Zelení trvají na nominaci Schwarzenberga

Martina Macková, Zdeněk John
22. 12. 2006 14:13
Praha - Prezident se včera uchýlil ke krajně neobvyklému kroku: nepřímo vetoval jméno nového ministra zahraničí. Zelení ho chtějí do vlády prosadit.

Jméno Karel Schwarzenberg na Topolánkově seznamu nových ministrů je pro Václava Klause jedním z důvodů, proč nemůže jmenovat nově sestavený kabinet.

Vyplynulo to z jeho slov na Pražském hradě, kam mu ve čtvrtek Mirek Topolánek přinesl už oficiální představu o tom, koho by chtěl mít ve svém druhém vládním týmu.

"Myslím si, že i z důvodu velmi křehkých vztahů s Rakouskem nemohu považovat za vhodné, aby šéfa diplomacie dělal jím (Mirkem Topolánkem, pozn. red.) navržený Karel Schwarzenberg," poznamenal Klaus.

Prezident Klaus Schwarzenberga ve vládě nechce.
Prezident Klaus Schwarzenberga ve vládě nechce. | Foto: Ludvík Hradilek

Chtěli ho zelení

Senátora a někdejšího kancléře Václava Havla, šlechtice Karla Schwarzenberga, dodali na Topolánkův seznam zelení. Martin Bursík ho nominoval na post šéfa české diplomacie a ani lidovci, ani ODS nic nenamítala.

"Žádná jména koaličních partnerů jsem nevetoval, s navrženou vládou jsem spokojen," odpověděl na Klausovy námitky vůči Schwarzenbergovi Topolánek před očima novinářů.

A Martin Bursík dnes doplnil, že se jeho jména nehodlá vzdát. "Zelení na nominaci Karla Schwarzenberga na funkci ministra zahraničí trvají," řekl Bursík.

Diskusi s prezidentem se ale nebrání. "Jak já, tak Karel Schwarzenberg jsme ochotni se s panem prezidentem sejít, když bude mít zájem," uvedl.

Proč vadí Schwarzenberg

Nezvyklý Klausův výrok může mít dopady na česko-rakouské vztahy.

"Jistě to bude komentováno, ale jen velmi opatrně. Rakušané vědí, jak to v Česku vypadá se sestavováním vlády a že kandidáti přicházejí a odcházejí," soudí analytik Ústavu mezinárodních vztahů Robert Schuster.

S knížetem Lobkowiczem.
S knížetem Lobkowiczem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle něj by vedení diplomacie Karlem Schwarzenbergem mělo jednoznačně kladný dopad na vzájemné soužití. "Vztahy mezi oběma vládami jsou trochu strojené, je v nich cítit určitý chlad. Díky Schwarzenbergovi by se toto mohlo prolomit," dodává Schuster.

Prezidentovo prohlášení přichází v době, kdy rakouský parlament jednohlasně schválil žádost své vládě, aby kvůli jaderné elektrárně Temelín podala vůči Česku mezinárodní žalobu za neplnění takzvaných dohod z Melku (v nich se Česko zavázalo k tomu, že bude Rakousko nadstandartně informovat o jaderné elektrárně stojící blízko hranic s Rakouskem).

Rakouská ambasáda ani žádný jiný představitel Rakouska se ke Klausově výroku nebudou vyjadřovat.

ODS jako Haiderovci

Karel Schwarzenberg

  • Senátor, lesník, společník a jednatel několika firem, je rovněž vydavatelem časopisu Respekt.
  • V Rakousku platí za velmi váženou osobnost. Nedávno například převzal Velký stříbrný čestný odznak na stuze za zásluhy o Rakouskou republiku, který mu udělil prezident Heinz Fischer. Ocenil Schwarzenbergův přínos ke středoevropské integraci v rámci Evropské unie, osobní podíl na rozvoji česko-rakouských vztahů a vyzdvihl rovněž jeho dlouholetou angažovanost za dodržování lidských práv.
  • Je mu 68 let. Žije střídavě v Praze a ve Vídni. Často také pobývá na zrestituovaném panství, do něhož patří například zámek Orlík.
  • Jeho plné jméno zní Karel VII., Jan Josef Norber Bedřich Antonín Vratislav Menas. Je dvanáctým knížetem ze Scharzenbergu.
  • Emigroval v roce 1948, vystudoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci; studoval lesnictví v Mnichově.
  • V letech 1985 až 1990 předsedal Mezinárodní helsinské federaci pro lidská práva.
  • Na počátku 90. let se stal vedoucím Kanceláře prezidenta ČSFR, pak byl členem kolegia prezidenta.
  • Je členem správních rad několika nadací.

Schwarzenberg má velmi blízko k rakouskému exkancléři, lidovci Schüsselovi. V Česku na sebe výrazně upozornil jako blízký spolupracovník Klausova ideového konkurenta Václava Havla; dělal mu kancléře.

"Proto bych za prezidentovým ne cítil velmi osobní motivy," dodává analytik Schuster.

Schwarzenberg kdysi pochválil tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka za návrh vstřícného gesta vůči sudetoněmeckým antifašistům.

Hlavně však v rozhovoru pro týdeník Profil přirovnal někdejší vedení ODS k vůdci Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Jörgu Haiderovi. Učinil tak kvůli postoji ODS, tehdy euroskeptickému a vůči začleňování Česka do EU.

Jsem zaskočen, říká šlechtic

Karla Schwarzenberga prezidentské odmítnutí zaskočilo. "Nevím, jestli si pan prezident myslí, že by nám kvůli mně Rakousko vypovědělo válku nebo nám obsadilo Temelín.... Nemám tušení, co tím myslel. A nevím, jestli se pan prezident nepřeřekl. Čtyřicet let jsem v Rakousku žil a mám tam dobré vztahy. Není mi to vůbec jasné. Doufám, že se to vysvětlí," řekl ve čtvrtek exkluzivně v krátkém rozhovoru pro on line deník Aktuálně.cz.

Za Schwarzenberga se postavili i jeho kolegové ze Senátu. Klub otevřené demokracie dnes podpořil nominaci svého kolegy Karla Schwarzenberga na ministra zahraničí.

Zároveň v prohlášení zaslaném ČTK vyjádřili znepokojení nad čtvrtečním prohlášením prezidenta Václava Klause. Schwarzenbergovi kolegové namítli, že za dva roky soužití měli možnost poznat "jeho mimořádné lidské a morální kvality".

"Vždy jedná v souladu se slibem senátora, ve kterém se každý z nás zavazuje být věrný České republice a mandát vykonávat v zájmu všeho lidu," uvedli v prohlášení členové klubu v čele s jeho předsedkyní Soňou Paukrtovou.

"Jsme přesvědčeni, že senátor Karel Schwarzenberg je mimořádně vybaven pro funkci ministra zahraničních věcí ČR, neboť jeho diplomatické schopnosti a zkušenosti mají evropský rozměr," uvedli členové klubu, který tvoří převážně nestraníci zvolení za menší pravicové strany.

 

Právě se děje

Další zprávy