Živě: Sociální demokraté si po bouřlivé debatě schválili referendum, vyhlášení výsledků bude později

Přenos skončil
Širší vedení hnutí ANO a ČSSD se seznámí s návrhem koaliční smlouvy a programového prohlášení případné společné vlády. Sociální demokraté by zároveň na jednání svého předsednictva měli vyhlásit vnitrostranické referendum, které o případném vstupu do vlády definitivně rozhodne. Koaliční vláda by se ve sněmovně musela opírat o hlasy komunistů, protože ANO a ČSSD mají dohromady 93 z 200 poslanců. ČSSD má ve vládě získat pět křesel. Jsou to ministerstva vnitra, zahraničí, kultury, práce a sociálních věcí a zemědělství. Kvůli výstupům na akcích s Nočními vlky jde také na kobereček k předsedovi Janu Hamáčkovi místopředseda Jaroslav Foldyna. Politické dění sledujte v on-line reportáži.
Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. | Video: DVTV
Přenos skončil
21:00

Vážení čtenáři, tímto náš online přenos končí. Děkujeme za pozornost, politické dění budeme nadále sledovat.

18:54

Sociální demokraté se nakonec dohodli, více se dozvíte v článku Aktuálně.cz:

18:25

Sociální demokraté před chvílí schválili vyhlášení vnitrostranického referenda. Podle informací Aktuálně.cz však výsledky nebudou známé 8. června, jak původně Hamáček chtěl, ale až 14. června. Debata byla podle zdrojů redakce bouřlivá a oproti předpokladům se protáhla.

17:28

Jednání předsednictva ČSSD se protahuje, podle zdrojů Aktuálně.cz je debata emotivní.

15:33

Vedení ČSSD by nemělo dávat doporučení pro hlasování ve vnitrostranickém referendu o vstupu do vlády s hnutím ANO a rozhodnutí by mělo nechat na jednotlivých členech. Po jednání grémia strany to řekl novinářům místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. 

Podle Foldyny by předsednictvo ČSSD, které zasedá odpoledne, mělo pouze vzít na vědomí výsledek jednání s hnutím ANO o případném vytvoření vlády, ale už ne doporučovat straníkům, jak mají hlasovat. "Nechme to na té stranické veřejnosti, to si myslím, že bude demokratičtější," řekl.

15:17

Předseda Senátu Milan Štěch zdůrazňuje, že v otázce vládnutí jsou důležité morálka a politická kultura. 

15:11

ODS upozorňuje, že KSČM podporu vládě vymění i za posty ve státních firmách.

15:10

Foldynu mrzí, že svým vystoupením vystavil předsedu Hamáčka tlaku. 

14:48

Zbyněk Stanjura z ODS si nemyslí, že by ČSSD vyjednala dobré podmínky.

14.39

Jaroslav Foldyna se rozhodně omlouvat nechce.

14:15

Podle Jana Farského ze Starostů a nezávislých je koaliční smlouva jen cárem papíru.

14:13

Foldyna zopakoval, že nevidí důvod, proč by se měl kvůli pondělnímu incidentu omlouvat, jak žádal Hamáček. "Každý, kdo se podívá na ten incident, který tam probíhal, tak vidí, že já se nemám komu a za co omlouvat. Mě policie nesebrala, já nejsem žádný profesionální buřič a demonstrant," řekl Foldyna. Uvedl také, že se choval v souladu s tím, jak vystupoval demonstrant, se kterým se dostal do potyčky.

14:02

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha místopředseda Jaroslav Foldyna incidentem s Nočními vlky prokázal, že nemá ve vedení ČSSD co dělat. "Já se domnívám, že je to naprosto nepřijatelné a kolegové ve vedení by se k tomu měli jasně postavit. Nemělo by se to opakovat. Já jsem pana Foldynu do funkce místopředsedy nenominoval a myslím si, že tímto skutkem prokázal, že ve vedení takové demokratické strany, jako je sociální demokracie, s takovou tradicí takový člověk nemá co dělat," řekl Štěch při příchodu na jednání předsednictva.

Foldyna na slova předsedy Senátu reagoval: "Já se o panu Štěchovi nechci vůbec bavit. Abych ho neurazil."

13:45

Veřejnost by měla znát všechny členy případné vlády ANO s ČSSD do konce května, tedy ještě před koncem vnitrostranického referenda v sociální demokracii, které o vstupu do vlády rozhodne. Novinářům to při příchodu na jednání grémia ČSSD řekl její místopředseda Martin Netolický. V navrhované koaliční smlouvě podle něj chybí pojistky proti hlasování ANO s SPD. O tom, jak sám bude v referendu hlasovat, ale mluvit nechtěl.

"Členové sociální demokracie před tím rozhodnutím by měli znát jména všech členů vlády," řekl Netolický. Podle něj se nemůže otázka zužovat pouze na jména ministrů, které by do vlády nominovala ČSSD. Upozornil, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) avizoval i změny mezi ministry ANO. Veřejnost proto má podle něj právo vědět, se kterými ministry není Babiš spokojený.

13:44

Sociální demokraté ve středních Čechách by mohli podpořit vstup do menšinové vlády s hnutím ANO, řekl místopředseda krajské ČSSD Miloš Petera. Podle něj má nový vládní projekt podporu velké většiny členů. Například čáslavský starosta a senátor Jaromír Strnad ale situaci tak jednoznačně nevidí. Uvedl, že třeba na Kutnohorsku mnoho sociálních demokratů této variantě není nakloněno. On sám je v souladu s postojem senátního klubu ČSSD proti vstupu do vlády s ANO.

"Já myslím, že čtyřletá zkušenost s Andrejem Babišem nám stačila. Za všechno špatné mohla ČSSD," podotkl Strnad. Veškeré úspěchy vlády si podle něj naopak připisovalo hnutí ANO. Proto by vstup sociální demokracie do nového kabinetu nedoporučoval.

13:32

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha místopředseda Jaroslav Foldyna incidentem s Nočními vlky prokázal, že nemá ve vedení ČSSD co dělat. Foldyna tvrdí, že se nemá za co omlouvat

13:25

Komentář Martina Fendrycha: O čem Babiš sní, když lepí vládu s Hamáčkem, Filipem a v kremelském odéru Miloše Z.

13:20

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je koaliční smlouva nekvalitní a obsahuje příliš mnoho volných frází. Ještě v pátek chce znát jména ministrů a náměstků za ČSSD.

12:55

Lidovci kritizují, že ANO a ČSSD pomáhají komunistům k moci.

12:13

"ČSSD hnutí ANO ustoupila, kde mohla. Sociálním demokratům při vidině zisku ministerských křesel v možné vládě změkla kolena a přestal jim vadit trestně stíhaný premiér nebo podíl komunistů na vládě. Jednoduše uhnuli. Uvidíme, jak rozhodnou členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu. Každopádně to ale znamená, že Česká republika nebude mít další týdny vládu s důvěrou," kritizuje dohodu ČSSD s ANO 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

12:05

Členové ČSSD v Pardubickém kraji jsou v názoru na to, zda by strana měla vstoupit do vládní koalice s hnutím ANO, nejednotní. Skutečnost, že by se vláda opírala o podporu KSČM, považují většinou za nejmenší problém. Více jim vadí osoba Andreje Babiše a jeho způsob jednání, zjistila ČTK v anketě mezi představiteli ČSSD. Definitivně rozhodnuti, jak budou hlasovat ve vnitrostranickém referendu, však nejsou, neboť nemají přesné informace o vyjednaných podmínkách spolupráce.

U předsedy okresní organizace ČSSD Leoš Malina převažuje názor, že by strana do vlády jít neměla. "Je to i mínění většiny členské základny v Pardubicích. Odhaduji, že venkov to odmítne, nevím, jak se zachová Praha," uvedl Malina. 

12:02 Andrej Babiš

"Komunisti nemají na vládu žádný vliv, komunisti umožní vznik té vlády na základě programových dohod," řekl Babiš na tiskové konferenci po jednání ANO o koaliční smlouvě.

10:49

Vedení ANO schválilo návrh koaliční smlouvy s ČSSD a programového prohlášení případné vlády, která by se opírala o poslance KSČM, píše ČTK.

10:35

"Programové prohlášení vznikající polokomunistické vlády ANO, KSČM a ČSSD je postaveno na kombinaci nefungujících levicových řešení a populistických frází. Nevidím v něm nic konkrétního, co by snížilo byrokracii v zemi, usnadnilo život aktivním a pracovitým lidem a zvýšilo životní úroveň občanů. Je to špatná zpráva pro všechny živnostníky, pro malé a střední podnikatele, špatná zpráva pro lidi volající po debyrokratizaci a deregulaci. Naopak v něm vidím staré levicové koncepty, které se ukázaly jako nefunkční a neúčinné," reagoval na text programového prohlášení vlády šéf ODS Petr Fiala. Text prohlášení si můžete přečíst v přiložené galerii.

10:34 Andrej Babiš

"U nás jsem žádné problémy ohledně dohody s ČSSD nezaznamenal, teď budeme čekat na výsledek referenda v ČSSD. Jsem rád, že jsme se domluvili, koaliční smlouva je důležitá, ale ještě důležitější je, aby vše fungovalo v praxi a lépe, než za minulé vlády. Věřím, že s novou sestavou ČSSD to bude lepší," zopakoval Babiš po jednání.

9:55 Andrej Babiš

Podle Babiše ČSSD ustoupila od požadavku, aby na základě koaliční smlouvy byli z funkcí ve sněmovně odvoláni představitelé SPD. Sám k tomu nevidí důvod. "Já v tom nevidím souvis mezi ustanovením sněmovny a vládou," řekl. Podle něj trvalo ustavení sněmovny měsíce a nové otevření této záležitosti by znamenalo další dlouhá jednání.

9:53 Andrej Babiš

Koaliční smlouva podle Babiše obsahuje přijatelný kompromis i v otázce postupu v případě prvoinstančního odsouzení člena vlády. ČSSD žádala v takovém případě odchod dotyčného člena vlády, ANO to odmítalo. Obě strany se nakonec dohodly, že by odsouzení znamenalo konec koaliční smlouvy. Opatření je namířené proti Babišovi, kterého policie obvinila z podvodu v případu financování farmy Čapí hnízdo. Babiš to v pátek znovu označil za zpolitizovanou záležitost.

9:52 Andrej Babiš

"U nás není problém. Nezaznamenal jsem, že v rámci našeho hnutí byly nějaké rozporuplné komunikace. Výbor nás jasně vyzval, abychom znovu jednali s ČSSD, my jsme s nimi jednali, takže teď budeme čekat na rozhodnutí ČSSD," řekl Babiš.

"Já jsem rád, že jsme to nějak dojednali. Samozřejmě koaliční smlouva je určitě důležitá, ale ještě důležitější je, aby to fungovalo, aby to fungovalo lépe než za té minulé koaliční vlády," řekl Babiš, který byl v minulé vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL ministrem financí.

9:50 Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje navrženou koaliční smlouvu s ČSSD za přijatelný kompromis. Nyní bude na sociální demokracii, zda se ve vnitrostranickém referendu rozhodne do vlády vstoupit, nebo ne, řekl novinářům před pátečním jednáním výboru a poslaneckého klubu hnutí ANO, které se navrženou koaliční smlouvou budou zabývat. Vedení ANO s poslanci zároveň slaví šest let od registrace hnutí.

9:27

Opoziční politici už programové prohlášení vlády kritizují.

9:25

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna měl v pondělí konflikt s aktivisty na akci ruského motorkářského gangu Noční vlci. Foldyna emotivně reagoval na demonstranta a nešetřil u toho vulgárními výrazy. Předseda ČSSD Jan Hamáček Foldynu vyzval, aby se omluvil, v pátek s ním bude mluvit osobně. 

9:20

ANO a ČSSD se domluvily na společné vládě, shodly se i na programu, který by měl druhý Babišův kabinet podporovaný komunisty plnit. Projděte si jejich společný program v galerii. 

9:10

Sociální demokraté původně odmítali i účast ve vládě s trestně stíhanou osobou, později tuto možnost připustili výměnou za ministerstvo vnitra. 

9:00

Mezi šesti hlavními body dokument jmenuje také strategický investiční program, posílení bezpečnosti a hájení zájmů Česka v Evropské unii. Text dokumentu ještě nemusí být v konečné podobě.

Domácí Domácí
Aktualizováno 11. 5. 2018 18:27
 

Právě se děje

Další zprávy