Ztracená poslankyně Suchá: Nejlepší je podpořit vládu

Martina Machová Martina Machová
26. 4. 2011 17:41
Rozhovor s poslankyní VV Janou Suchou, jak vnímala vládní krizi
Karlovarská poslankyně za VV Jana Suchá
Karlovarská poslankyně za VV Jana Suchá | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslankyně Věcí veřejných Jana Suchá zmizela z politické scény hned poté, co zákonodárci VV zbavili svou někdejší předsedkyni poslaneckého klubu Kristýnu Kočí vedení klubu.

Odjela do Karlových Varů, odkud pochází, s tím, že o směřování strany, již zmítal úplatkářský skandál, odmítá dál jednat v jejím smíchovském sídle. Ten den ještě komunikovala po telefonu a novinářům říkala, že si vše musí rozmyslet. Pak vypnula i svůj mobilní telefon, přičemž se o ní spekulovalo jako o čtvrtém odpadlíkovi.

V úterý přijela až přímo na jednání sněmovny o nedůvěře kabinetu Petra Nečase. Ještě odpoledne v rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdila, že vládu podpoří.

Důvodem její nepřítomnosti prý byly zprvu pochyby a pak dlouhodobě plánované řešení zdravotních obtíží. Nakonec se ale omluvila a koalice tak přišla o její hlas.

Aktuálně.cz: Po třech týdnech jste se připojila k poslancům Věcí veřejných. Co to znamená?

Jsem tu, abych vládu podpořila. Že jsem nechodila na kluby, nebylo zapříčiněno tím, že bych se cíleně vyhýbala klubu, ale zdravotními problémy. Proto jsem se zdržovala v regionu. Dnes mi to vyšlo, proto jsem přijela. Budu hlasovat a budu podporovat vládu.

A.cz: Ráno na klubu jste ovšem rovněž chyběla

To souviselo se zdravotními problémy. Byla jsem u lékaře

A.cz: V klubu tedy zůstáváte?

Zatím ano

A.cz: Líbí se vám řešení, které dohodla K12?

Nejsem úplně nadšena ze všeho. Nebudu asi konkrétní, beru to spíš v globále. Když si ale zvážím všechny možnosti, které přichází v úvahu - předčasné volby, vytvoření velké koalice - je toto pro mne nejmenší zlo. Stále si myslím, že by vláda měla dostat šanci. Ráda bych podporovala reformy a stále si myslím, že mají šanci. Česká republika je potřebuje jako sůl. Z toho důvodu jsem se musela nad některé věci povznést.

A.cz: Můžete být konkrétní?

Konkrétní nebudu. Zatím to je to nejoptimálnější řešení.

A.cz: Vytvořila jste si hranici, kam již sama nejste ochotna jít?

VV ještě kompletní
VV ještě kompletní | Foto: Petr Protivánek

Určitě. Mám hodnoty, přes které nepůjdu. Ale opět - nerada bych byla konkrétnější. Proto jsem se s tím i prala. Jsou věci a názory, které se mi nelíbí, ale člověk na to musí koukat v globále a přemýšlet v širším pohledu, co je v současné době nejlepší pro republiku. A v současné době je to skutečně podpora vládě. Nevidím vhodnější alternativu.

A.cz: Ze začátku se o vás hovořilo, že patříte skutečně k těm, kteří klub opustí. Můžete říci, co konkrétně vás přesvědčilo zůstat?

To nebylo nic konkrétního. Udělala jsme si odstup a vymanila z hysterie. Tlaky byly ze všech stran - kdo co řekl, kdo koho nahrával, kdo co udělal špatně. Mohla jsem si srovnat všechny informace. Například poslední aféra - nahrávka paní Kočí, vulgarismy a podobně. Tady se všichni soustředí na ten obsah, mnohem více mne zaráží, že si někdo dovolí, její přítel, ji nahrát a pustit to. Říkám si, co za tím vším stojí. Nemám ale hmatatelné důkazy ani z jedné strany a nebudu vycházet z toho, jestli je mi sympatičtější Bárta nebo Kočí.

A.cz: Z čeho jste vycházela při utváření svých názorů?

Sledovala jsem média, měla jsem schůzi místního klubu, psala mi spousta voličů. Psali mi emaily, nechávali kontakty, s některými jsem hovořila i telefonicky. Nejsme tady jen sama za sebe, jsem tu i za své voliče... To ovšem neznamená, kdyby volič řekl ´Suchá, vezmi úplatek´, tak ho vezmu.

A.cz: Měnily se nějak vaše názory v době vládní krize? Dostala jste se do fáze, že už jste byla odhodlaná odejít z klubu či dokonce ze sněmovny?

Kdyby se zjistily určité věci, nešlo by o odcházení ze sněmovny, ale nemohla bych se přenést přes setrvání v klubu. To ale říkám opravdu kdyby. To by pak setrvání v klubu asi zvažovalo více lidí, to je o hodnotách každého z nás. Ale že by mne to položilo tak, že bych si řekla ´uteču ze sněmovny´, to ne. Jsem právník trestař, neměla jsem ideály, že politika je něco čistého.

A.cz: Poslanci VV říkali, že jste s klubem v kontaktu. Ověřovala jste si informace, co přicházeli z klubu u druhé strany?

Nemám to tak, že bych si něco ověřovala ve smyslu, klub mi něco řekne a já zavolám paní Kočí, jestli je to pravda. I z její strany by to bylo opět jen tvrzení proti tvrzení. Nemám ale problém komunikovat s paní Kočí na rozdíl od jiných poslanců. Vyčkávám, co se bude dít dál, jestli vyplyne něco na povrch. A na rovinu, neodsuzuji nikoho.

A.cz: Konzultovala jste s někým své kroky?

Spíš jsem pojala názory členů a voličů a bylo to spíše v závěru mé rozhodnutí a rodina za mnou stojí

A.cz: Vyvíjel na vás někdo nátlak?

Ne, neměla jsem s tím problém

A.cz: Jak vnímají vaši kolegové z VV váš návrat? Vyčítají vám něco nebo necítíte se, že vás odstavili na druhou kolej?

Já je viděla poprvé před chvilkou, když jsem přišla do sněmovny. Normálně jsme se pozdravili, netvářili se nějak. Jak se ke mně budou chovat, tak to uvidíme dále. Od začátku říkám, jestli se mnou chce někdo komunikovat, ať se mnou komunikuje napřímo.Jestli někdo dokáže říci, že nevěděl, jak na Suchou, tak co si pod tím mám představit.

A.cz: Můžete popsat, jak proběhla již medializovaná schůzka mezi vámi a panem Bártou, ve které vám měl cosi nabídnout?

Tady kousek odsud si mne vytáhl pan Bárta přes tehdejší předsedkyni klubu. Vyšla jsem ven. On se se mnou bavil o snížení platu. Já jsem mu říkala, že jsem v pohodě. A on, že je to přeci jen hodně, ale já říkala, že je to dobré. On že mám tu advokacii, že tam bychom něco... Já mu řekla: ´Já nic nepotřebuji, já jsem v pohodě´. Nenabízel mi peníze. Pod tou nějakou pomyslnou službou si můžete představit cokoli. Sama nevím, co konkrétně mi mohl nabízet. Ale že by padla částka, peníze, půjčka, tak to nic takového nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy