Zemřel Václav Havel. Hoří svíčky a Českem zněly zvony

Domácí Domácí
18. 12. 2011 23:26
Rakev s ostatky bude vystavena v pondělí a úterý v Pražské křižovatce a od středy na Hradě
Čestná stráž na Pražském hradě.
Čestná stráž na Pražském hradě. | Foto: Reuters

Praha - Bývalý český prezident Václav Havel zemřel, bylo mu 75 let.

Rakev s ostatky bude vystavena v pondělí a úterý v Pražské křižovatce a od středy ve Vladislavském sále Pražského hradu. Státní pohřeb se uskuteční zřejmě v pátek.

Zpráva o Havlově úmrtí otřásla nejen Českem, ale celým světem. Soustrast vyjadřují desítky osobností současné i bývalé domácí a světové politiky. Připomínají, že Havel by si zasloužil Nobelovu cenu míru.

Lidé po celé zemi se přes sociální sítě svolávají k pietním shromážděním, to hlavní se uskutečnilo na Václavském náměstí, kam v průběhu večera přicházejí stovky lidí. Podobně tomu je i na Národní třídě či na Kampě, ale také v řadě dalších měst.

V 18 hodin se na výzvu arcibiskupa Dominika Duky rozezněly zvony všech kostelů a kaplí v Česku.

Havel, který byl také spisovatel, dramatik nebo vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989, podlehl v neděli dopoledne dlouhotrvajícím zdravotním potížím.

Podle Havlovy tajemnice Sabiny Tančevové zemřel "v tichosti ve spánku" na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku v přítomnosti své ženy Dagmar. V posledních minutách jeho života u něj byla také jedna ze sester boromejek, které se o něj v posledních měsících staraly.

Pražský hrad několik hodin po Havlově smrti vyvěsil černou vlajku. Od pondělní 10. hodiny tu pak lidé budou moci do knih psát své kondolence. Vstup je Matyášovou branou z I. nebo II. nádvoří. Pietní místo je ale zřízeno už nyní v přízemí Carolova křídla na I. nádvoří.

Kvůli Havlovu úmrtí se v pondělí odpoledne mimořádně sejde vláda. K přípravě státního pohřbu byl vytvořen zvláštní výbor ve složení Klaus, Nečas, Němcová, Štěch.

Podle prezidenta Václava Klause se Havel stal symbolem novodobého českého státu. "Zasloužil se o něj jak svým neohroženým bojem proti komunistické totalitě, tak jako vůdčí osobnost naší sametové revoluce," uvedl Klaus.

Nejvyšší ústavní činitelé se sejdou už v neděli odpoledne na Hradě, aby domluvili další postup, oznámil prezident.

"Udělal pro tuto zemi strašně moc. Byl symbolem i tváří naší republiky navenek," prohlásil v první reakci v České televizi premiér Petr Nečas.

Václav Havel: Život výjimečné osobnosti ve fotografiích

Z politického vězně prezidentem

Václav Havel byl za komunistického režimu vězněn, prezidentem Československa se stal po sametové revoluci na konci roku 1989. Prezidentem České republiky byl do roku 2003. Havel byl také spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčích Charty 77 a vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989.

Exprezident měl dlouhodobé potíže s respiračním systémem, který byl oslaben častými záněty, dřívějším kouřením a také rakovinou, kvůli níž mu lékaři před lety odstranili půl pravé plíce. Míval i jiné zdravotní problémy, jako třeba srdeční arytmii. Již v minulosti byl ohrožen na životě.

Slzy v ulicích, lidé se spontánně loučí s Havlem:

23:26 - Italský premiér Mario Monti připomněl, že Havel bojoval za hodnoty svobody, demokracie a lidské důstojnosti, které jsou "základem výstavby Evropy". Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová poukázala na jeho podporu litevské nezávislosti před dvěma desetiletími. Podle ní "Havel inspiroval myšlenkou odporu" proti komunismu a pokojnou revolucí ve své zemi. Stal se však také "vzorem pro litevské disidenty".

22:51 - "Prezident Havel byl i v Evropském parlamentu jednoznačně jedním z nejoblíbenějších a nejobdivovanějších světových státníků. Jeho úmrtím ztrácí naše země i Evropská unie přesvědčeného humanistu, demokrata a zastánce úzké evropské integrace," napsal v prohlášení místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

22:25 - Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie vyjádřil smutek nad nedělní smrtí Václava Havla, jednoho ze svých přátel. A požádal ty ostatní, aby ještě zůstali naživu. Přečtěte si reakce umělců z celého světa.

22:24 - "Smrtí Václava Havla přišla Česká republika o jednoho ze svých velkých vlastenců, Francie přišla o přítele a Evropa o jednoho z jejích moudrých mužů," prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

22:20 - Zpráva o smrti českého exprezidenta se objevila na titulních stranách významných zahraničních zpravodajských serverů. "Václav Havel zemřel v České republice, kterou pomáhal vybudovat," začíná svůj text pro CNN John Avlon z Newsweeku. Výstižně hovoří i titulek italského serveru Corriere della Sera: "Addio Havle, sametový revolucionáři". Deutsche Welle či FOX News píší o zesnulém státníkovi jako o antikomunistickém hrdinovi. "Život Václava Havla byl poznamenán prvky absurdity, o níž psal jako dramatik," připomíná jeho tvorbu rakouský deník Der Standart.

22:12 - Komentátor ruské státní agentury RIA Novosti Dmitrij Babič  v nekrologu napsal:  " Rusko hrálo v těchto jeho morálních hodnoceních trvale roli fackovacího panáka. Havel se plně postavil na stranu Gruzie v roce 2008, postavil se proti hypotetickému členství Ruska v NATO a Evropské unii, ve svých projevech nejednou odmítal považovat Rusko za evropskou zemi."

"Co stálo za tak tvrdými odsudky? Jakkoli je to zvláštní, probleskoval za nimi pocit zklamané náklonnosti, frustrace z nenaplněných očekávání. Do sametové revoluce v Československu v roce 1989 Havel neměl pověst rusofoba. Ruské disidenty považoval za významnou součást východoevropského demokratického hnutí, jehož členem sám byl. Možná ale očekával, že po perestrojce se v Rusku dostanou k moci disidenti, stejně jako přišli v Polsku, Litvě nebo v Česku. K Havlově zklamání se ale Rusko vydalo jinou cestou," píše RIA Novosti.

Zpráva ruskho deníku Kommersant o smrti Václava Havla.
Zpráva ruskho deníku Kommersant o smrti Václava Havla. | Foto: Aktuálně.cz

"Byla Havlova kritika Ruska spravedlivá? "„ pokládá si Babič otázku. A odpovídá: "Zřejmě ne vždy. V případě Havla je ale lepší hovořit o chybě než o vědomém omylu."

21:58 - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová označila smrt Havla, která ji prý hluboce zarmoutila, za ztrátu pro Českou republiku a ochránce lidských práv po celém světě. Byl pro mě inspirací a byla jsem pyšná na to, že jsem ho mohla nazývat přítelem, uvedla v prohlášení.

"Prezident Havel strávil svůj život tím, že ničil okovy útisku, zastával se utlačovaných a podporoval zásady demokracie a svobody. Když komunismus ohrožoval mír a prosperitu našeho světa a pokryl východní Evropu mrakem beznaděje, psal hry tak silné, že změnily běh dějin a vytvořily demokratické příležitosti pro miliony (lidí)," dodala Clintonová, podle níž si Havlovy výjimečné činy bude historie pamatovat.

21:40 - Logo někdejšího Občanského fóra (OF), které v listopadu 1989 spoluzaložil bývalý prezident Václav Havel, změnilo podobu. Jeho autor Pavel Šťastný v reakci na zprávu o Havlově úmrtí překreslil usměvavé "O" na smutné. Je to konec jedné éry, vysvětlil stručně ČTK výtvarník.

21:27 - Nečasova vláda už má jasno, jak bude vypadat její pocta památce zesnulého prezidenta Václava Havla. Na pondělní mimořádné schůzi chtějí ministři odhlasovat, že si Havel zaslouží speciální zákon - podobně jako třeba první československá hlava státu Tomáš Garrigue Masaryk (TGM). Informoval o tom server Lidovky.cz.

"Pokud máme zákon, že TGM se zasloužil o stát, představoval bych si, že přijmeme zákon ve znění, že Václav Havel se zasloužil o svobodu," navrhuje podle serveru vicepremiér a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

21:05 - Minutou ticha, zpěvem hymny a zvoněním klíči uctili lidé památku Václava Havla v Brně. Na Moravském náměstí se ve 20:00 shromáždila podle odhadu ČTK asi tisícovka lidí. Smuteční řeč pronesl dramatik Milan Uhde, dlouholetý Havlův přítel.

"Všechno, co on dělal a psal, bylo pro mě výzvou k tomu, že člověk má usilovat o to, aby hájil svobodu svou a svobodu druhých. Aby byl poctivý a otevřený. Aby věřil, že vše, co si předsevzal, je uskutečnitelné. Ta výzva pro mne zůstává i dnes živá," řekl Uhde.

20:31 - Bohuslav Svoboda, pražský primátor: "Odešla bezesporu nejvýznamnější osobnost našich novodobých dějin. Opustil nás člověk, pro kterého vztah k vlasti nebyl prázdným pojmem."

20:21 - Po ukončení shromáždění na Václavském náměstí se skupinky lidí vydaly přes Národní třídu na Kampu, kde na břehu Vltavy zaplála na Havlovu památku vatra. Organizátoři tam také rozvinuli velké plátno, na němž byl podpis Václava Havla s charakteristickým srdíčkem. Také na Kampě lidé za exprezidenta zapalovali svíčky a zazpívali si s písničkářem Vladimírem Mertou.

19:53 - Rakev s Havlovými ostatky bude vystavena už v pondělí a v úterý v Pražské křižovatce v centru metropole. Na Hradě bude následující dva dny. Pražská Křižovatka je mezinárodní duchovní středisko, které vzniklo právě z podnětu Václava Havla.

Foto: Jan Langer

19:30 - Jan Graubner, olomoucký arcibiskup: "Ve chvíli smutku nad úmrtím pana Václava Havla myslím s velkou vděčností na mnoho věcí, které tento muž vykonal pro náš národ, naši společnost, pro její svobodu a demokracii. Vzpomínám také na různá osobní setkání, která ve mně zanechala dojem člověka odvážného a laskavého, který nežil pro sebe, ale pro druhé, pro společné dobro."

19:15 - Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen: "Byl to výjimečný muž, který vedl svou zem během výjimečné doby."

19:07 - Lidé na Václavském náměstí uctili exprezidenta Havla minutou ticha, poté zazněla Modlitba pro Martu a průvod se vydal přes Národní třídu na Kampu. Další desítky lidí ale na hlavní pražské náměstí stále přicházejí, aby Havlovu památku uctily zapálením svíčky.

18:48 - Americký hudebník Lou Reed označil Havla za přítele a také myslitele, kterého svět potřebuje víc než kdy jindy. "Zcela mě přemohl smutek nad ztrátou mého drahého přítele a inspirativní osobnosti, prezidenta Havla. Opravdový muž. Vůdčí osobnost, myslitel, řečník, spisovatel - a tak odvážný. A zábavný a báječný. Je to strašná ztráta pro tento svět a rozhodně pro mě osobně," napsal Reed na svých oficiálních internetových stránkách.

Foto: Jan Langer

18:34 - Prezident Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a premiér Petr Nečas. To je čtveřice, která v neděli vytvořila "Výbor pro vypravení státního pohřbu prezidenta Václava Havla". Jeho úkolem bude připravovat státní pohřeb prezidenta Havla ve spolupráci s jeho rodinou. Podle informací Aktuálně.cz bude rozhodující schůzka prezidenta Václava Klause s Dagmar Havlovou.

Více o přípravách státního pohřbu a oficiálních pietních akcích čtěte ZDE.

18:15 - Úmrtí Václava Havla změní i večerní program hlavních televizních kanálů i rozhlasových stanic. Více o programových úpravách čtěte ZDE.

18:05 - Rakev s ostatky Václava Havla bude od středy vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu, oznámil Jiří Weigl, kancléř prezidenta Václava Klause.

18:00 - Celým Českem zní zvony, připomínají památku Václava Havla. Na Václavském náměstí se sešly už stovky lidí. Pietní shromáždění se spontánně konají i v řadě jiných měst.

Květiny u památníku na Národní třídě
Květiny u památníku na Národní třídě | Foto: Jan Langer

17:53 - Václava Havla vzpomene celá Evropská unie v Bruselu minutou ticha. Polské předsednictví EU totiž rozhodlo, že takto začnou všechna pondělní jednání v Radě EU, kde jsou zastoupeny členský státy Unie. Předsednictví to oznámilo na sociální síti Twitter.

17:48 - O smrti Václava Havla píše na svém serveru například také katarská televize Al-Džazíra, indický deník The Times of India nebo brazilské noviny O Globo.

17:42 - V úterý se sejde Poslanecká sněmovna na smutečním zasedání od 10:00, které bude věnováno vzpomínce a poděkování Havlovi. Původně měla v tomto čase pokračovat schůze sněmovny.

17:40 - Na prezidentském paláci ve Varšavě spustí kvůli úmrtí Václava Havla vlajky na půl žerdi. Oznámil to polský prezident Bronislaw Komorowski, podle něhož je smrt českého exprezidenta velkou ztrátou. Vlajky na půl žerdi budou spuštěny i před polskou ambasádou v Praze a polským konzulátem v Ostravě.

17:28 - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijal zprávu o úmrtí Václava Havla s velkým smutkem a hlubokým pohnutím. Oznámil to Elysejský palác, podle něhož hlava Francie zaslala jménem Francouzů upřímnou kondolenci "celému českému lidu".

17:18 - Americký prezident Barack Obama uvedl, že jej smrt Václava Havla hluboce zarmoutila. Dodal, že stejně jako miliony ostatních lidí na světě i jeho inspirovala slova bývalého českého prezidenta a jeho schopnost vést. Šéf Bílého domu zároveň vyjádřil soustrast Havlově rodině i všem lidem v České republice.

17:15 - Podle zatím oficiálně nepotvrzených informací by se pohřeb Václava Havla měl uskutečnit v pátek 23. prosince, uvedla ČTK.

17:12 - Česká televize mimořádně zařazuje do svého vysílání od 20:00 na programu ČT1 premiéru filmové podoby Havlovy divadelní hry Odcházení. Václavu Havlovi je věnováno celé večerní vysílání kanálů ČT1 a ČT2.

17:07 - Tiskový odbor vlády upřesnil, že Nečasův kabinet se kvůli projednání vyhlášení státního smutku sejde v pondělí v 16 hodin.

Foto: Jan Langer

17:04 - Lidé nosí k Hradu svíčky a květiny, které pokládali k plotu na straně u Hradčanského náměstí. "Bylo to první, co nás napadlo, když jsme se to dozvěděli. Václav Havel byl významná osobnost," řekl zpravodaji ČTK mladý pár, který donesl jednu ze svící. Svíčky a květiny se objevují i v pražské Dělostřelecké ulici u domu Havlových, na Národní třídě a na Václavském náměstí.

16:42 - Karel Hvížďala, autor Dálkového výslechu, připomněl Havlovu schopnost sebeironie. "Pouštěl se do bojů, o kterých si všichni mysleli, že jsou prohrané," uvedl. Podotkl, že nebylo náhodné Havlovo nedávné setkání s dalajlamou. Havel si ho vlastně pozval na "poslední pomazání", protože mu byl jako duchovní vůdce asi nejblíže, dodal Hvížďala.

16:40 - "Václav Havel byl symbolem cesty ke svobodě, byl tím, kdo dokázal statečně za lidská práva bojovat za cenu osobních obětí," sdělila někdejší poslankyně Hana Marvanová. Exministr a hudebník Michael Kocáb označil Havla za velikou osobnost evropského i světového významu, jejímž odchodem vzniklo "veliké vakuum v duchovní oblasti".

Lidé si na Národní třídě připomínají Václava Havla
Lidé si na Národní třídě připomínají Václava Havla | Foto: Jan Langer

16:22 - Arcibiskup Dominik Duka vyzval, aby na památku Václava Havla zněly v 18 hodin zvony všech kostelů a kaplí. "Jsem přesvědčen, že všichni napříč celou společností, bez ohledu na politické či náboženské přesvědčení, jsme povinni mu vzdát čest a dík," uvedl v reakci na úmrtí exprezidenta. Celou reakci Dominika Duky čtěte ZDE.

16:13 - David Cameron, britský premiér: "Evropa je velkým dlužníkem Václava Havla. Dnes jeho hlas utichl. Hrdina studené války, dramatik a prezident. Otevřel dveře demokracie ve východní Evropě a vždy na něj budeme vzpomínat."

16:01 - Pražský hrad oznámil, že tradiční polední střídání stráží na I. nádvoří bude probíhat bez hudebního doprovodu a vojáci Hradní stráže budou mít na svých uniformách symbolickou černou smuteční pásku.

Foto: Ludvík Hradilek

Z pietních důvodů budou rovněž zrušeny nejbližší kulturní akce na Hradě, a to včetně dnešního koncertu "W. A. Mozart - zednářské kantáty a koncerty".

15:52 - Velké americké deníky zařazují zprávu o smrti Václava Havla jako hlavní zprávu na svých webech. Většina z nich přetiskuje nekrolog, který vydala agentura Associated Press.

15:50 - Podle ministra zahraničí, vicepremiéra a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga odešel s Havlem člověk, který českému národu vrátil důstojnost a který měl zásadní podíl na získání svobody země v roce 1989.

"Byl nejslavnějším Čechem, na celém světě uznávaným. Bohužel více vítán a ctěn v zahraničí než doma. Skromný a plachý člověk, jako byl on, obstál při setkáních a jednáních s nejmocnějšími lidmi světa. Doufám jen, že si alespoň teď uvědomíme, jakého muže jsme měli za spoluobčana, a budeme si ho brát za příklad," dodal.

15:45 - Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová uvedla, že "Václav Havel je symbolem návratu svobody a demokracie do naší země". Podle ní ČR v Havlovi ztrácí morální autoritu. Dodala, že "v historii naší země patří Václav Havel do řady vynikajících osobností, které v osudových dobách vždy stály za svým národem".

15:43 - Lidé se spontánně svolávají na pietní shromáždění. V 16 hodin se sejdou na Hradě, o dvě hodiny později si Václava Havla lidé připomenou na Václavském náměstí. Už nyní hoří svíčky na Národní třídě. V Brně je pietní setkání svoláváno na 20. hodinu.

15:34 - Dnešní úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly změnilo Zlatou neděli na neděli černou. Je to velmi smutný konec adventu, řekl první muž Jihočeského kraje.

15:32 - Jiří Paroubek, expremiér: "Soucítím nejen s rodinou a blízkými přáteli Václava Havla, ale i se všemi občany naší země, kteří mohou naprosto oprávněně truchlit nad odchodem tohoto významného dramatika, bývalého disidenta a následně prvního polistopadového prezidenta naší země. Václav Havel byl fenomén. Český i světový."

"Jeho přínos naší zemi je srovnatelný snad jen s přínosem Tomáše G. Masaryka, neboť oba tito význační muži našich dějin se významným způsobem zasloužili o existenci, fungování a důstojnou reprezentaci naší republiky. Na to bychom nikdy neměli zapomenout."

15:24 - "Společně s Vámi truchlíme nad ztrátou velkého Evropana," napsala německá kancléřka Angela Merkelová v kondolenci Havlovu nástupci Václavu Klausovi. Podle kancléřky mají i Němci být českému exprezidentovi za co vděčni.

15:22 - Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD: "Václav Havel byl bytostným demokratem, humanistou, jeho přístup k politice byl naplněn lidskostí, důslednou snahou o pravdivost, úctu k dodržování lidských práv kdekoliv ve světě, o porozumění k druhým a toleranci. V tomto směru patřil a bude patřit ke vzorům pro všechny, kdo působí v našem veřejném životě." Celé prohlášení Bohuslava Sobotky čtěte ZDE.

15:12 - Lidé pokládají svíčky a květiny u památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě a u sochy sv. Václava.

15:11 - Monika Šimůnková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva: "V osobě Václava Havla odešel symbol ochrany lidských práv nejen v Česku, ale na celém světě. Věřím, že podpora hodnot, které zastával, jako svoboda, lidskost, pravda a láska zůstane odkazem pro každého z nás."

15:06 - José Barroso, předseda Evropské komise : "Havel byl velkým zastáncem demokracie a svobody, skutečným Evropanem."

14:59 - "Opustila nás celosvětově respektovaná osobnost, symbol české státnosti. Nechť jeho duše odpočívá v pokoji," uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

14:56 - Všechny polské zpravodajské weby věnují Václavu Havlovi a jeho skonu velký prostor. Bývalý polský prezident Lech Walesa řekl, že Havel by si zasloužil Nobelovu cenu míru.

14:52 - "Václav Havel byl bezesporu živoucí legendou. A nejen tím, byl a je symbolem, symbolem čehosi, co nás přesahovalo, ale neponižovalo a už vůbec ne uráželo. On to nějak uměl, jemně a nenásilně," prohlásil bývalý Havlův poradce Tomáš Sedláček. Celý text Tomáše Sedláčka čtěte ZDE.

14:49 - Václav Havel byl velký muž, bez něhož by nebylo svobody, prohlásil bývalý německý kancléř Helmut Kohl, který stál v roce 1990 u sjednocení Německa. Kohl byl vůbec prvním zahraničním politikem, se kterým Havel jako prezident jednal. Do Bonnu cestoval na začátku roku 1990.

Václav Havel při oslavách desátého výročí listopadové revoluce se státníky, které tehdy na Pražském hradě ocenil vyznamenáním.
Václav Havel při oslavách desátého výročí listopadové revoluce se státníky, které tehdy na Pražském hradě ocenil vyznamenáním. | Foto: ČTK/Peška Stanislav

14:12 - Prezident Václav Klaus oznámil, že se ještě dneska odpoledne sejde s předsedou Senátu Milanem Štěchem, předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou a premiérem Petrem Nečasem, aby se společně domluvili na dalším postupu. V pondělí od 10.00 pak budou moci lidé na Hradě psát do kondolenčních knih.

"Zasloužil se o něj jak neohroženým bojem proti komunistické totalitě, tak jako vůdčí osobnost naší sametové revoluce a jako první prezident naší svobodné země," řekl Václav Klaus.

"Podstatně se zasloužil o to, aby se Česká republika začlenila do společenství svobodných demokratických zemí," dodala hlava státu. Celý projev Václava Klause čtěte ZDE.

14:00 - Pražský hrad vyvěsil po zprávě o úmrtí Václava Havla černé prapory.

13:45 - Vladimír Just, teatralog, literární a divadelní kritik, uvedl, že si připadá stejně jako naši předkové, když v roce 1937 zemřel Tomáš Garrigue Masaryk.

"Také byl nemocný, mimo politiku, ale pořád něco symbolizoval. Připadám si jako naši předkové, dědové. Fakticky se nestalo téměř nic, ale symbolicky strašně moc. Václav Havel byl nezištný člověk, šel do politiky s morálkou, což dnes zní už skoro směšně. V době, kdy se politika stává tvrdým byznysem. A jako teatrolog si nemohu odpustit poznámku, že kamkoli přijedu, z celého českého divadla znají jenom Václava Havla," řekl Aktuálně.cz Just.

Ještě před několika dny se Václav Havel sešel s tibetským dalajlamou. Podívejte se.

13:35 - Vicepremiérka Karolína Peake podotkla, že zpráva o Havlově smrti je naprostým šokem i přes to, že na exprezidentovi bylo v posledních měsících vidět, že se mu nedaří dobře. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová uvedla, že "Václav Havel je symbolem návratu svobody a demokracie do naší země". Podle ní Česká republika v Havlovi ztrácí morální autoritu.

13:30 - Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar vyjádřil soustrast, švédský ministr zahraničí Carl Bildt označil Havla za jednoho z největších Evropanů.

13:20 - Podle mluvčího vlády Jana Osúcha kabinet premiéra Petra Nečase rozhodne o tom, zda se vyhlásí státní smutek.

13:02 - První světová jména píší o Havlovi. CNN bývalého prezidenta přirovnala k vytrvalému uchazeči o Nobelovu cenu, které se ale nikdy nedočkal. BBC uvádí, že byl prezidentem, který přivedl Československo k demokracii a svobodné tržní ekonomice. Německý Der Spiegel napsal: Až do svého příchodu do prezidentského úřadu byl také světoznámým autorem a divadelníkem. A po odchodu z úřadu se jím stal opět."

12:58 - V pondělí ráno v devět hodin se kvůli úmrtí Václava Havla mimořádně sejde vláda premiéra Nečase, uvedl její mluvčí Jan Osúch.

12:55 - Havlovu kamarádku Janu Hradilkovou jeho úmrtí nepřekvapilo. "Myslím, že Václav Havel se v poslední době tak nějak loučil. Všem bude dlouho docházet, kdo to byl Václav Havel. To, co pro nás po jeho životě zůstalo, je velká výzva. Je to obrovská šance pro tuto společnost," řekla Aktuálně.cz Hradilková.

12:38 - Jan Urban, disident, novinář, signatář Charty 77 a spoluzakladatel Občanského fóra v listopadu 1989 označil Havla za "hlas mravnosti".

"Věřili jsme v zázrak a ten se nedostavil, bude chybět. Je mi to líto," řekl Aktuálně.cz Urban. "Mohl ještě napsat a říct spoustu věcí. Dlouho tady nebude taková osobnost, která by měla za sebou takový život a morální kredit, který mu dovoloval to, aby mu lidé odpouštěli některé jeho chyby."

12:05 - "Jsem tím lidsky zasažen. Udělal pro tuto zemi strašně moc. Byl symbolem i tváří naší republiky navenek," prohlásil v první reakci v České televizi premiér Petr Nečas.

11:59 - Na Twitteru se informace objevila ve formě neověřené spekulace poprvé v 11:37, kdy účet @exnovinář napsal "Volají mi známí, že zemřel Václav Havel. Že to není pravda..."

Na Facebooku byl zřejmě první zmínkou status bývalého Havlova tajemníka Vladimíra Hanzela. Ten v neděli před polednem napsal lakonické sdělení: "Dnes ráno v 10:15 zemřel Václav Havel :-(((("

 

Právě se děje

Další zprávy