Zvláštní tým skočil na VV, Kočí vyslýchali čtyři hodiny

Radek Nohl Radek Nohl, Tereza Šídlová
23. 4. 2011 5:54
Podle policie roste počet trestních oznámení v souvislosti s aférami Věcí veřejných
Vít Bárta a Kristýna Kočí ještě v dobách "míru"
Vít Bárta a Kristýna Kočí ještě v dobách "míru" | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana Věci veřejné a její aféry, které vedly k nedávné vládní krizi, podle všeho stále více zaměstnávají detektivy z protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Poslankyně Kristýna Kočí, která podala trestní oznámení na Víta Bártu kvůli obálce s půlmilionovou částkou v hotovosti, už byla dvakrát na výslechu. Naposledy tuto středu tam podle svých slov strávila více než čtyři hodiny.

"Byl to relativně dlouhý výslech a myslím, že to bylo díky komplexnosti vyšetřování. Pokud jsem tomu porozuměla, došlo k takzvanému spojenému řízení. Výslech se týkal i některých otázek, k nimž jsem nic nevěděla, protože spadaly do doby 2008, kdy jsem nebyla ve VV," řekla Aktuálně.cz Kočí.

Z roku 2008 pochází materiál, v němž si měl Bárta, tehdy coby šéf bezpečnostní agentury ABL, narýsovat plán, jak přes politiku ovládnout veřejné zakázky a získat ekonomickou moc.

Další trestní oznámení

Policie už se také nezabývá pouze trojicí trestních oznámení, které podali Kočí, Jaroslav Škárka a Vratislav Vařejka, který byl asistentem poslance VV Otto Chaloupky.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká Aktuálně.cz řekla, že v posledních dnech dostali několik dalších podnětů a trestních oznámení. Odmítla ale sdělit, kdo další se na policii kvůli aférám Věcí veřejných obrátil.

Policie na aféry VV nasadila speciální tým. "Až do konce vyšetření nebudeme žádné dílčí úkony komentovat. Nebudeme ani potvrzovat, kdo již byl u výslechu," řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

"Byl jsem u výslechu již minulý týden," potvrdil Aktuálně.cz bývalý poslanec VV Jaroslav Škárka. Na co se ho policisté ptali, ale říct nechtěl.

Trestní oznámení od Bobošíkové

První trestní oznámení týkající se afér VV podal Jaroslav Škárka před dvěma týdny.

Tehdy s sebou na Městské zastupitelství v Praze přinesl také obálku se 170 tisíci korun, které prý dostal od Bárty za loajalitu a prosazování jeho zájmů ve straně, a další dokumenty mimo jiné o sledování politiků v Praze 1 agenturou ABL a tajné smlouvy s poslanci VV.

Kočí se přidala o pár dní později. K jednomu z dalších trestních oznámení se v pátek přihlásila strana Suverenita Jany Bobošíkové.

 

Právě se děje

Další zprávy