Sociální demokraté budou rozhodovat o vládnutí s Babišem. Nejdřív ale chtějí znát jména ministrů

Radek Bartoníček Kateřina Frouzová Radek Bartoníček, Kateřina Frouzová
Aktualizováno 11. 5. 2018 20:06
Vedení sociální demokracie v pátek odpoledne rozhodlo, že všichni členové strany budou v referendu rozhodovat, zda jsou pro účast své strany ve vládě s ANO. Zároveň vedení určilo otázku pro referendum, která zní: Souhlasíte s tím, aby ČSSD vstoupila do vlády s ANO? Výsledky referenda strana oznámí oproti předpokladům až 14. června. Na místě jednání špiček ČSSD ale bylo patrné, že strana je rozpolcená a někteří její členové jsou kategoricky proti vládě s trestně stíhaným šéfem ANO Andrejem Babišem.
Sledujte online stream z tiskové konference po jednání ČSSD o budoucí vládě s hnutím ANO. | Video: DVTV

Praha - Stačilo sledovat páteční odpolední dění v sídle sociální demokracie a hned na první pohled bylo zřejmé, jak je strana rozpolcená v názoru na to, zda jít do vlády s hnutím ANO. Strana si sice schválila vyhlášení vnitrostranického referenda, v němž členové ČSSD rozhodnou o účasti či neúčasti strany ve vládě s ANO, vládní angažmá má však řadu hlasitých kritiků.  

Jejím nejviditelnějším a nejvýše postaveným zástupcem je předseda Senátu Milan Štěch, který působil odhodlaně před i po jednání špiček strany. 

"Jsem stále více přesvědčený o tom, že do vlády nemáme jít. Myslím, že pro práci v opozici je stále více argumentů," tvrdil Štěch a požadoval, aby odpůrci vládní varianty měli možnost "agitovat" mezi členy ČSSD stejně jako příznivci vládní varianty.

"Pokud pánové, kteří podporují účast ve vládě, chtějí někde jezdit, měl by nám být také dán prostor, abychom řekli své důvody, proč do vlády nejít," tvrdil Štěch v reakci na předsedu Jana Hamáčka, který už avizoval, že se chce od pondělí setkávat s členy strany v regionech.

Bylo to maximum, co šlo s ANO dojednat, tvrdí Hamáček

Samotný Hamáček v pátek večer po jednání předsednictva oznámil, že on podporuje vstup do vlády. "Jednání s ANO byla dlouhá a nebyla jednoduchá, ale dospěli jsme k maximu toho, co bylo možné vyjednat. Výsledek pokládám za slušný kompromis, v porovnání s tím, co zástupci ANO říkali na začátku, je to podle mě zásadní posun," prohlásil Hamáček.  

On i další sociální demokraté jsou poměrně spokojeni s dojednaným kompromisem ohledně programu, zásadním problémem jsou ale pojistky proti tomu, aby si ANO ve skutečnosti nevládlo s SPD a KSČM. Sociální demokracie si sice dojednala, že pokud všech pět jejích ministrů odejde z vlády, tak premiér Babiš podá demisi vlády, jenže i tak bude mít ANO šanci na další vládnutí. 

"Jsem přesvědčený, že sociální demokracie nedokázala dohodnout takové podmínky, které by zajišťovaly to, aby hnutí ANO nemohlo naši dohodu případně obcházet  s jinými politickými subjekty v Poslanecké sněmovně," přiznal místopředseda ČSSD Roman Onderka na podvečerní tiskové konferenci a přímo jmenoval mezi subjekty SPD a KSČM. 

Onderka dojednaný kompromis označil za "krvavý" s tím, že podle něj nešlo s ANO už více dojednat. Na dotaz Aktuálně.cz, proč tedy nezkusila ČSSD dál vyjednávat, nebo odejít od stolu, Onderka odpověděl, že takové řešení nemělo smysl. "Prodlužovat jednání tím způsobem, že my klademe stále nějaké požadavky a partner nám stále říká, že na to nepřistoupí, pak to nemá cenu. Pak je to jenom prodlužování jenom toho, že Česká republika nemá stále vládu s důvěrou," uvedl Onderka. Přitom dodal, že odpovědnost za sestavení vlády má ANO jako vítěz voleb, a ne ČSSD.   

Referendum ČSSD podle návrhu usnesení předsednictva, které má redakce k dispozici, odstartuje 21. května a skončí v půlce června. Samotné hlasování proběhne na schůzích nejnižších stranických buněk místních organizací. Členové v určený den přijdou na jednání, vezmou si lístek, odpoví na otázku a hodí hlas do urny. Hodinu po skončení schůze musí předseda místní organizace poslat výsledky na speciální mailovou adresu a hned druhý den musí do centrály ČSSD v Lidovém domě poslat také použité i nepoužité hlasovací lístky.

Dílčí výsledky místních organizací nesmí členové ČSSD zveřejňovat, to udělá až předsednictvo 14. června. Předseda strany Jan Hamáček přitom původně chtěl, aby byly výsledky známé už o týden dříve.

Stranické špičky také po Hamáčkovi požadují, aby nejpozději do 20. května předložil straníkům jména možných ministrů za ČSSD.

Foldyna po setkání s Hamáčkem zopakoval, že se neomluví

Sociální demokraté ale nejsou rozhádaní jen kvůli tomu, zda jít do vlády, ale přou se i o to, jaké voliče mají vlastně oslovovat. Patrné je to v těchto dnech z dění kolem místopředsedy Jaroslava Foldyny. Toho vyzval předseda Hamáček k omluvě za vulgární slova, která pronesl k lidem, protestujícím proti ruské motorkářské skupině Noční vlci.

Zatímco Štěch v sídle strany volal po tom, že by Foldyna nadále neměl být místopředsedou, děčínský poslanec se usmíval a žádný odchod neměl v úmyslu. "Mě mrzí to, že jsem vystavil Honzu Hamáčka tomu tlaku, který vyvolalo mé jednání," podotkl Foldyna a vzápětí dodal, že se nikomu omlouvat nebude. 

"Já jsem pana Foldynu do funkce místopředsedy nenominoval a myslím si, že tímto skutkem prokázal, že ve vedení takové demokratické strany, jako je sociální demokracie, takový člověk nemá co dělat,"  komentoval Foldynovo vystupování Štěch.

Foldyna: Mrzí mě, že jsem vystavil Hamáčka takovému tlaku | Video: Radek Bartoníček
 

Právě se děje

Další zprávy