Zeman: Paroubek odchází, když neuspěl. Na rozdíl ode mě

Tereza Šídlová
7. 10. 2011 16:15
Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman také před lety opustil mateřskou stranu
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Jan Langer

Praha - Ten scénář v kariéře Miloše Zemana a Jiřího Paroubka vypadá podobně. Bývalý předseda ČSSD a bývalý premiér odchází z mateřské strany a angažuje se v nové politické partaji.

Miloš Zeman však odmítá, že by se jeho odchod ze sociální demokracie případu Jiřího Paroubka podobal.

„Myslím si, že za odchodem Jiřího Paroubka byl především relativní neúspěch v posledních volbách," řekl Aktuálně.cz Miloš Zeman několik desítek minut poté, co Paroubek oficiálně oznámil rezignaci na členství v ČSSD.

Rezignační dopis Miloše Zemana z roku 2007. Adresát? Jiří Paroubek.
Rezignační dopis Miloše Zemana z roku 2007. Adresát? Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

„Nevidím v tom (odchodu Miloše Zemana a Jiřího Paroubka) zásadní podobnost. Za prvé, já jsem jako předseda ČSSD nebyl neúspěšný, a za druhé jsem z politiky odešel dobrovolně," popisuje svůj pohled současný čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci.

Podle Zemana až další volby ukážou, zda preferenční hlasy z voleb 2010, jimiž se zaklíná Paroubek a jimiž odráží kritiku za „přeběhlictví", patřily skutečně Paroubkovi, nebo sociální demokracii.

Přestože oba muže pojí dlouholeté spory, po Paroubkově odchodu z ČSSD se zdá, že mezi oběma muži došlo k jakémusi smíření. V médiích se objevily také spekulace, že by oba bývalí premiéři mohli spojit síly v politice, oba to ale také odmítli.

Aktuálně.cz: Co soudíte o odchodu Jiřího Paroubka z ČSSD?

Přeji Jiřímu Paroubkovi osobní a lidské štěstí. Domnívám se, že pokud jde o jeho politickou angažovanost, je to věcí jeho budoucí strany, ať bude jakákoli.

A.cz: Co vidíte za jeho odchodem? Proč k němu došlo?

Myslím si, že to byl především relativní neúspěch v posledních volbách.

Já odešel dobrovolně

A.cz: Tedy Jiří Paroubek podle vás odchází jako poražený?

Samozřejmě že za neúspěch odpovídá předseda strany. Vzpomeňte si na staré přísloví: Úspěch má mnoho otců, neúspěch je sirotek. Upravil bych to, neúspěch má jediného otce a v politice je tímto otcem právě předseda strany.

A.cz: Nicméně je v tom jistá podobnost. Vy i pan Paroubek jste bývalými premiéry a předsedy strany. Vidíte v těch odchodech nějakou podobnost?

Paroubek a Jiří Šlégr oznamují odchod z ČSSD.
Paroubek a Jiří Šlégr oznamují odchod z ČSSD. | Foto: ČTK

Nevidím v tom zásadní podobnost. Za prvé, já jsem jako předseda ČSSD nebyl neúspěšný. Za druhé, odešel jsem z politiky dobrovolně v roce 2002 a za třetí, se sociální demokracií jsem se rozloučil proto, že jsem nesouhlasil s jejími pokusy uzavřít velkou koalici s ODS.

A.cz: Ale není v tom i chyba komunikace strany, že neumí vycházet se svými bývalými představiteli?

Možná že dnešní sociální demokracie má tolik perspektivních politiků, že své bývalé předsedy nepotřebuje, ale na to se musíte zeptat jejího současného vedení, především pana Sobotky.

Důchodce z Vysočiny

A.cz: Paroubek mění stranický dres. Je podle vás přeběhlíkem, které tak kritizoval?

Bude patrně argumentovat tím, že na Ústecku dostal vysoký počet preferenčních hlasů. Jen budoucí volby ukážou, zda tyto preferenční hlasy byly určeny skutečně jemu, nebo sociální demokracii.

A.cz: Jaký může mít vliv Paroubkův odchod a založení nové strany na českou levici? Jiří Paroubek bude určitě mířit do Ústeckého kraje, kde je aktivní a relativně úspěšná i strana, jejímž jste čestným předsedou. 

Domnívám se, že jak na pravici, tak na levici je docela přirozené, že existuje více levicových a více pravicových stran, které spolu soupeří o téhož voliče. A myslím si, že v některých případech to může být i zdravý konkurenční boj.

A.cz: Může podle vás pan Paroubek uspět?

Nevím, zda Jiří Paroubek uspěje. A přiznám se, že se o to jako důchodce z Vysočiny příliš nezajímám.

 

Právě se děje

Další zprávy