Zemanovy pohovory: Mládek dostal "pár otcovských rad"

Domácí Domácí
Aktualizováno 23. 1. 2014 22:30
Prezident navázal na středeční setkání s kandidáty, vládu jmenuje 29. ledna.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na Hradě ve čtvrtek pokračovalo druhé kolo schůzek prezidenta Miloše Zemana s ministerskými kandidáty. Hlava státu přijala dalších sedm budoucích ministrů.

První přišel za prezidentem Jan Mládek (ČSSD), který je nominantem na ministerstvo průmyslu a obchodu. Prezident již dříve poukázal na Mládkovu nezískanou bezpečnostní prověrku, kterou považuje za důvod pro možné odmítnutí jmenování.

I tentokrát přišla na toto téma řeč, stejně jako na témata související s resortem. "Pan prezident mi udělil několik otcovských rad," uvedl Mládek po setkání. Atmosféru schůzky označil za konstruktivní, jestli jej prezident jmenuje, ale na rovinu nepotvrdil. "Nechte se překvapit příští týden," odvětil pouze novinářům.

Mládek: Shodli jsme se na Temelínu i těžebních limitech

Mládek se s prezidentem shodl na přístupu k prolomení těžebních limitů v severních Čechách i v názoru na dostavbu Temelína. Připustil i částečné prolomení limitů. Oba politici jsou podle Mládka i pro výstavbu dalších bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

Mládek uvedl, že s prezidentem našel shodu ve více záležitostech, než si při příchodu na Hrad myslel.

Druhým kandidátem, který Zemana navštívil, byl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Ten od prezidenta odcházel velmi spokojený. "Schůzka byla velmi příjemná, více než hodinu jsme debatovali o celém systému školství. Probrali jsme od mateřských škol až po vysoké školy celý systém. Prezident mi řekl, že mě nebude z ničeho zkoušet, protože mě považuje za odborníka na danou oblast," nechal se po schůzce slyšet Chládek.

"Pan prezident mě oslovoval ´pane ministře´ a říkal mi, že mám u něj vždy dveře otevřené," dodal. Mezi témata, která s prezidentem podle svých slov probíral, patřil pochopitelně současný problém se jmenováním profesorů nebo problematika státních maturit a jejich budoucího zeštíhlování.

Shoda za shodou

S prezidentem našla shodu i budoucí ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). "Pan prezident řekl, že se brzy uvidíme a že proti mně nemá žádné výhrady," nechala se Jourová slyšet po schůzce.

Rozhovor s prezidentem se podle Jourové točil - nikoliv překvapivě - zejména kolem evropských fondů. "Budeme dělat řadu technických a účetních kroků a snažit se stáhnout ztrátu na minimum. Za celé období bychom mohli nedočerpat až 100 miliard - je to černý scénář, který zahrnuje také vratky a pokuty, ale pokusíme se to co nejvíce zredukovat."

"Také jsme se bavili například o posílení veřejných investic a rozvoje infrastruktury. Shodli jsme se také na tom, že musíme zastavit projekty, které nemají dopady na ekonomiku," dodala Jourová.

S žádnými výhradami nepřišla ani její spolustranice a budoucí ministryně spravedlnosti Helena Válková. "Nebyla to relaxační schůzka - prezident se ptal na mé budoucí působení na ministerstvu. Ptal se na konkrétní kroky, a kam bych chtěla českou justici posunout - mými prioritami jsou občanský soudní řád, trestní řád, zákony související s občanským zákoníkem, zákon o státním zastupitelství i oblast aplikační praxe nebo systemizace míst, respektive, jak zajistit lepší práci soudů," popsala obsah schůzky Válková.

S prezidentem si Válková podle svých slov rozuměla například v oblasti milostí.

V dobré náladě od Zemana odcházel také kandidát na post ministra životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Schůzka probíhala dobře. Prezident ukázal překvapující znalosti životního prostředí - bylo to velmi praktické a velmi příjemné. Nebylo nic, na čem bychom se neshodli," nechal se slyšet Brabec.

"Atmosféra byla velmi příjemná - napili jsme se žernoseckého vína, které jsem přinesl," dodal a řekl, že neměl pocit, že by jej prezident nechtěl jmenovat. Oslovoval jej prý "budoucí ministře".

Ministerská "maturita" na Hradě

Po Brabcovi se sešli s hlavou státu ještě Daniel Herman (KDU-ČSL) kandidující na ministra kultury a nakonec Michaela Marksová Tominová, kterou navrhla ČSSD na post ministryně práce a sociálních věcí.

Podle Hermana bylo setkání s prezidentem přátelské. Mluvili spolu hlavně o ochraně památek, prezidenta tato problematika zajímá a rozumí jí, uvedl Herman. Zemanovi nastínil své představy o fungování ministerstva.

Herman Zemanovi jako dar donesl několik knih. Když se loučili, řekl mu prý Zeman, že se uvidí příští týden. Právě příští středu chce Zeman vládu jmenovat.

Michaela Marksová Tominová (ČSSD) strávila u Miloše Zemana rovněž asi hodinu. Po schůzce řekla, že se Zemanem neřešili fungování ministerstva jako takového, ale mluvili o konkrétních věcech, například o vyplácení sociálních dávek, elektronických systémech nebo problémech seniorů.

Prezident z dnešních schůzek vyzdvihl kandidáty v resortech školství, spravedlnosti a životního prostředí. O Marcelu Chládkovi (ČSSD), Heleně Válkové (ANO) a Richardu Brabcovi (ANO) se zmínil na svém facebookovém profilu.

"Během dnešních setkání jsem ocenil zejména odborné znalosti kandidátů na ministra školství, na ministra životního prostředí a kandidátky na ministryni spravedlnosti," uvedla hlava státu.

Poslední kolo rozhovorů je v plánu na úterý, kdy jsou na Hrad pozváni Lubomír Zaorálek a Jiří Dienstbier. Prezident novou vládu jmenuje ve středu 29. ledna na Pražském hradě ve 14:00.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že výsledkem schůzek nebude nejmenování některého z kandidátů. "Nechci předjímat, ale nedomnívám se, že by došlo na tak tvrdou variantu," řekl Ovčáček.

S tím souhlasí i Bohuslav Sobotka, navzdory dřívějším komplikacím, kdy prezident projevil značné výhrady k některým navrhovaným jménům a pohrozil jejich nejmenováním. Kromě Stropnického kritizoval také Milana Chovance, Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera ml.

 

Právě se děje

Další zprávy