Zelení si zvolili své lídry v krajích

ČTK, ven
29. 1. 2006 16:16
Praha - Zelené v krajích povedou Zubová, Kuchtová, Penc, Křivka a Rabas. Stranu, v jejímž čele by stanuli v prosinci loňského roku, volila 3% voličů.

Stranu zelených povede do sněmovních voleb ve Středočeském kraji učitelka z Kutné Hory Olga Zubová. Na Královéhradecku Zelení do čela své kandidátky o víkendu zvolili aktivistu Stanislava Pence. V Českých Budějovicích delegáti zvolili místopředsedkyni Strany zelených a předsedkyni sdružení Jihočeské matky Danu Kuchtovou. Lídrem v Ústeckém kraji se stal ředitel Podkrušnohorského parku v Chomutově Přemysl Rabas. V Pardubickém kraji povede zelenou kandidátku překladatel Pavel Křivka.

Pence zvolili Zelení do čela kandidátky na konferenci v Týništi nad Orlicí. Do politiky se tak podle mluvčí Zelených Džamily Stehlíkové vrací výrazná osobnost disentu a polistopadové politické scény.

Politická scéna potřebuje podle Pence alternativu, která vrátí do politiky lidskost a občanskost. "Zájem o potřeby lidí musí být pro politika přednější než sledování vlastního prospěchu či upevnění mocenských pozicí jednotlivých politických klik. Zelení jsou právě tou alternativou, která přinese témata ochrany lidských práv, prevence zneužití moci ze strany státu a potřebu kontrolních mechanismů v systému výkonu státní moci," uvedl v tiskové zprávě.

Na předních příčkách kandidátky Zelených v Královéhradeckém kraji budou také Monika Štayrová z Hořic v Podkrkonoší a vedoucí odboru rozvoje zemědělství a venkova Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Zídek.

Na druhém místě jihočeské kandidátky Zelených je českobudějovický právník Svatomír Mlčoch, třetí je Dalibor Stráský z Borovan, který pracuje jako energetický poradce a je zároveň předsedou jihočeské organizace Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy