Živě: Tajemník Klause přikývl na Paroubkovo řešení

Eliška Bártová Eliška Bártová
25. 3. 2009 12:50
Ladislav Jakl začal odpovídat na otázky čtenářů Aktuálně.cz ve 12 hodin
Prezidentův tajemník Ladislav Jakl
Prezidentův tajemník Ladislav Jakl | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus je po úterním pádu vlády klíčovou postavou politického dění. Právě na něm nyní závisí, koho po demisi pověří sestavením vlády.

Od 12:00 měli čtenáři deníku Aktuálně.cz možnost zeptat se na postoj Hradu k současné situaci a strategii, kterou prezident po demisi vlády zvolí. V online rozhovoru odpovídal Klausův tajemník Ladislav Jakl.

I přes upozornění redakce, že hrubé dotazy má podle kodexu Aktuálně.cz ignorovat, se Jakl rozhodl reagovat na vše. Odpovídal rychle, už po 45 minutách měl zodpovězených 77 otázek.

Řekl například, že Mirek Topolánek má šanci, že dostane další pokus sestavit vládu. "Stejná vláda ale vzniknout nemůže. Dopadla by ve sněmovně stejně," napsal.

Neumí si představit, že by zemi dlouho vládl kabinet v demisi. A kabinet odborníků, řídící zemi do předčasných voleb? "Úřednická vláda bývá zpravidla řešení krajní. Někdy ale jediné," uvedl Jakl.

Klaus už má za sebou v prezidentské funkci čtyři vládní demise včetně případu, kdy navržený kabinet nezískal parlamentní většinu.

Prezident požaduje, aby mu budoucí premiér prokázal, že má většinovou podporu ve sněmovně. Sestavením menšinové vlády pověřil premiéra pouze jednou v srpnu 2006 poté, co se Mirek Topolánek dohodl s Jiřím Paroubkem na toleranci menšinové vlády ODS.

Václav Klaus sehrál důležitou roli ještě před úterním svržením vlády. Poprvé v historii přijel na sjezd opoziční ČSSD, kde Topolánkův kabinet sice nekritizoval, ale uvedl, že "vláda, kde sedí páni Bursíkové a někteří další, které radši nebude jmenovat," mu není nejmilejší.

A Jakl v rozhovoru říká, že to byl Bursík, kdo vládu položil. "Rozhodlo Bursíkovo vyloučení dvou poslankyň z tábora koalice v době, kdy jeden přeběhlík podporující vládu z parlamentu odešel a její mandát začal být velmi sporný. Nevím, proč to pan Bursík udělal."

Celý online rozhovor s Ladislavem Jaklem čtěte zde:

Odpovězeno: 25. 03. | 12:01Autor: jenda

Otázka: dobrý den, pověří pan prezident sestavení vlády někoho jiného než mirka topolánka?

Ladislav Jakl: Dobrý den všem. O tomto kroku se bude pan prezident rozhodovat až poté, co od odstupujího premiéra Topolánka převezme demisi vlády.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:02Autor: neuman

Otázka: Jaké má podle Vás v nové situaci šanci nová strana spolupracovníka prezidenta Klause Petra Macha SSO - Svobodní?

Ladislav Jakl: Jako jediná strana vystupující proti bruselskému centralismu má podle mne šance dobré, vliv "nové situace" ještě posoudit neumím.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:03Autor: MM

Otázka: Dobrý den, pane Jakle, jak bude prezident Klaus postupovat ? Pověří znovu předsedu nejsilnější strany ve Sněmovně, aby sestavil novou vládu? Nebo má v záloze nějaké nestandardní řešení ? Pokládám prezidenta Klause za konzervativního politika a předpokládám tedy, že zvolí první alternativu.Děkuji Vám

Ladislav Jakl: Nestandardní řešení pan prezident v záloze nemá. Pověří nejspíše toho, kdo nabídne reálnou šanci na získání důvěry. Rozhodne ale prezident.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:04Autor: Ludva K.

Otázka: Dobrý den,
považoval byste za problém, kdyby hlava českého státu skrývala před veřejností svoji homosexualitu?
Díky

Ladislav Jakl: Hodláte kandidovat?

Odpovězeno: 25. 03. | 12:04Autor: Karel Kramář

Otázka: Dobrý den, prosím o soukromou odpověď - považujete svržení vlády v době krize za zodpovědné?

Ladislav Jakl: Nemyslím, že by se demokracie se všemi svými zatáčkami měla zastavit vždy, když se světové ekonomice začne dařit hůř.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:05Autor: Václav Bříza

Otázka: Pořád brousí prezidentovu manželku Roman Martinec?

Ladislav Jakl: Utřete si obrazovku.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:05Autor: Viktor Dlouhý

Otázka: Kdyby měl Klaus včera hlasovat o důvěře vládě, je pravda, že by hlasoval proti, z důvodu (ne)schválení Lisabonské smlouvy?

Ladislav Jakl: To nevím, ale pokud by seděl v Senátu, určitě by hlasoval proti této smlouvě.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:07Autor: MM

Otázka: Ještě bych se rád zeptal Vás osobně. Jste rád, že tato vláda padla ? Jak dlouho bude trvat sestavování vlády ? Pokud se to nepovede ani na třetí pokus, měli by být předčasné volby co nejdříve nebo "to nějak doklepeme" do řádného termínu v červnu 2010 ? Děkuji za Vaše odpovědi a přeji hezký den.

Ladislav Jakl: Pokud tento pád povede k ustavení vlády lepší nebo k odmítnutí Lisabonské smlouvy, bylo by to podle mne správné. Ale to se ještě uvidí. A předčasné volby? Někdy je lepší hrozný konec, než hrůza bez konce.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:07Autor: Laďa

Otázka: Nejsou v poslední době kroky a chování od pana Klause trochu nevděk a podraz vůči panu Topolánkovi, který mu vehementně pomáhal, aby byl zvolen prezidentem ?

Ladislav Jakl: Chtěl byste mít prezidenta, který doživotně bude skrývat své kritické názory na kohokoli, kdo ho kdy podpořil?

Odpovězeno: 25. 03. | 12:08Autor: Edie

Otázka: Dobrý den, domníváte se, že předseda ODS Topolánek má u pana prezidenta ještě šanci znovu sestavit vládu? děkuji

Ladislav Jakl: Ano.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:09Autor: Tomáš Kuna

Otázka: Již delší dobu se spekuluje, že je Václav Klaus homosexuál.
Sex. orientace je osobní téma, ale u nejvyššího představitele státu může být tajení takovéto informace hrozbou (např. vydírání). Není ve veřejném zájmu, aby se prezident k tomuto postavil jako chlap a jasně se vyjádřil?

Ladislav Jakl: To nevím. Ale když tak čtu váš dotaz, rozhodl jsem se vyjít s pravdou ven osobně. Už to nemohu déle skrývat. Jsem heterosexuál.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:10Autor: Jindřich, Ostrava

Otázka: Dobrý den, kdybyste seděl v Parlamentu, jak byste včera hlasoval?

Ladislav Jakl: Požádal bych premiéra, aby zajistil odmítnutí Lisabonské smlouvy v Senátu. Pokud by mi to slíbil, hlasoval bych proti nedůvěře.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:10Autor: Standa Konečný

Otázka: Dobrý den, jak odhadujete, že dlouho bude trvat sestavení nové vlády?

Ladislav Jakl: Asi to nebude záležet na mém odhadu. Rád bych, aby to bylo ne více, než pár týdnů.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:11Autor: jirka,brno

Otázka: hezky den,
doufam ze pan Prezident zase neda moznost Topolankovi sanci znovu delat takovou vladu by me zajimalo.dekuji

Ladislav Jakl: Stejná vláda vzniknout nemůže. Dopadla by ve sněmovně stejně.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:12Autor: jirka

Otázka: Udivuj9 mne některé nevkusné dotazy aswi Dalíkových příznivců. Pana presidenta si vážíme a věřím, že nepověří sestavením vlády
Topolánka a jeho blízkých, přece Toplánek není celá ODS.

Ladislav Jakl: Já už jsem na takové lidi zvyklý. Oceňte aspoň, že se naučili psát.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:12Autor: Nesvéprávný volič

Otázka: Vážený pane Jakle,Jako nesvéprávný volič který nesmí volit svého prezidenta tak jako např: Slováci už druhé volební období,by mě zajímalo kdy zkončí tato diskriminace.....?

Zároveň touto cestou podávám trestní oznámení na neznámého pachatele,který neumožnil národu volit svého presidenta !

Ladislav Jakl: Na to se zeptejte parlamentu. Mimochodem "nesvéprávní" voliči jsou třeba i v Německu.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:13Autor: Jiri, Praha

Otázka: Vidite na tom, co se vcera odehralo, neco pozitivniho pro obcany CR?

Ladislav Jakl: To se teprve uvidí.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:13Autor: martin,humpolec

Otázka: pane Jakl,
prosim chtelo by se to trochu ostrihat a oholit aby jste trochu vypadal rozumne v roku 2009, preci jen Hippies a 60leta uz jsou davno pryc..co vy na to? dekuji

Ladislav Jakl: Váš problém s mými vlasy už velmi rozhodným způsobem řeší čas a gravitace.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:13Autor: jo

Otázka: Za ODS se dobře kradlo. Jsem zklamaný, že už tato vláda padla. Co Vy na to? :-)

Ladislav Jakl: Vaše zkušenosti s kradením nemám, tak to nemohu posoudit.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:14Autor: Jan Větrník

Otázka: Je pravda, že prezident Klaus sympatizuje s panem Tlustým a pověří právě jeho sestavením vlády?

Ladislav Jakl: O tom nic nevím.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:15Autor: ctenar Pavel

Otázka: Jak se stavíte k informaci, že proběhlo nedávno jednání Bém, Paroubek, Klaus? Nedá se snad současná situace vysvětlit tímto způsobem. Jinak věřím prezidentovi, že se rozhodne pro standartní řešení a ne nějaký nezodpovědný experiment.

Ladislav Jakl: Nevěřím "informacím" o takové schůzce.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:16Autor: Jindrich

Otázka: Proc se pan prezident necha sponzorovat
ruskymi petrodolary? Jsou mu lhostejne
obavy mnoha lidi z posilovani role Ruska
ve stredni Evrope?

Ladislav Jakl: Prezident se žádnými petrodolary nenechal sponzorovat. Jeho knihy vyšly v mnoha zemích v mnoha překladech a vydavatelé těchto překladů si často shánějí ve svých zemích různou podporu.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:16Autor: zzz

Otázka: Dobrý den,myslím že se dalo čekat že vláda padne,myslíte že pan prezident sestaví úřednickou vládu?Nebylo by to nejlepší řešení,do předčasných voleb?

Ladislav Jakl: Úřednická vláda bývá zpravidla řešení krajní. Někdy ale jediné.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:17Autor: Dagmar

Otázka: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je pan prezident spravedlivý člověk a záleží mu na lidech.Protože v této zemi to vypadá,že si každý chce jen nahrabat a ukořistit co se dá.Jak bude pan prezident pokračovat dál?Doufám,že né jako doposud.Děkuji moc

Ladislav Jakl: Já naopak doufám, že ano. Na lidech panu pezidentovi záleží. Jinak by svou práci nedělal.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:18Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den pane Jakle. Asi se shodneme, že do konce euromandátu je třeba nechat tuto vládu dovládnout. Co pak ? Není čas vzhledem k hospodářské nestabilitě na vládu se silným mandátem - velkou koalici obnovené ODS-ČSSD ... ovšem jaksi - BEZ Mirka Topolánka and his boys?

Ladislav Jakl: Myslím, že vláda v demisi nemůže vládnout celé měsíce. Velká koalice je vždy jedno z možných řešení. Ano, zpradla to ale bývá řešení z nedostatku jiných.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:19Autor: Zd.Chládek

Otázka: Dobrý den.
Ať pan prezident udělá cokoliv, určitě to udělá lépe, než si myslí pan Topolánek. Už dávno to mělo být. Tam, kam to dovedl pan Topolánek, to by snad neměl pan prezident znovu dovolit. On je ale jeden z moudrých, kterému lidé věří a jistě je nezklame. Co vy na to ?

Ladislav Jakl: To není moc těžká otázka. Děkuji pěkně.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:20Autor: Roman

Otázka: Dobrý den, jsem podnikatel. Chování parlamentu a podobných institucí mě poškozuje. Měli by jste s tím něco udělat. Vždyť táhneme ekonomiku a haštěření vládnoucích stran nás táhne dolů. Kdy se tam vy nahoře začnete chovat slušně ?

Ladislav Jakl: Až vy dole zvolíte nahoru jiné lidi. Pak si budete stěžovat zase na ně. Hašteření politiků vadilo vždy nejvíc těm, co chtěli demokracii rovnou zrušit.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:20Autor: adam

Otázka: byt zabezpeceny jako pan prezident tak taky budu euroskeptik, vy jste taky euroskeptik pane Jakl?

Ladislav Jakl: Pan prezident je eurorealista. Já jsem euroskeptik.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:21Autor: Miloš Kulhánek

Otázka: Skutečně jste oprávněn mluvit jménem prezidenta, tzn. jste pověřen a nese prezident za Vaše výroky odpovědnost ? V naší politice je obvyklé působení tajemníků, zmocněnců a tiskových mluvčích, kteří sami odpovědnost nenesou, jejich nadřízení odpovědnost necítí a zbytečně se zahlcuje mediální scéna.

Ladislav Jakl: Nejsem. Oprávněn mluvit jménem prezidenta je pouze tiskový mluvčí. Já mluvím za sebe.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:21Autor: marie

Otázka: Dobrý den,proč se máme na to co udělá prezident ptát jeho tajemníka?Pan prezident at už radši nedělá nic ,už to stačí až do konce jeho volebního období.Dovedl dobře poděkovat těm,kteří ho podvodem zvolili.

Ladislav Jakl: Tak se neptejte.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:23Autor: tomáš

Otázka: Dobrý den, neměl by teď pan prezident požádat o sestavení vlády člověka, který to vše zavinil? Ing. Jiřího Paroubka?

Ladislav Jakl: Pan prezident občas vzpomíná na svého někdejšího trenéra z dob, kdy byl ligovým basketbalistou. Ten při střídání prý posílal hráče na hřiště se slovy: jdi, ať ukážeš, že tam nepatříš. Politika ale není hra.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:23Autor: Jan Jelinek

Otázka: Vážený pane,
proč pan president okamžitě nevystoupil, když je - alespoň podle mne - situace víc než závažná? Právě on by měl uklidnit lidi a dát do pořádku to, co způsobila ČSSD...

Ladislav Jakl: Situace není víc než závažná. V demokracii občas vláda padne. Přesto by bylo dobré nastalou situaci co nejdříve vyřešit.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:24Autor: Josef K.

Otázka: Jaká je vlastně v současné situaci vlády úloha politické sekce prezidentova aparátu? Neboli co v takové situaci chce prezident od vás osobně? Je to nějaká rada, doporučení, posudek, zpráva?

Ladislav Jakl: Prezidentův aparát je především úřad. Není to spolek klábosících kumpánů. Děláme svoji práci.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:24Autor: právník

Otázka: dobrý den, jediná otázka: nemá pan president, jež má - dle mého názoru - výrazně vyšší koeficient ndž zástupci stran - možnost řešit danou situaci způsobem, za který by se nemusel stydět?

Ladislav Jakl: Pan prezident si je vědom svých pravomocí a jistě je využije ve prospěch své republiky.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:25Autor: Karel z Prahy

Otázka: Poveri sestavenim vlady pan president take nekoho z Prahy a nejen y Moravy?
Prece jejsilnejsi ODS je v Praze a umi se chovat a vyjadrovat kultivovane, na rozdil od soucasnych radoby zastupcu ODS mimoprazskych a z Moravy.

Ladislav Jakl: Nemyslím, že při jmenování příštího premiéra bude pan prezident přihlížet k rodišti případných kandidátů. To bych mu musel poradit někoho z Chebu.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:27Autor: Příznivec

Otázka: Pane Jakle, poctíte zase někdy Vaší návštěvou Kapsa pub v Plzni? Omlouvám se za dotaz nesouvisející s ústředním tématem :))

Ladislav Jakl: Podnik Kapsa v Plzni bohužel loni skončil. Do Plzně moje kapela Folimanka Blues přijede 6. května do klubu Anděl. Více na www.folimankablues.cz.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:27Autor: bobo

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že by pan prezident pozval na Hrad p. Topolánka a p. Paroubka a pokusil se nějak s nimi dohodnou toleranci menšinové vlády ODS až do řádných voleb?

Ladislav Jakl: Myslím, že pan prezident nebude řídit případná jednání mezi jednotlivými hráči.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:28Autor: pan Tau

Otázka: rad bych se zeptal pana tajemnika jestli predpoklada Vaclav Klaus ze i pres ustavni zakon jenz mu nedovoluje se stat po treti hlavou statu bude o tuto pozici stat nadale popripade jakou cinnost bude vynakladat v ramci vseobecneho blaha v roli {ne}prezidenta. Dekuji za odpovedet a otacim burinkou.

Ladislav Jakl: Václav Klaus nemusí být prezidentem čtyřikrát.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:29Autor: Akriji

Otázka: Občan této země ,musí požádat pana Klause aby sestavil úřednickou vládu tzn.vládu odborníků a aby rozpustil sněmovnu .Jelikož budeme svědky hádek a urážek na politické scéně .A je to ODS ,která se bude snažit tuhle zemi svými výroky destabilizovat a dovést k největším problémům jenom proto aby příšt

Ladislav Jakl: Prezident ani nikdo jiný podle naší Ústavy možnost rozpustit sněmovnu nemá.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:29Autor: Anna Bočková

Otázka: Dobrý den, pane Jakle. Chtěla bych se zeptat na váš názor - jaké dopady myslíte bude mít "svržená" vláda v evropském kontextu?

Ladislav Jakl: Myslím, že v Evropě jsou na demokracii zvyklí.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:29Autor: Akriji

Otázka: Občan této země ,musí požádat pana Klause aby sestavil úřednickou vládu tzn.vládu odborníků a aby rozpustil sněmovnu .Jelikož budeme svědky hádek a urážek na politické scéně .A je to ODS ,která se bude snažit tuhle zemi svými výroky destabilizovat a dovést k největším problémům jenom proto aby příšt

Ladislav Jakl: To už jsme měli.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:30Autor: Jakub S.

Otázka: Dobrý den, dovolí pan prezident vládu za tiché nebo otevřené podpory komunistů? Děkuji za odpověď.

Ladislav Jakl: To si nemyslím.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:30Autor: John Abruzzi

Otázka: Víte jaký je rozdíl mezi papouškem a Ladislavem Jaklem? Prakticky žádný, ale Jakl za svoje komentáře dostává zaplaceno.

Ladislav Jakl: Papoušek je hezčí a barevnější.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:31Autor: Ondra

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si že tak Vámi vychvalovaná názorová "Konsistentnost" u pana prezidenta je spíše v dnešní dobe na škodu - mám na mysli že ochybné moderní myšlení je lepší než konzervativní nemenný tradiční pohled na svet!?

Ladislav Jakl: Jsem opačného názoru. Raději myšlení než moderní myšlení.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:32Autor: Zdeněk

Otázka: Pan prezident má jistě radost z pády vlády, nebo ne? Jeho Papenheimští se o to postarali. Má z toho radost i jako ekonom? Určitě to velmi prospěje naší velmi silné ekonomice,že? Jsem rád, že osobní půtky jsou povýšeny nad problémy, ve kterých se tato země ocitá. Bude Vlasta komouš Tlustý premiér?

Ladislav Jakl: Myslím, že o pád vlády se postaral pan Bursík, když z řad koalice vyloučil dvě poslankyně a dal jim najevo, že vláda jejich hlasy nepotřebuje.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:32Autor: michal

Otázka: Jak se postaví pan president k názoru že je na hradě neoprávněně a že volba byla zmanipulována

Ladislav Jakl: Takový názor nikdy nikde nepadl.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:32Autor: Koupělík

Otázka: Zdravím. Stalo se Vám někdy, pane Jakle, že jste přetlumočil něco jinak než to pan prezident myslel? Díky za upřímnost.

Ladislav Jakl: Netlumočím. Od toho je mluvčí.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:32Autor: Akriji

Otázka: Občan této země ,musí požádat pana Klause aby sestavil úřednickou vládu tzn.vládu odborníků a aby rozpustil sněmovnu .Jelikož budeme svědky hádek a urážek na politické scéně .A je to ODS ,která se bude snažit tuhle zemi svými výroky destabilizovat a dovést k největším problémům jenom proto aby příšt

Ladislav Jakl: Už jsme měli.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:33Autor: Bureš

Otázka: Dobrý den! Také Vás udivuje názor pana Topolánka, že prezident musí (!) pověřit sestavením nové vlády jenom a jenom jeho?!

Ladislav Jakl: Neudivuje.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:33Autor: Joe the Plumber

Otázka: Dobrý den, domníváte se, že by včerejší nečekané události mohly dále posílit pozice komunistů na naší pol. scéně?

Ladislav Jakl: Nedomnívám. Doufám, že je to naopak.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:33Autor: aleš007

Otázka: je reálné uspořádat parlamentní volby současně s evropskými na začátku června?

Ladislav Jakl: Není. To se nedá stihnout.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:34Autor: Akriji

Otázka: Občan této země ,musí požádat pana Klause aby sestavil úřednickou vládu tzn.vládu odborníků a aby rozpustil sněmovnu .Jelikož budeme svědky hádek a urážek na politické scéně .A je to ODS ,která se bude snažit tuhle zemi svými výroky destabilizovat a dovést k největším problémům jenom proto aby příšt

Ladislav Jakl: Už bylo.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:34Autor: JINDRA

Otázka: podrazvuji pana prezidenta

Ladislav Jakl: Děkuji, vyřídím.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:35Autor: Tomas

Otázka: Dobrý den. Můžete nám popsat bezprostřední reakce pana prezidenta po tom, co se dozvědel, ze vláda padla? Vyjadřoval se k tomu? Očekával to?

Ladislav Jakl: Byl v tu chvíli hostitelem ukrajinského prezidenta a byl tím dosti zaměstnán.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:35Autor: Brachtl Antonin

Otázka: Doolik platí president,na běžkách jsem najezdil přes tisíc kilometrů a termo kalhoty z trhu když je tržní ekonomika a naskákali mě vřídky na hýždovem svalstvu.Nemám sponzora policiji Cr dojim pouze domaci kozi a to nevynaší ani místo zastupce ředitele Vanka policie který dojil avšak sukno bylo kontr

Ladislav Jakl: Já radši o voze.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:36Autor: Pierre

Otázka: Jaké jsou vlastně současné porezidentovy mořžnosti, můžete je stručně shrnout? Děkuji.

Ladislav Jakl: To je na delší výklad. Faktem je, že v podobných situacích jsou prezidentovi ústavní pravomoci velmi rozsáhlé.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:36Autor: Martin K.

Otázka: Dobrý den, pane Jakl myslíte si, že ODS volila pana Klause z přesvědčení, nebo už jen z principu ?

Ladislav Jakl: Z principu svého přesvědčení.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:36Autor: Akriji

Otázka: Občan této země ,musí požádat pana Klause aby sestavil úřednickou vládu tzn.vládu odborníků a aby rozpustil sněmovnu .Jelikož budeme svědky hádek a urážek na politické scéně .A je to ODS ,která se bude snažit tuhle zemi svými výroky destabilizovat a dovést k největším problémům jenom proto aby příšt

Ladislav Jakl: Už bylo.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:36Autor: JZ

Otázka: Bude pán prezident inicializovat jednání mezi pány Topolánkem a Paroubkem?

Ladislav Jakl: Ne. To musí oni sami.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:37Autor: Jiří D.

Otázka: Dobrý den, považoval bych za rozumný krok pověřit pana Paroubka sestavením nové vlády. Vím, je to nestandardní krok, ale pro republiku by asi udělal to nejlepší, co jen může. Jistě by se ČSSD stihla ještě do předčasných voleb zdiskreditovat. Je tato alternativa reálná?

Ladislav Jakl: Odpověď najdete u příběhu prezidentova trenéra.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:37Autor: denisa

Otázka: Dobry den jen doufam ze pan Klaus bude zodpovedny a pana Topolanka a Langera atd nebude podporovat nerikam ze cela ODS stoji zanic ale tohle co tam provadi tihle pani plus Bursik to nema obdobi jsem rada ze vlada padla a pevne doufam ze se sestavi lepsi jen pan Topolanek uz by mel skoncit

Ladislav Jakl: Já také doufám, že nové řešení nebude k horšímu.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:39Autor: Tygřice

Otázka: Co říkáte pravdoláskové hysterii, že ve svržení vlády má prsty pan prezident? Opravdu ovládá Zubovou, Jakubkovou, Tlustého i Schwippela jako loutky?:-) Předpokládám, že přinejmenším pro první pokus pověří prezident člověka, kterého navrhne ODS. Nacpe-li se tam opět Topolánek, bude to pokus marný.

Ladislav Jakl: Určitě neovládá. Přeběhlíci jsou z obou táborů. Ti nerozhodli. Rozhodlo Bursíkovo vyloučení dvou poslankyň z tábora koalice v době, kdy jeden přeběhlík podpoorující vládu z parlamentu odešel a její mandát začal být velmi sporný. Nevím, proč to pan Bursík udělal.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:39Autor: Akriji

Otázka: Pane Jakl proč mi neodpovíte

Ladislav Jakl: Odpovídám na všechny dotazy. Udělal to tady už někdo jiný?

Odpovězeno: 25. 03. | 12:39Autor: Akriji

Otázka: Občan této země ,musí požádat pana Klause aby sestavil úřednickou vládu tzn.vládu odborníků a aby rozpustil sněmovnu .Jelikož budeme svědky hádek a urážek na politické scéně .A je to ODS ,která se bude snažit tuhle zemi svými výroky destabilizovat a dovést k největším problémům jenom proto aby příšt

Ladislav Jakl: Už bylo.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:40Autor: charles

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že prezident Klaus považuje pád této vlády za dobrou, špatnou či neutrální zprávu?

Ladislav Jakl: V tuto chvíli neutrální. Vývoj příštích dnů ukáže na kterou stranu to hodnocení sklouzne.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:41Autor: Ja

Otázka: Jak se osobne stavi pan prezident k obvinovani z toho, ze se spolcuje s Ruskem aj.? Mrzi ho to nebo ho takoveto blaboly vzdy spise pobavi?

Ladislav Jakl: Myslím, že se podobnými blbostmi, které jsou kolem něj šířeny už dvacet let, nezabývá.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:41Autor: Anonym

Otázka: Proč říkáte, že se bude rozhodovat až někdo přinese nějaké papíry s demisí atd. Scénář přeci prezident zná, stejně jako vy, protože jste o něm již vedli politická jednání. Všichni účastníci je sice popřeli, ale to vůbec neznamená, že nebyla. Jste vůbec schopen odpovědět úplně a pravdivě?

Ladislav Jakl: Žádné jednání jsme nevedli a scénář pan prezident dosud nezná.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:42Autor: Antonín Brachtl

Otázka: Sukno a oblečení bylo z přírodních materialu a Vlarské strojirny vyráběli stroje Akutis Kontis ,kdežto po roce 1989 vše rozkradeno zničeno privatizací Klause Ježka Kočárníka .Zdražení nastalo chybnou privatizací kdy si nakradli zájmové skupiny kolem Klause a velkých politiku dané moci.

Ladislav Jakl: Že vás baví šířit takové hlouposti.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:43Autor: Franta Kachlička

Otázka: Vážený Pane tajemníku.
Kdy prosím pan Klaus přestane obyvatelstvu utahovat opasky, jak s oblibou říkal, a začne s utahováním opasků těm, ktří nás do této situace dostávají, to je všem politikům bez rozdílu, a hlavně všem poslancům, jejich vystupování je ostuda národa.

Ladislav Jakl: Pan prezident opasky nikomu neutahoval a utahovat nebude. Spíše poradí lidem, aby si vyhrnuli rukávy.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:43Autor: A.Č.

Otázka: Věřím, že pan prezident to vezme pevně do svých rukou a takové Dalíky,Paroubky,Ráthy, Škromachy a jim podobným se nebude věnovat.
Děkuji za odpověď.

Ladislav Jakl: V rámci svých ústavních pravomocí "to do rukou" určitě vezme.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:43Autor: Akriji

Otázka: Občan této země ,musí požádat pana Klause aby sestavil úřednickou vládu tzn.vládu odborníků a aby rozpustil sněmovnu .Jelikož budeme svědky hádek a urážek na politické scéně .A je to ODS ,která se bude snažit tuhle zemi svými výroky destabilizovat a dovést k největším problémům jenom proto aby příšt

Ladislav Jakl: Už bylo.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:44Autor: BAZA

Otázka: nechci se ptát, je to naprosto zbytečné. Ale vyřiďte panu prezidentovi, že ztratil moji důvěru. Mám starého otce a čím je starší, tím je jeho chování bezohlednější k okolí. Myslím, že toto se stalo i panu prezidentovi.

Ladislav Jakl: Je mi líto, že se tak mýlíte.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:44Autor: js

Otázka: Dobry den,
je zajimave jak se pan Klaus domluvil s panem Paroubkem na padu vlady, pricemz poskodili nasi ekonomiku, coz jako podnikatel jsem jiz od vcerejsiho dne pocitil, nic naplat, budu propoustet vice, zamestnanci at si "stezuji u viniku Klaus+Paroubek". Kde byl motiv tohoto spojeni? Dekuji.

Ladislav Jakl: Příliš věříte fámám.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:45Autor: Jana Krausová

Otázka: Musím poděkovat p. prezidentovi, že se také přičinil na situaci, která tady vznikla,fandila jsem mu ale že podrazí pravicovou stranu jsem nečekala pane prezidente díky

Ladislav Jakl: Nemyslím, že pan prezident někoho podrazil. Včera rozhodoval parlament. A rozhodl

Odpovězeno: 25. 03. | 12:45Autor: Miroslav Ottomanský

Otázka: Dobrý den, pane Jakle! Chtěl jsem se jenom zeptat, zda současné události na vnitropolitické scéně nějak ovlivnili program státní návštěvy ukrajinského prezidenta Juščenka v ČR?

Ladislav Jakl: Trochu ano. Změnil se čas schůzky s premiérem. Jinak ne.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:46Autor: pro odlehčení

Otázka: Neudělá Václav Klaus nejprve to, že se ráno probudí, vyčůrá, vykaká a pak vstane z postele?
Děkuji za odpověď

Ladislav Jakl: Zkuste zapichovat špendlíčky do fotky. To prý lidem vašeho typu uleví víc, než internet.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:47Autor: MavoraP

Otázka: Vždycky jsem měl za to, že pan Topolánek je typickým představitelem tzv. selfmademanství a že by tedy měl u pana prezidenta mít "body" sympatií za to jak se dokázal vypracovat (tím myslím, že se stal politikem jaksi jinak než např. pan Klaus).Jak si vysvětlujete nevraživost V.K. vůči M.T.? Děkuji

Ladislav Jakl: Nevím o nevraživosti. Osobně bych pana Topolánka za jeho dnešní vystoupení vůči americké antikrizové politice jen pochválil.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:48Autor: Lukáš Visingr

Otázka: Jak se podle vás včerejší pád české vlády podepíše na osudu paskvilu zvaného Lisabonská smlouva? Je podle Vás hrozba dokončení ratifikace Lisabonu teď větší, nebo naopak menší? A bude to v rozhodování pana prezidenta (jemuž v tomto velice fandím) hrát nějakou roli? Zdravím a děkuji.

Ladislav Jakl: Osobně doufám, že pokud byl včerejšek k něčemu dobrý, mohlo by to být právě smetení Lisabonské smlouvy. Ta je teď v rukou Senátu.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:48Autor: Michal

Otázka: Pevne verim, ze pan president jiz neposkytne dalsi moznost panu Topolankov, ktery se jiz :dostatecne predvedl" se svymi Daliky a spol
prece ODS neni jen Topolanek, jeste tam zustali slusni lide...

Ladislav Jakl: Pan prezident se určitě rozhodne zodpovědně.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:49Autor: karmela

Otázka: Dobrý den,v jedné odpovedi jste uvedl,že je možné,že pan Klaus pověři sestavením vlady předsedu nejsilnější politické strany.Tím je ale v současnosti Jiří Paroubek-je tedy možna i tato varianta?děkuji

Ladislav Jakl: To jsem v žádné odpovědi neuvedl a Jiří Paroubek není předsedou nejsilnější politicé strany.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:49Autor: Nováková Eva

Otázka: Dobrý den, myslím, že je ten správný čas být k sobě, ale především k lidem upřímný. Vláda ODS padla v té nejméně příhodné době. Máte řešení?

PS: nesvéprávní voliči naší země by si nejraději za hlavu státu zvolili " zlatého slavíka Káju", nedivím se tedy, že nám není umožněno volit prezidenta

Ladislav Jakl: Žádná doba není více nebo méně vhodná na jakýkoli krok v rámci demokracie.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:50Autor: m.f.s.s.

Otázka: Dobrý den, přemýšlím, co asi vede pana prezidenta v poslední době k tak nestandardnímu chování. Nejdříve se dostaví na předvolební mítink ODS na Staroměstském náměstí, pak vystoupí z ODS, dostaví se na sjezd ČSSD.....a teď pád vlády.... mám věřit, že v tomnehraje aktivní roli?

Ladislav Jakl: Nestandardní z tohoto pohledu mohlo být leda to Staroměstské náměstí. Já ho chápu jako skoro jedinou šanci zmírnit debakl ODS ve druhém kole senátních voleb.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:51Autor: jaromír hanzal

Otázka: Dobrý den...lze nějak odhadovat jakou dobu bude trvat než prezident jmenuje nového předsedu vlády? Nebo nebude hledat nikoho do skončení českého předsednictví v radě EU?

Ladislav Jakl: Tak dlouho podle mne čekat nelze. Česká republika potřebuje vládu s mandátem.

Odpovězeno: 25. 03. | 12:52Autor: Petr Smutný, Cheb

Otázka: Dobrý den! Padl zde dnes dotaz, zda vidíte na tom, co se včera odehrálo, něco pozitivního pro občany CˇR? Přidal bych se s otázkou, zda ještě mají politici v těch tzv. nejvyšších patrech napříč celým spektrem včetně p. Klause vůbec potřebu, cokoli pozitivního pro tuto republiku dělat?

Ladislav Jakl: Politici jsou stejní lidé jako vy. Ušlechtilí i troubové. Není to jiný živočišný druh.

 

Právě se děje

Další zprávy