Zrušení doživotní imunity podpořila i ústavní komise

ČTK ČTK
21. 6. 2012 14:20
Ústavní novela počítá i se zrušením imunity ústavních soudců
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senátní ústavní komise ve čtvrtek podle očekávání podpořila senátorský návrh na zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců.

Na kritickém postoji k radikálnějšímu omezení imunity jen na projevy a hlasování v parlamentu, které navrhla ODS, se ale neshodla. Pro byli jen čtyři z osmi přítomných členů komise. Proti byl spolu s občanskými demokraty i sociální demokrat Pavel Lebeda.

Návrh ODS má nicméně menší šance na podporu horní komory, v níž má navrch ČSSD, a to i vzhledem k tomu, že senátní ústavně-právní výbor jej odmítl. Tato ústavní novela počítá i se zrušením imunity ústavních soudců.

Větší šanci projít má mírnější varianta

"Zlovolné zadržení" ústavního soudce by pak mohlo velmi citelně zasáhnout do rozhodovací činnosti patnáctičlenného Ústavního soudu, poukázala předsedkyně ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD) na stanovisko předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Méně radikální varianta omezení imunity má podle jejích zastánců větší šanci na schválení ve sněmovně. Poslanci se totiž v únoru shodli na prakticky totožné poslanecké novele ústavy. Senát ji před měsícem neschválil, prý kvůli absencím řady zastánců této ústavní změny. Senátoři ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL to nyní chtějí svou ústavní novelou napravit.

Kritici namítají, že zrušení doživotní imunity je v rozporu se zásadou, že trest má následovat co nejdříve po činu, neboť případné nevydání poslance či senátora by jeho trestní stíhání oddálilo až na dobu po vypršení mandátu.

Podle stanoviska komise je to nanejvýše důvodné "z hlediska ústavně chráněných hodnot a zájmů". Senátor ODS Luděk Sefzig (ODS) nicméně označil tento návrh za "odtržený od života".

Senát bude o obou novelách rozhodovat zřejmě na červencové schůzi a zřejmě jen jednu z nich pošle k posouzení vládě a sněmovně. Členové vedení dolní komory a představitelé poslaneckých frakcí se rozhodli na Senát nečekat a zrušení doživotní imunity navrhli před týdnem sněmovně znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy