Zelení: Vládní křesla jsou víc než Čunek

Kateřina Eliášová
13. 4. 2007 0:00
Zelení zváží, zda zůstat součástí vládního kabinetu
Martin Bursík, šéf zelených.
Martin Bursík, šéf zelených. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Republiková rada Strany zelených bude už zítra rozhodovat o tom, jak se postaví k setrvání lidoveckého šéfa Jiřího Čunka ve vládě. Na stole bude pravděpodobně i varianta odchodu Zelených z kabinetu.

Kauza Čunek ani odchod z vlády v návrhu programu republikové rady sice není, už teď je ale jasné, že právě tato témata budou republikovou radou strany hýbat nejvíce.

Očekává se bouřlivá debata, pro Zelené jsou Čunkova korupční aféra i jeho protiromské výroky nepřijatelné a už týdny žádají jeho odchod z vlády. 

Podle informací Aktuálně.cz se Topolánek s Bursíkem tento týden kvůli Čunkovi znovu sešli.  Šéf Zelených premiérovi zopakoval svůj postoj, že setrvání Čunka ve vládě není dobré a že to kabinet poškozuje. Premiér Mirek Topolánek ale svého viceprémiéra zatím drží a podle všeho jej neodvolá.

PŘEČTĚTE SI: Křeslo Čunka ve vládě je pevnější než dřív

Rozdělanou práci bychom měli dodělat

Zelení ale podle všeho ani po svém sobotním zasedání koalici kvůli Čunkovi neopustí. 

"Ta situace je pro mne a Zelené obecně velmi těžká. Jde o principiální záležitost. Přesto, vyhýbám se ultimátům či dalšímu vyhrocování vztahů v koalici," řekl v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Martin Bursík. 

Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek
Živě: Bursík vysvětloval, proč Čunek poškozuje vládu

Podobně to vidí i ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková. Podle ní by bylo škoda, kdyby práce Zelených ve vládě byla přerušena. Jestli bude hlasovat pro či proti odchodu z vlády, neřekla. 

"Máme argumenty pro to, abychom byli státotvorní a abychom usilovali o udržení koalice a vlády, už kvůli reformě financí, naší evropské politice nebo řešení romské problematiky," myslí si Stehlíková. 

I ona nicméně jasně říká, že by Jiří Čunek měl vládu opustit. "Myslím, si, že pokud by tak učinil sám, bylo by to nejlepší řešení, nemůžeme ho do toho ale nutit," řekla Stehlíková.

"To, že Čunek neodstupuje, znamená, že si nás bere jako rukojmí. A my jsme nuceni si vybrat mezi dobrou prací, kterou ve vládě odvádíme, a předsedou koaliční strany, který jedná v rozporu s politikou vlády i její politickou  kulturou, o niž usilujeme," tvrdí místopředseda strany Ondřej Liška. 

Foto: Ludvík Hradilek
Vše o aféře vicepremiéra Čunka

Stejně jako Stehlíková ale nevidí důvod, proč by měli Zelení z vlády odejít. "Ten moment, že začneme hrozit odchodem vlády, ještě nenastal. Zatím nebyla vyčerpána ta možnost, že premiér Topolánek Čunka odvolá," dodal Liška. 

Zelených volajících po odchodu z vlády bude minimum

Zelený zastupitel za Prahu 3 Matěj Stropnický tíhne ve straně spíše nalevo a je znám svou hlasitou kritikou některých kroků Zelených, týkajících se třeba radaru.  Nevylučuje, že v sobotu budou zaznívat i radikální postoje, aby Zelení vládu opustili. Pochybuje ale, že tyto hlasy převáží. 

Martin Bursík podle něj postupuje správně, když žádá odchod Čunka z vlády. A není sám. K vyřešení situace kolem Čunka vyzval premiéra už i prezident Václav Klaus, zaznívá hlasitější kritika i z řad lidovců. 

Foto: Aktuálně.cz
Blog předsedy zelených Martina Bursíka

"Až teprve ve chvíli, kdy by v té kritice vůči panu Čunkovi zůstali zelení osamoceni a vypadalo by to, že ta kauza vyšumí, tak v tu chvíli by teprve nastala situace, že by se řeklo buď, anebo. Že Zelení, nebo Čunek," řekl Aktuálně.cz Stropnický. 

Přesto je podle něj důležité tlak na Topolánka stupňovat. Například tím, že mu Zelení dají ultimátum, do kdy chtějí vidět Čunka pryč z vlády.

Nebude to jen o Čunkovi

Kauza Čunek bude nejspíš republikovou radu zaměstnávat nejvíce, přesto se členové strany chystají otevřít i další témata.

Bude to například euroústava, reforma veřejných financí nebo radarová základna. Některým Zeleným se totiž nelíbí, že se vedení strany dosud nepodařilo jedoznačně prosadit, aby se jednání o radaru nevedla jen mezi Spojenými státy a Českou republikou, ale v rámci Evropské unie a NATO. 

Fakta: Vše o americkém radaru - speciál Aktuálně.cz čtěte ZDE

"Ukazuje se, že ta strategie z dílny poslance a místopředsedy strany Ondřeje Lišky není dobrá," tvrdí Stropnický. "Na jednání se možná budeme bavit i o tom, jestli bychom ji neměli změnit," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy