Nečas ustál atak opozice, ve sněmovně se i zpívalo

Domácí Domácí
26. 4. 2011 21:51
V online reportáži jsme sledovali dění spojené s hlasováním o nedůvěře vládě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Necelý rok od voleb se opozice podruhé pokusila svrhnout vládu. A podruhé neuspěla.

Za kabinet Petra Nečase se postavili všichni přítomní koaliční poslanci. Pro vyslovení nedůvěry hlasovali zástupci ČSSD, KSČM a tři nezařazení exposlanci Věcí veřejných - Škárka, Huml, Kočí.

Trojkoalice má ale klid jen na několik týdnů. Už v červnu hodlá premiér Petr Nečas spojit další osud vlády s prosazením důležitých reformních zákonů.

Hlasování předcházela mnohahodinová diskuze, kterou už neměla sílu poslouchat ani valná část poslanců. Vládní i poslanecké lavice se značně vyprázdnily. Věcná diskuze se totiž změnila ve zdlouhavé monology a rétorická cvičení.

Řečníci z opozičních řad bombardovali vládu silnými výroky o "diletantech", "chlemtání vína", "fízlování" či "pokrytectví". Kritikou především vůči Věcím veřejným nešetřil ani bývalý poslanec za VV Stanislav Huml.

Jednání poslanců o svržení vlády objektivem fotoreportéra Aktuálně.cz:

Události spojené s hlasováním o nedůvěře Nečasovy vlády sledujeme v online reportáži:

Sněmovní matematika

Koalice = 115 poslanců

  • ODS - 53
  • TOP 09 - 41
  • VV - 21

Opozice = 82 poslanců

  • ČSSD - 56
  • KSČM - 23

Nezařazení = 3 poslanci

  • Škárka, Huml, Kočí

21:53 - Jednání Poslanecké sněmovny pro dnešek skončilo, uzavíráme tak i náš online přenos. Děkujeme za pozornost.

21:51 - Poslanec Marek Benda oznámil, že hlasování se zúčastnilo 198 poslanců, z toho 84 bylo pro návrh, 114 proti návrhu. Vláda má nadále důvěru.

21:49 - Hlasování skončilo absurdní roztržkou. "Nikde není napsáno, že by poslanec nesměl svůj názor vyzpívat," bránil se poslanec Korte. "Napříště by se pan poslanec Korte zdržet takových triků," ohradil se předseda KSČM Vojtěch Filip.

21:46 - Proti hlasování vzneslo několik poslanců. Komunistovi Miroslavu Opálkovi se nelíbilo pěvecké vystoupení poslance TOP 09 Daniela Korteho, který "proti návrhu" vyzpíval. Sociální demokrat Lubomír Zaorálek upozornil, že předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nezopakovala, jak hlasoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

21:44 - Kabinet Petra Nečase ustál hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Všichni zákonodárci hlasovali podle očekávání - trojkoalice proti návrhu opozice; ČSSD, KSČM a tři nezařazení poslanci Škárka, Huml a Kočí pro pád Nečasovy vlády.

21:38 - Všichni poslanci zatím drží stranickou linii. Ti koaliční jsou proti vyslovení nedůvěry vládě, sociální demokraté a komunisté naopak pro.

21:36 - Někdejší rebelové Věcí veřejných Stanislav Huml i Kristýna Kočí taktéž hlasovali pro vyslovení nedůvěry.

21:29 - Jaroslav Škárka (ex-VV) podle očekávání hlasoval proti vládě.

21:27 - Hlasování začíná.

21:25 - Předsedající Miroslava Němcová ukončila rozpravu, schyluje se k hlasování o nedůvěře vládě. Hlasování proběhne jmenovitě, začne se od poslance Josefem Smýkalem.

21:16 - Poslankyně Lenka Andrýsová (VV) je předposledním přihlášeným řečníkem. Nyní se svou poznámkou vklínil David Rath (ČSSD), po němž vystoupí Milan Šťovíček (VV).

Vít Bárta
Vít Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

21:05 - "Je správné, že koalice si dala limit do června. Buď schválí reformu, nebo nebude prodlužovat agónii," uvedl Bárta s tím, že Věci veřejné si před vlastním prahem zametly. "Doufám, že tak budou činit i ostatní," podotkl závěrem.

21:04 - "Jako politik si nesmím dovolit půjčovat bez smlouvy, a za to musím nést odpovědnost," připomněl svůj odchod z ministerského postu.

21:03 - S mírně rozvleklým projevem nyní okupuje mikrofón lídr Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta. "Nechápu, že se tady démonizuje soukromá bezpečnostní agentura, která nemá veřejné zakázky, nemá několik měsíců ani žádné detektivy a je pod každodenním drobnohledem veřejnosti," uvedl Bárta na adresu ABL. Jak řekl, chápe, že ostatní politické strany znervózňuje, že tady je politická strana, která neměla volební kampaň placenou ze státních peněz. 

Soňa Marková
Soňa Marková | Foto: KSČM

20:50 - Reformy vlády v oblasti zdravotnictví kritizuje poslankyně za KSČM Soňa Marková. Nelíbí se jí například zavedení takzvaných standardů či zvyšování poplatků. Z kvalitní péče se podle ní stane luxusní zboží, které si bude moci člověk dovolit podle stavu své peněženky.

20:40 - Jednání trvá už sedm hodin, předsedající Vlasta Parkanová upozorňuje, že do diskuze je přihlášeno ještě sedm poslanců.

Josef Novotný
Josef Novotný | Foto: Aktuálně.cz

20:08 - "Nejsem členem VV, ale jsem rozezlen z toho, co tu slyším. Jsou to zlé, ničím nepodložené výpady. Hlavní chybou Věcí veřejných bylo, že nezačaly krást," řekl v úvodu svého proslovu poslanec za VV Josef Novotný, kterému se nelíbí, jak na véčka nyní všichni útočí. Podle něj se proti VV spikli kmotři z levice i z pravice a zorganizovali puč.

"Je mi těžko zvednou ruku pro tuto vládu, protože mě mrzí, že jsme se trápili přeběhlíky a kolegové nic neřekli," řekl závěrem Novotný. Podle něj ale koalice musí dotáhnou do konce reformy, na kterých dosud pracovala.

19:50 - Tempo projevů se mírně zrychlilo, do diskuze je ale stále přihlášeno 10 poslanců.

19:40 - Koskubův projev ocenil v krátké reakci i vyhlášený sněmovní diskutér Miroslav Kalousek. Naopak předsedající Vlasta Parkanová (TOP 09) reagovala na to, že Koskuba několikrát mluvil o šéfce poslaneckého klubu VV jako o Karolíně "Peakové". "Bývá zvykem, že pokud se žena rozhodne nepřechylovat své příjmení, tak to okolí respektuje," kárala Parkanová.

19:30 - Sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba předvedl možná nejpozoruhodnější vystoupení dosavadní diskuze. Vypravěčskou - ale kultivovaně ironickou - formou několikrát pobavil ty poslední poslance, kteří ještě zůstali v lavicích.

Na adresu Michala Babáka (VV), který musel v poslední době vysvětlovat své sponzorování Věcí veřejných, Kuskuba řekl: "Rád bych slyšel, co vedlo mladého politika k tomu, že si "půjčil, aby mohl půjčit." A dodal, že je rád, že "nemusí po nocích vytrhávat zlaté zuby, aby pomohl vlastní straně." O Kristýně Kočí se vyjádřil ve smyslu, že v minulých dnech "zavařila blondýnám".

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Jan Langer

19:15 - Premiér Petr Nečas se nehodlá s Radkem Johnem hádat o Michalu Morozovi přes média. Věří prý, že Johnovi se jedná o boj s korupcí, a tento boj nebude komplikovat otázkou zaměstnání nebo nezaměstnání jednoho konkrétního člověka na úřadu vlády. "Navíc muže s problematickou minulostí a stále ještě bez vysoké bezpečnostní prověrky," prohlásil předseda vlády.

Jana Suchá
Jana Suchá | Foto: Aktuálně.cz

19:10 - Jednání sněmovny opustila poslankyně Věcí veřejných Jana Suchá. Omluvila se také ze středečního a čtvrtečního jednání. Suchá tak svým hlasem nepodpoří vládu, ačkoliv v rozhovor pro Aktuálně.cz řekla: "Budu hlasovat a budu podporovat vládu."

19:01 - Kováčikův projev trval takřka 20 minut. Nic nového nepřinesl, snad jen upravené rčení: "Vlk se nažral a kozy ještě přibývá v důsledku korupce". U mikrofonu je novopečený poslanec ČSSD Miroslav Svoboda, který dnes poprvé nahradil ve sněmovně končícího Martina Pecinu. "Pane premiére, vaše vláda není hodná podpory," uzavřel Svoboda svůj krátký proslov.

18:40 - Řada přichází na Pavla Kováčika (KSČM). Lubomír Zaorálek, který nyní schůzi sněmovny řídí, oznámil, že do diskuze je přihlášeno ještě 15 poslanců.

Miroslav Grebeníček
Miroslav Grebeníček | Foto: KSČM

18:30 - "Vláda je banda pokrytců," ohodnotil Nečasův kabinet Miroslav Grebeníček. Ve svém diskusním příspěvku kritizoval kapitalismus a mimo jiné uvedl, že vláda "káže vodu a přitom sama chlemstá víno". A dodal, že je čas "svrhnout tohle svinstvo". Slovo má nyní Marta Semelová (KSČM).

18:18 - Opoziční monology pokračují. Stanislava Grospiče (KSČM) vystřídal Roman Sklenák (ČSSD). Svým vystoupením je nyní přerušil akorát Petr Skokan (VV). Řečníci se už značně točí v kruhu, témata i argumenty jsou v podstatě totožné, jen jejich slovní vyjádření se různí. Ke slovu se právě dostává i bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Jiří Dolejš
Jiří Dolejš | Foto: Ondřej Besperát

17:58 - Dolejš zakončil svou řeč prognózou: "Omlouvám se za třešňovou prognózu, komunisté totiž mají v symbolu třešně. Já bych viděl, že když začnou dozrávat třešně, tak jsem tu nanovo." Slovo si nyní vzal jeho stranický kolega Grospič.

17:55 - Nekonečné projevy řečníků už evidentně nikoho nebaví. Poslanecké lavice značně prořídly, z ministrů na svých místech v tuto chvíli sedí jen Leoš Heger a Jaromír Drábek. Právě hovořící Jiří Dolejš (KSČM) sliboval stručný projev, za pultíkem je však už nejméně čtvrt hodiny.

17:48 - Rathův výstup trval téměř půl hodiny. Jeho stranický kolega Stanislav Křeček byl stručnější, slovo nyní má Jiří Dolejš (KSČM).

17:21 - Maratón projevů poslanců ČSSD pokračuje, Michala Haška vystřídal Jan Chvojka, na kterého krátce reagoval ministr Kalousek. Nyní hovoří David Rath. "Divím se, že se premiér Nečas nechá vydírat malou stranou, která vznikla jako podnikatelský projekt," kroutí hlavou.

Jan Hamáček
Jan Hamáček | Foto: Poslanecká sněmovna

17:01 - "Ve chvíli, kdy se vláda dohodla a má k dispozici nějakých 115 hlasů, tak jdeme do prohrané bitvy. Ale přesto to za to stojí," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz poslanec ČSSD Jan Hamáček. Celý rozhovor čtěte ZDE.

Michal Hašek
Michal Hašek | Foto: Ondřej Besperát

16:58 - Před poslanci už dlouhé minuty hovoří místopředseda ČSSD Michal Hašek. V zásadě neříká nic objevného, de facto opakuje argumenty pro pád vlády, které ale již zmínili ve svých projevech jeho straničtí předřečníci Sobotka, Zaorálek či Tejc. V závěru pokládá otázky, na které podle něj Nečasova vláda dluží odpovědi.

Stanislav Huml
Stanislav Huml | Foto: ČTK

16:44 - "Byl jsem vyobcován ze strany za projevení svého názoru. Byl jsem svědkem toho, že byli poslanci vylučováni za splnění svých občanských povinností," říká v úvodu své řeči bývalý poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml.

"Kandidoval jsem za nedemokratické uskupení, za to se musím voličům omluvit," uvedl na adresu VV. Huml dál kritizuje fungování VV, hovoří o sektě, o loutkovém předsedovi Johnovi a také o neschopnosti vlády se s tímto vypořádat.

"Vláda ztratila mou důvěru, nemůžu pro ni hlasovat," prohlásil v závěru.

16:35 - Pokud bude debata ve sněmovně pokračovat v dosavadním tempu - do diskuze je přihlášeno zřejmě ještě minimálně 20 poslanců a lze očekávat další faktické poznámky - k samotnému hlasování o nedůvěře vládě dojde nejspíš až pozdě v noci.

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Petr Protivánek

16:30 - K řečnickému pultíku se vrátil Bohuslav Sobotka (ČSSD), vadí mu, že se vláda s opozicí nebaví. Za Nečasovy vlády podle něj roste veřejný dluh. "Jak je tedy možné, že o sobě tvrdí, že je vláda rozpočtové odpovědnosti," ptá se a posléze rozebírá například důchodovou reformu či zvyšování DPH

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

16:20 - "Tato vláda dříve nebo později skončí v troskách. Jde o to, aby neskončila v troskách také Česká republika," uzavřel svůj proslov Jiří Paroubek.

16:12 - John podle Paroubka zcela rozvrátil Pecinou zklidněný resort a jako cenu útěchy dostává post vicepremiéra pro boj s korupcí. Nešetří ani exministra dopravy Bártu. "Víta Bártu nelze politicky očistit, ani kdyby se týden koupal v bazénu sava," poznamenal.

"Představu, že šestadvacetiletá mladá žena organizuje stranický převrat, může spolknout jen velký naiva," uvedl také Paroubek, který posléze kritizoval také jmenování Jana Kubiceho ministrem vnitra.

"Bártu nelze politicky očistit, ani kdyby se týden koupal v bazénu sava," řekl Paroubek

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/pokus-c-2-sesadit-necase-koalice-ma-prevahu-funkci-udrzel-i-tluchor-1ca-/domaci.asp?c=A110426_100423_domaci_kop

16:08 - Očekávánou kritickou sprškou počastoval členy vládního kabinetu expředseda ČSSD Jiří Paroubek: "Vláda je plná diletantů"; "Ministr Schwarzenberg usíná už i ve stoje"; "VV je strana bez ideí plná politických byznysmanů". Paroubek se zároveň opřel do novinářů, kteří podle něj ovlivnili výsledky posledních voleb.

Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Ludvík Hradilek

16:02 - Pokud sněmovna neschválí přesazení vyloučených poslanců Věcí veřejných Kočí, Škárky a Humla, bude zbývajících 21 poslanců VV při jednáních dolní komory parlamentu na protest stát. Důvodem je fakt, že nechtějí sedět vedle nich, řekl dnes strany předseda Radek John.

"My jsme o tom hovořili na klubu, a všem je velmi nepříjemné vedle těch lidí sedět. Dokonce je jim nepříjemné i sedět před nimi i sedět přes uličku, takže mi považujeme přesazení za naprosto nutné," řekl John.

Jeroným Tejc
Jeroným Tejc | Foto: ČSSD

15:55 - Jeroným Tejc (ČSSD) se pozastavil nad tím, proč pro vládní strany mělo takovou hodnotu právě ministerstvo vnitra, že spory o něj přehlušily i programy jednotlivých stran. Nový šéf resortu Jan Kubice podle něj není člověkem na svém místě. "Jeho jmenování je absurdní," zdůraznil.

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip | Foto: Petr Protivánek

15:47 - Nečasovu vládu kritizuje i předseda KSČM Vojtěch Filip. Narozdíl od některých předřečníků však s více méně klidným hlasem a bez velkých gest. Vyjmenovávat jednotlivé kauzy této vlády je podle něj zbytečné, protože jich je mnoho.

Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Ludvík Hradilek

15:44 - Vyhrocená vystoupení svým stručným proslovem přerušila šéfka poslaneckého klubu Karolína Peake, která svou řeč začala zcela nepřekvapivou informací, že VV vládu podpoří. Poté se ohradila proti útokům na VV ve spojitosti s ABL.

15:40 - V souvislosti se schůzí o nedůvěře vládě demonstrovali před sněmovnou odboráři. Budovu obcházelo několik stovek lidí v čele předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem. Demonstranti měli hesla s nápisy Stop vládě, Kapříci si rybník nevypustí a Koryta nebo voliči a troubili a pískali.

David Rath
David Rath | Foto: Ludvík Hradilek

15:35 - David Rath ve faktické poznámce pronesl, že Miroslav Kalousek není z té hromady másla, kterou má na hlavě, téměř ani vidět. Ministrovi připomněl i aféru s padáky, které se podle Ratha "zapomínaly otevírat". "Pochlapte se a řekněte v tuto chvíli, jak ABL prorůstá do státní správy," řekl v závěru.

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek | Foto: Ondřej Besperát

15:30 - Bouřlivé rétorické cvičení právě předvádí místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Zaobírá se především Věcmi veřejnými a jejich skandály. "Kdy bude proces očištění Víta Bárty ukončen a kdy lze čekat, že se pan Bárta vrátí na ministerstvo dopravy? Já si to očištění neumím představit. ... Předával obálky? Nikdo to nezpochybnil. Vy poslanci, ani po snížení platů, nejste žádní chudáci, aby se mezi vámi roznášely obálky se 170 či 500 tisíci. Kdyby to takhle po ránu roznášel v Lidovém domě Bohuslav Sobotka - tady máš na tu tvou, no jo, je to potřeba - tak bych si řekl, že si asi popletl stranu...," říká mimo jiné Zaorálek.

15:24 - Předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové se z mimořádné schůze omluvili dva poslanci - sociální demokrat Petr Jalowiczor a také ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

15:20 - Věci veřejné se budou snažit prosadit změnu zasedacího pořádku sněmovny tak, aby odpadlice Kristýna Kočí, bývalá šéfka klubu poslanců VV, společně se Škárkou a Humlem usedla na zadním místě pro "přeběhlíky".

"Snažíme se tento bod, změnu zasedacího pořádku, prosadit na pořad schůze, té standardní. Po hlasování o nedůvěře bychom měli zahájit standardní schůzi a mělo by to být jako první bod. Uvidíme, jestli to projde," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Aktuálně.cz

15:14 - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustil, že vláda se má za co stydět i omlouvat. Posléze se ale pustil do šéfa ČSSD Sobotky, kterého kritizoval za jeho kroky v době, kdy byl ministrem financí sociálnědemokratické vlády.

David Rath
David Rath | Foto: Ludvík Hradilek

15:09 - "Jste slabý premiér. Otevřel jste dveře bezpečnostní agentuře, která je převlečená za politickou stranu. Pustil jste do vlády rakovinu, je to ohrožení demokracie v naší zemi," útočí na Nečase poslanec ČSSD David Rath. "To, aby se naše politika vyznačovala špiclováním a fízlováním, tady ještě nebylo," dodal.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Jan Langer

15:04 - Ministerský předseda obsáhle popisuje, proč je nutné přistoupit k jednotlivým reformám. "Reformy mají smysl, musíme na nich pracovat. Nebudou-li reformy, nemá cenu, aby byla tato vláda," zdůraznil Nečas.

15:02 - Nečas uznal, že vláda má narušenou důvěru a existuje v ní určité vnitřní napětí. Existenci vlády ale podle něj ospravedňuje nutnost reforem. "Zaznívá tady strašení z reforem, které není založeno na objektivních základech," podotkl.

14:58 - U řečnického pultu Sobotku střídá premiér Petr Nečas (ODS). V úvodu poznamenal, že hlasování o vyslovení nedůvěry vlády je sice legitimní politický krok, ale neměl by být nadužíván. Jestli se tak nestane, prý ukáže budoucnost. Zároveň apeloval na poslance, aby při dnešní diskuzi nepoužívali nefér argumenty a vážili používání slov.

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Petr Protivánek

14:52 - Bohuslav Sobotka ve svém projevu opakuje, proč ČSSD usiluje o konec Nečasovy vlády. "Slibovala, že zlepší politickou kulturu, zatočí s korupcí, sníží státní deficit. Nic z toho se nestalo. Mezi vládou a občany je hluboká propast. Jeden skandál doprovází druhý," řekl například a pustil se i do kritiky jednotlivých ministrů. Konkrétně třeba Radka Johna, Alexandra Vondry, ale i nového šéfa resortu vnitra Jana Kubice.

14:46 - Sněmovna je po dnešku opět kompletní. Slib složil Miroslav Svoboda, který v dolní komoře nahradil exministra vnitra Martina Pecinu (oba ČSSD). Pecina složil v březnu mandát kvůli nesouhlasu s politikou ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky a zamířil do soukromé sféry.

14:33 - Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny právě začíná. Jediným bodem programu je hlasování o nedůvěře vládě. Poslanci si v úvodu odhlasovali, že dnes bude možné jednat a hlasovat i po 21. hodině. Nyní jsou na programu proslovy jednotlivých poslanců. Jako první se slova ujímá šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Ludvík Hradilek

14:23 - Poslanecký klub Věcí veřejných dnes podpoří vládu při hlasování o nedůvěře, oznámila po jednání šéfka klubu Karolína Peake. Zároveň zopakovala, že podpora vládě je pouze podmínečná, a to do konce června. Do té doby je mimo jiné nutné prosadit nezbytné reformy - dokončení koncepce důchodové reformy, dodělání zdravotní reformy. Zároveň VV trvají na výraznějších personálních změnách.

VV také odmítly "snahu premiéra zasahovat do personálních kompetencí vicepremiéra Radka Johna". Peake tím reagovala na to, že premiér Nečas dal veřejně najevo, že se mu nelíbí myšlenka, že by si John přivedl na úřad vlády svého dosavadního náměstka na vnitru Michala Moroze.

"Aby mi někdo diktoval, s kým můžu spolupracovat v boji proti korupci, tak v té vládě já nebudu, to odstoupím," prohlásil v úterý Radek John.

Jana Suchá
Jana Suchá | Foto: Aktuálně.cz

14:15 - Poslankyně VV Jana Suchá řekla pro Aktuálně.cz, že dnes vládu při hlasování o nedůvěře podpoří. "Nevidím jinou alternativu," vysvětlila s tím, že si dokonce na papír psala pro a proti takového rozhodnutí. Suchá zároveň ujistila, že na ní nebyl vyvíjen žádný tlak. "Moje absence na jednáních poslaneckého klubu VV byly řádně omluveny, jsou za nimi zdravotní problémy," řekla Aktuálně.cz

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip | Foto: Petr Protivánek

13:54 - Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že je více než pravděpodobné, že poslanci vládní koalice nepodpoří hlasování o nedůvěře vládě. "Domnívám se, že je to v rozporu s názorem absolutní většiny občanů ČR. Jsem přesvědčen, že další prohloubení nedůvěry v ústavní instituce bude následovat," řekl.

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek | Foto: Ondřej Besperát

13:45 - Poslaneckou sněmovnu zřejmě čeká dlouhý den. "Dnes jsme na klubu domlouvali i taktiku. O slovo se během schůze o nedůvěře vládě přihlásí přibližně 10 poslanců, mezi nimi bude i exšéf strany Jiří Paroubek," uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Chceme pronést stručná a svižná prohlášení, nechceme mít dlouhé projevy, jako mívá KSČM," doplnil.

Michal Hašek
Michal Hašek | Foto: Ondřej Besperát

13:40 - "Vláda má vládnout ze Strakovy akademie, ne z bytů majitelů jednotlivých stran," poznamenal 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek. "Ani deabelizace se nekoná," dodal Hašek s narážkou na spojení lidí z ABL s některými posty na ministerstvech.

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Petr Protivánek

13:35 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání poslaneckého klubu sociální demokracie připomněl, proč chce sesadit Nečasovu vládu. Kabinet podle něj nemá autoritu, reformy s nikým nekonzultuje. "Veřejnost je znechucena tím, co se děje v politice, především na vládní úrovni," prohlásil.

13:11 - Po jednání poslaneckého klubu ODS jeho předseda Petr Tluchoř řekl, že klub ODS podpořil dojednaný kompromis mezi koaličními stranami a vyslovil podporu vládě Petra Nečase. "Jednomyslně se usnesl, že dnes nepodpoří hlasování o nedůvěře," oznámil Tluchoř.

Trojkoaliční vláda má podle něj smysl pouze v tom případě, že vláda bude naplňovat svůj reformní program. "Poslanecký klub ODS vyzývá ministry, aby urychlili přípravu reforem," dodal Tluchoř.

Vít Bárta
Vít Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

12:47 - Neformálního šéfa Věcí veřejných Víta Bártu zklamalo rozhodnutí ODS nehlasovat o dalším osudu Petra Tluchoře. "Poslanci ODS v tichosti přešli intriky a podpásovky jejich šéfa Petra Tluchoře. Tento člověk chtěl shodit a rozeštvat současnou vládu. Jak si máme být jisti, že se to v budoucnu nebude opakovat? Je slabostí ODS, že se s takovými lidmi neumí vypořádat," napsal Bárta na Facebooku.

Jana Suchá
Jana Suchá | Foto: Aktuálně.cz

12:40 - Poslankyně Věcí veřejných Jana Suchá opět nedorazila na jednání poslaneckého klubu VV. Podle mluvčího strany Jakuba Žižky ale na odpolední schůzi Poslanecké sněmovny chybět nebude. Jak se však při hlasování o nedůvěře vládě zachová, to v tuto chvíli není jasné.

Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Aktuálně.cz

12:11 - Petr Tluchoř podle zákulisních informací Aktuálně.cz zatím uhájil svoji pozici šéfa poslaneckého klubu ODS. Hlasování o jeho dalším osudu podle zdroje v klubu ODS dnes vůbec na programu nebude. Někteří občanští demokraté Tluchoře v minulých dnech kritizovali za vystupování během vládní krize. Více čtěte ZDE.

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Reuters

11:50 - Na dotaz novinářů, zda je dnešní hlasování o nedůvěře tečkou za vládní krizí, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odvětil: "Podstatou koalice je věčná krize. Musíme se s tím vyrovnat."

Kristýna Kočí
Kristýna Kočí | Foto: Jan Langer

11:21 - Atmosféru ve sněmovně zřejmě ještě více vyostří snaha Věcí veřejných o změnu zasedacího pořádku. Chtějí, aby jejich bývalí poslanci Kočí, Škárka a Huml usedli na "místech pro přeběhlíky" - až úplně vzadu u zdi. Tam už v minulosti sedávali například Michal Pohanka s Milošem Melčákem, kteří dezertovali z ČSSD, nebo Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel, ti opustili barvy ODS.

Přesazení však zatím neschválil organizační výbor sněmovny, který návrh předjednával. Vše zmařil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, jenž upozornil na to, že výbor není kvůli nízkému počtu přítomných usnášeníschopný.

Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Aktuálně.cz

10:57 - Horké chvíle nejspíš čekají i předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Někteří občanští demokraté ho v minulých dnech kritizovali za vystupování během vládní krize. Naznačovali také, že Tluchoř vedl skupinu, která se snažila změnit poměry ve vládě i v ODS. Řada poslanců ODS si ale zatím výměnu v čele poslaneckého klubu nepřeje. Je možné, že si občanští demokraté tuto věc jen vyříkají a na hlasování o Tluchořově odchodu vůbec nedojde. Řádné volby nového vedení klubu mají být v červnu, tedy zakrátko.

10:40 - Poslanci by se v úterý mohli zabývat ještě novelou silničního zákona, kterou jim Senát vrátil. Jejím hlavním cílem je zjednodušení bodového systému trestání řidičů. Horní komora předlohu sněmovně vrátila, protože chce zpřesnit ukládání pokut za alkohol za volantem. To si podle senátorů vyžádal zásah sněmovny, která svou snahu zachovat takzvanou nulovou toleranci k alkoholu nepromítla důsledně do sankcí.

10:15 - Před schůzí sněmovny nejprve zasedají jednotlivé poslanecké kluby: od 10:00 klub VV, od 10:30 KSČM, od 11:00 kluby ČSSD a ODS a od 11:30 TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy