Zpověď ministra Kalouska: Nesmí se to brát osobně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 5. 2011 17:20
Ministr v rozhovoru říká, že prezident udělal z vládní krize klasickou bramboračku
Ministr Kalousek: I přístup prezidenta udělal z vládní krize klasickou českou bramboračku.
Ministr Kalousek: I přístup prezidenta udělal z vládní krize klasickou českou bramboračku. | Foto: Jan Langer

Praha - První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek vylučuje, že by jeho strana kvůli smíru v koalici obětovala některého ze svých ministrů.

S požadavkem, aby se rekonstrukce kabinetu Petra Nečase (ODS) dotkla více i ODS a nějak i TOP 09, přišly v pondělí Věci veřejné.

"Z jakého důvodu?" opáčil ministr Kalousek.

Podobně reaguje i na otázku o předčasných volbách. Blíží se ale červen, kdy chce premiér Nečas spojit některé reformní zákony s vyslovením důvěry vládě.

Rukojmí kšeftů? Může to tak vypadat

A.cz: Britský The Economist napsal: "Nová vláda je rozvrácena hádkami, před veřejností se odhaluje jako rukojmí obchodních zájmů a selhává při snaze uskutečnit své velkolepé sliby." Souhlasíte s tímto hodnocením zvenku?

Kromě té poslední věty bych bohužel musel říct, že je hodně pravdy na tom, že to zvenku takto může vypadat.

A.cz: A zevnitř?

Zevnitř bych si netroufl tak jednoznačně říct, že je rukojmím ekonomických zájmů. To je, myslím, velmi příkré hodnocení.

A.cz: Věci veřejné přišly v pondělí s tím, že pokud se obmění vláda, musí se obměnit i ministři za ODS a TOP 09. Platí stále, že ani jednoho z ministrů za TOP 09 nepustíte?

Zcela jistě. Není to ani tak moje prohlášení, jako prohlášení pana předsedy Schwarzenberga. Dominantní pravomoci v personálních otázkách má on. Nás samozřejmě frustruje, že skandály koaličních partnerů vrhají špatné světlo na celou vládu a náklady neseme i my. To je nutná daň, ale abychom ještě přidávali vymyšlené personální změny, aby to vypadalo, že i my máme nějaké problémy, na to nemůžeme přistoupit a nepřistoupíme.

Neberu to osobně 

A.cz: Co když Věci veřejné zopakují svůj požadavek, abyste přímo vy odešel z vlády - uvažujete, že byste rezignoval sám?

Byl bych se o tom ochoten bavit, kdyby tady byl nějaký relevantní důvod. Žádný není.

A.cz: VV teď mají na krku buď korupční skandál, nebo pokus o puč a diskreditaci. Čemu z těchto dvou možností víc věříte?

Nejsem přítel spikleneckých teorií. Život bývá většinou velmi prostý.

A.cz: Jak se vám potom s VV komunikuje - i s ohledem na to, že právě vás označili za nežádoucí osobu ve vládě?

Kdybych si měl brát osobně, co o mě kdy kdo řekl, musel bych se po politické scéně pohybovat komplikovaně. Podmínkou spolupráce politických profesionálů není vřelé přátelství. Jestliže o mně Jarda Zavadil, šéf odborářů - a úmyslně říkám Jarda, čímž naznačuji, že si tykáme - řekne, že jsem Alibaba a čtyřicet loupežníků, tak si to prostě nemůžu brát osobně.

Volby? A proč?

A.cz: Nebylo by teď lepší, aby voliči znovu rozdali karty?

A s jakým výsledkem? A z jakého důvodu? Z pohledu TOP 09 je to tak: slibovali jsme tvrdé a nikoliv nebolestivé reformy a nejsme zatíženi skandály, které vláda v posledních týdnech vysílá do světa. Takže nemáme důvod říct, ať voliči znovu rozdají karty.

Miroslav Kalousek: My jsme voličům slibovali tvrdé a bolestivé reformy.
Miroslav Kalousek: My jsme voličům slibovali tvrdé a bolestivé reformy. | Foto: Jan Langer

A.cz: Ale jak jste sám říkal, nesete odpovědnost i za koaliční partnery - a máme vládu, která je spojena s odposlechy, vzájemným nahráváním, korupčními skandály. Dá se ještě mluvit o vládě práva a boje proti korupci?

Pevně doufám, že má vláda šanci tohle prosadit. A zase mluvím o naději a o šanci, i když si myslím, že není definitivní.

A.cz: Jak velká je ta vaše naděje - pokud byste ji měl vyjádřit třeba v procentech?

To po mně nemůžete chtít. Já jako člen vlády musím být optimista.

Bramboračku vařil i Klaus

A.cz: V zákulisí se už uvažovalo o variantách pro případ pádu vlády. Podle našich informací už varianta kabinetu v čele s premiérem z TOP 09 padla. Je to tak?

Nikdy nebyla zvažována.

A.cz: Oficiálně ne...

Pokud ji někdo zvažoval, nikdy ne na úrovni politických špiček. Nikdo o ní seriózně nejednal s vedením TOP 09. Pro nás je vyloučená. Podle váhy má na pozici premiéra nárok ODS.

A.cz: Pokud by vláda v červnu padla, předčasné volby moc v úvahu nepadají - velké strany mají velké dluhy a VV se v některých průzkumech pohybují pod hranicí zvolitelnosti. Dovedete si pak představit řešení?

Miroslav Kalousek. Zakladatel TOP 09.
Miroslav Kalousek. Zakladatel TOP 09. | Foto: Jan Langer

Kdybych vám řekl, že o tom nepřemýšlím...

A.cz: Tak bych vám nevěřil.

Tak byste mi nevěřil. Takže o tom samozřejmě přemýšlím. Ale vás i vaše čtenáře prosím o pochopení, že mi přijde nevhodné spekulovat, co by bylo, kdyby se někteří naši koaliční partneři zachovali neseriózně.

A.cz: Jak jste při té horké fázi krize vnímal roli prezidenta - nepřisvojil si více pravomocí, než mu dává ústava, která říká, že prezident odvolá ministra, pokud to premiér navrhne?

Nemohu říct, že by se mi to líbilo, mně se to nelíbilo. Tím bylo zablokováno rychlé řešení a byl to jeden z faktů, který z toho udělal klasickou českou bramboračku, kterou jsme si museli sníst kompromisem. Nicméně prezident neporušil ústavu. Politika je do značné míry hřiště, kde si v rámci lajn a pravidel - aniž byste je porušoval - vydobudete takovou pozici, jak jste silný hráč. Pan prezident je velmi silný hráč.

 

Právě se děje

Další zprávy