liška se za to na ně zlobí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Úterní nezvolení zelené poslankyně Kateřiny Jacques do čela sněmovního Výboru pro evropské záležitosti má dohru.

Prvního místopředsedu strany a ministra školství Ondřeje Lišku popudilo, že na nezvolení Jacques mají podíl i její dvě stranické kolegyně Olga Zubová a Věra Jakubková.

Jacques chyběly ke zvolení právě dva hlasy.

"Tímto hlasováním Olga Zubová i Věra Jakubková ukázaly, že nejsou schopny vykonávat mandát poslankyň ve prospěch Strany zelených a nadřadit zájem zelených nad své úzké osobní nízké emoce," píše Liška v dopise straníkům, který má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Liška: Poslankyně by měly vše vysvětlit

Zelené proto vyzývá, aby žádali po obou poslankyních vysvětlení. Nadto by poslankyně měly vyvodit důsledky ze svého jednání. "Jinak zůstaneme sami sobě největším nepřítelem," uzavírá dopis.

V podobném duchu se ostatně nese i další list, který v noci rozeslal aktivista Stanislav Penc. Ten se rozhodl po třech letech opustit Strany zelených. V e-mailu ostře kritizuje chování svých - teď už bývalých - spolustraníků.

Foto: Martina Macková
Čtěte více:
Aktivista a propagátor marihuany Penc opouští zelené

Ministr pak poukázal na fakt, že při hlasování na klubu zelených byla Olga Zubová pro zvolení Jacques do funkce předsedkyně výboru pro EU, při úterním hlasování ve sněmovně se ale zdržela. Věra Jakubková se na klubu v hlasování zdržela, stejně tak jako ve sněmovně.

"Ve volbě jsme se dočkali neuvěřitelné ostudy. Je to především ostuda Olgy Zubové a Věry Jakubkové, ale kvůli nim také ostuda Strany zelených jako celku," píše Liška.

Poslankyně: Nebylo to nic osobního

Poslankyně se brání. "Není to nic osobního," tvrdí shodně. Například Olga Zubová podmínila své ano tím, že si Jacques sežene ve sněmovně podporu. Z opozice jí nakonec dal hlas jen jeden poslanec za ČSSD, zbytek se buď zdržel, nebo byl proti.

Je to ostuda pro zelené, tvrdí o hlasování stranických kolegyň Liška
Je to ostuda pro zelené, tvrdí o hlasování stranických kolegyň Liška | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Ptát bychom se měli, proč Kateřinu Jacques odmítlo podpořit 67 poslanců a poslankyň ze všech politických stran. Je tedy opravdu tou osobností, která nás může reprezentovat v této významné funkci? Bude výbor pod jejím vedením ochoten vůbec pracovat?" brání se Zubová.

Podle ní měl podporu pro Jacques dopředu vyjednat šéf klubu. "Nelze to svádět na dvě poslankyně, které dopředu avizovaly, že s touto nominací bude problém," vysvětlila.

Věra Jakubková pro změnu tvrdí, že svůj díl viny na situaci má předseda Martin Bursík, který jmenoval bývalého šéfa výboru pro EU Ondřeje Lišku ministrem. Ten pak musel post opustit. Nikdo další ze zelených posléze o funkci neprojevil zájem.

"Bylo to chybné rozhodnutí. Ztratili jsme pro tuto pozici kvalifikovaného člověka," tvrdí Jakubková. Odsuzuje rovněž to, že sama Jacques přiznala, že nemá schopnosti výbor vést a řekla to i v souvislosti s nabídkou postu místopředsedkyně sněmovny.

"Také si myslím, že na tak důležitém postu by neměl být člověk, který k tomu přistupuje tak, že je to vlastně osobní oběť," dodala Jakubková.

 

Právě se děje

Další zprávy