Stropnický může být ministr, z tanků dostal jedničku

Domácí Domácí
Aktualizováno 22. 1. 2014 21:39
Prezident na Facebooku pochválil budoucí ministry Němečka a Prachaře.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Úderem středečního poledne začaly na Pražském hradě rozhovory prezidenta Miloše Zemana s jednotlivými kandidáty nové Sobotkovy vlády.

Prezident totiž dříve řekl, že před jmenováním se chce s každým budoucím ministrem sejít a vládu poté jmenuje do konce ledna. Ze schůzek, které zatím ve středu proběhly, se zdá, že by termín mohl dodržet.

"Bavili jsme se i o konkrétním datu, ale slíbil jsem, že budu diskrétní. Určitě to ale bude do konce ledna," řekl po schůzce kandidát na ministra obrany Martin Stropnický (ANO). Zeman mu prý výslovně řekl, že ho na ministra jmenuje.

Právě Stropnický se zdál být jednou z hlavních překážek nového kabinetu, Zeman totiž opakovaně zdůrazňoval, že nemá pro vedení ministerstva dostatek zkušeností. Všichni, kdo Zemana dosud navštívili, se shodují na tom, že schůzky probíhají v poklidném duchu.

Jako první zamířil na pohovor šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který by se měl v koaličním kabinetu stát ministrem financí. Schůzka podle něj byla "fajn".

"Bavili jsme se hlavně o resortu financí, pan prezident chtěl vědět, jak to budu dlouhodobě řešit. Bavili jsme se i o euru," řekl po schůzce Babiš.

Velkým tématem byl ale také Stropnický. "Pan prezident je tvrdohlavý a stále má k panu Stropnickému výhrady, ale doufám, že jsem ho přesvědčil a bude to v pořádku," řekl k tomu Babiš. Sám Stropnický po své schůzce řekl, že mu Zeman otevřeně řekl, že ho jmenuje.

Prezident ve středu večer na Facebooku označil všechna jednání s kandidáty do vlády za korektní a ocenil ty, kteří se problematikou resortu zabývali dlouhodobě. Zejména to podle něj platí pro kandidáta na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a uchazeče o křeslo ministra dopravy Antonína Prachaře.

"Zajímal jsem se o jejich odbornou vizi v jejich resortu," popsal sérii schůzek Zeman na svém facebookovém profilu.

Babiš: Pomůžeme si

Zeman Stropnického kritizoval již dříve, vadí mu, že nemá dostatek zkušeností. "Já jsem ho přesvědčoval, že budeme pracovat v týmu a budeme si ve vládě pomáhat, takže pan Stropnický to zvládne," vysvětlil k tomu šéf ANO.

Babiš za Zemanem nepřijel s prázdnou, přivezl mu koš Kosteleckých uzenin. Jelita a jitrnice, které má prezident rád, ale prý v koši nebyly. "Nálada je dobrá, přinesl jsem koš uzenin a dostal jsem sklenku vína. V pohodě," řekl po schůzce Babiš.

Po Babišovi přišel na řadu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, kterého Sobotka navrhl na ministra bez portfeje pro vědu a inovace. U Zemana byl asi hodinu, obsah schůzky ale komentovat nechtěl.

"Po předchozí schůzce s panem prezidentem, kdy jsem byl k médiím úplně otevřený a pak se mi to vymstilo, nebudu nic komentovat," řekl pouze.

Chovanec si prohlédl Hrad

Jako třetí na řadu přišel sociálnědemokratický kandidát do čela ministerstva vnitra Milan Chovanec, jehož angažmá Zeman dříve kritizoval. Prezident má totiž pochybnosti o jeho studiu na plzeňských právech.

Kolem jeho studia se ale nakonec prý schůzka netočila, prezident ho už nijak nezpochybňoval. "Přinesl jsem mu dokumenty o svém studiu, strávili jsme nad tím asi pět minut. Pan prezident si je převzal a řekl, že si je prostuduje," řekl k tomu po schůzce Chovanec.

"Bavili jsme se především o ministerstvu a o tom, co bych tam chtěl dělat," doplnil s tím, že tématem byli hasiči, veřejná správa nebo Česká pošta, a to včetně středečního policejního zásahu. Signály, že by ho prezident nejmenoval, prý nemá.

Chovancova schůzka trvala neobvykle déle, na prezidenta už tak netrpělivě čekal i Stropnický. "Podíval jsem se po Pražském hradě na obrázky a pamětihodnosti, možná jsem toho trošku zneužil," vysvětlil Chovanec.

Stropnický: Daroval jsem mu doutníčky

Dobrý pocit má ze schůzky i Stropnický. "Myslím si, že je zde důvod k optimismu, pan prezident řekl, že si váží mé odvahy, což mě potěšilo, protože si myslím, že kdokoli by tam šel, tak se bez porce odvahy neobejde. Řekl, že by mě raději viděl na ministerstvu zahraničí, potom zmínil i ministerstvo kultury a nakonec se vyjádřil i v tom smyslu, že nebude klást žádnou překážku k mému jmenování," vysvětlil Stropnický.

Na doplňující otázku novinářů pak Stropnický potvrdil, že mu to Zeman řekl přímo. Atmosféra podle něj byla po všech "palbách" překvapivě přátelská, Zeman se prý "docela usmíval".

"Nabídl mi, že si mohu zapálit, nebyl jsem si jistý, jestli to mám přijmout, ale abych neurazil, tak jsme spolu vykouřili nějakou cigaretu. Zapomněl jsem si tam doutníčky, tak jsem mu řekl, že jestli to nebude brát jako korupční krok, že bych mu je tam nechal," doplnil budoucí ministr. Prezidentovi nesl ukázat i svou vojenskou knížku.

Se Zemanem prý mluvil především o ministerstvu, o jeho směrech, restech, úkolech nebo o rozpočtu. Vše ale prý nebylo "růžové".

"On mi dal také kontrolní otázku, kolik má Česká republika tanků. To jsem dostal snad jedničku," řekl s tím, že další zkoušení už nebylo. 

Další uzeniny od Jurečky

Po Stropnickém zamířil za Zemanem kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. "Byla to opravdu příjemně strávená hodinka," řekl po schůzce.

Probírali spolu prý konkrétní kroky, například IT systém na ministerstvu, Lesy ČR nebo snahy o zvýšení úrovně českého zemědělství.

Jurečka Zemanovi stejně jako Babiš přinesl balíček uzenin. "Tento se s tím předchozím ale nedá srovnávat, protože tohle jsou kvalitní regionální výrobci," vysvětlil Jurečka.

O zdraví a o životě

Se Svatoplukem Němečkem, budoucím ministrem zdravotnictví za ČSSD, se prezident dohodl na pravidelných schůzkách. "Jsem za to vděčný," podotkl budoucí ministr.

S hlavou státu hovořil ve středu také například o zdravotnických poplatcích a prý s ním strávil velmi příjemnou hodinu, kdy se spolu bavili o zdraví i o životě. Zdravotnictví prodiskutovali z různých pohledů. "Já bych řekl, že to bylo takové letem světem po všech základních věcech. A domluvili jsme se na nějaké další spolupráci," řekl Němeček.

Zeman se zajímal například o osud zdravotnických poplatků, které sociální demokracie dlouhodobě kritizuje. Jako vládní strana je nyní chce zrušit.

Po jmenování ministrem zdravotnictví hodlá Němeček řešit dvoumiliardový výpadek příjmů nemocnic za zrušené poplatky. Za velmi důležitou považuje komunikaci s kraji, které odpovídají za zřizování základní sítě nemocnic. Rád by všechny kraje jako ministr postupně navštívil. Co nejdřív chce vytvořit silný tým spolupracovníků, s nimiž resort povede.

S designovaným premiérem Bohuslavem Sobotkou už je Němeček domluven, že o dvě miliardy se letos posílí finance zdravotních pojišťoven a upraví se úhradová vyhláška, aby peníze získaly nemocnice.

Peníze by měly jít z rezerv státního rozpočtu, nejspíš formou dalšího zvýšení odvodů státu či odkupu pohledávek. Další peníze bude muset opatřit Němeček pro ambulance a lékárny, pokud se od ledna 2015 zruší poplatky u lékaře a za recept. Peníze by na to měly být z úspor za léky, pokud se sníží DPH. V plánu je i pravidelná valorizace odvodů státu.

Němeček počítá se slučováním zdravotních pojišťoven přirozenou cestou, nehodlá je slučovat "násilně". Plánuje převést pod své ministerstvo národní referenční centrum, které dosud spravují zdravotní pojišťovny. Stát by tak získal kontrolu nad budováním systému plateb nemocnicím DRG.

Rád by nastartoval systém využití dat o kvalitě onkologických, traumatologických a dalších center a chce ve spolupráci s pojišťovnami a odbornými společnostmi podpořit preventivní programy, ať už jde o rizika onkologická, či kardiovaskulární.

Kde vzít peníze na dálnice? To není problém!

"Je potřeba zajistit fungování paralyzovaného Ředitelství silnic a dálnic a dostavět dálniční síť," řekl po setkání s prezidentem kandidát na ministra dopravy Antonín Prachař z ANO. S Milošem Zemanem hovořil i o vodním kanálu Dunaj-Odra-Labe, který hlava státu podporuje.

Na ŘSD budoucí ministr nevyloučil personální změny. S hlavou státu konkrétní jména, která by do vedení instituce mohl dosadit, ale neřešil. Je třeba provést změny, aby ředitelství správně fungovalo, zdůraznil.

Prachař byl posledním ze skupiny ministrů, které ve středu prezident na Pražském hradě přijal. Po hodinovém jednání uvedl, že rozhovor se nesl v přátelské atmosféře. S prezidentem se prý shodli na potřebě napojení českých dálnic na komunikace v Evropské unii. Zmínil zejména dálniční spojení s Rakouskem.

Politici se bavili také o financích. Podle Prachaře by v penězích na dostavbu dálnic neměl být problém, pro resort proto nebude požadovat dodatečné prostředky ze státního rozpočtu.

"Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) peníze má, jen je nedostatek vhodných projektů, kde by se daly utratit," uvedl Prachař. "Několikrát jsme v minulosti zaznamenali, že Česko nemá peníze. Já ten názor nesdílím. V SFDI peníze jsou, spíš je problém, jak připravit čerpání těchto prostředků," dodal.

Dalším důležitým tématem byla zamýšlená výstavba kanálu, který by propojil Dunaj s Odrou a Labem. Prezident je velkým podporovatelem tohoto plánu. Podle něj by pomohl české ekonomice. Prachař dnes uvedl, že podobně velký projekt potřebuje konsenzus všech zainteresovaných států. Nejprve je třeba zjistit postoj okolních zemí, uvedl.

Prachař je členem hnutí ANO, které vede majitel Agrofertu Andrej Babiš. Odborník na dopravu byl viceprezidentem Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia. Společně s budoucí ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou byl Prachař jediným kandidátem do budoucí vlády, kterého Zeman dopředu pochválil. K řadě dalších nominantů měl spíše výhrady.

Nejmenováním to neskončí, slíbil i Hrad

Prezidentské rozhovory budou pokračovat i ve čtvrtek, poslední kolečko pak Zeman plánuje na úterý. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak splní slib, že vláda vznikne do konce ledna, termín ovšem zatím stanoven není.

"Chce s nimi hovořit pouze o tom, jak si představují svůj výkon funkce, jak chtějí svůj resort spravovat," řekl ke schůzkám mluvčí.

Podle něj se tak nemůže stát, že by výsledkem debat bylo nejmenování. "Nechci předjímat, ale nedomnívám se, že by došlo na tak tvrdou variantu," dodal Ovčáček. Takové informace podle dřívějšího vyjádření nemá ani nový premiér Bohuslav Sobotka.

Obavy o složení vlády se objevily poté, co Zeman naznačil, že k některým jménům má výhrady a nemusí je jmenovat. Kromě Stropnického a Chovance kritizoval ještě Lubomíra Zaorálka nebo Jiřího Dienstbiera.

Zemi zatím stále spravuje vláda Jiřího Rusnoka, kterou Zeman jmenoval loni v červenci. Až jmenuje Sobotkův vládní tým, Rusnokův kabinet definitivně skončí.

 

Právě se děje

Další zprávy