Soud neusmířil zelené a textaře Katapultu, rozhodne za týden

ČTK ČTK
13. 8. 2014 12:51
Ladislav Vostárek požaduje po Straně zelených omluvu v médiích a finanční kompenzaci za nedovolené užití sloganu z písně "Až" v předvolební kampani v roce 2010.
Ondřej Liška při předvolební kampani do Evropského parlamentu.
Ondřej Liška při předvolební kampani do Evropského parlamentu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Soudkyně pražského městského soudu se ve středu marně pokusila přimět ke smíru Stranu zelených a bývalého textaře skupiny Katapult Ladislava Vostárka. Muž stranu žaluje za užití sloganu "A co děti? Mají si kde hrát?" v předvolební kampani z roku 2010. Požaduje omluvu v médiích i finanční zadostiučinění v rozsahu, který zelení odmítli akceptovat. Soud ve sporu rozhodne příští středu.

Text z písně "Až" se ve čtyři roky staré kampani objevil například na internetu, v novinách, na autech či zazněl na některých předvolebních mítincích.

Právník a někdejší textař Vostárek uvedl, že ho použití sloganu v kampani zelených výrazně poškodilo na pověsti. Jako advokát totiž zastupuje klienty z oblasti průmyslu, tedy opačnou zájmovou skupinu než ekology. "Nikdo mi nevěřil, že to pro zelené nedělám za peníze," prohlásil.

Už dříve zdůrazňoval, že s touto stranou nesympatizuje.

Právní zástupci zelených prý vůči němu byli arogantní a vyhrožovali mu trestním stíháním. Jednání s předsedou Ondřejem Liškou prý sice bylo přátelské, ale k ničemu nevedlo. Od strany chce omluvu v celostátním deníku Blesk a půl milionu korun. "Poškodilo mě to ale mnohem více," podotkl.

Finanční kompromis

Soudkyně Jaroslava Lobotková však Vostárka už před zahájením dokazování upozornila, že takovou částku mu nepřizná. "Rozhodně to nebude půl milionu a rozhodně to nebude ani deset či dvacet tisíc korun, které nabízela žalovaná strana," prohlásila. Podle ní půjde o kompromis.

Lobotková připomněla dva obdobné spory, které pražský městský soud řešil v minulosti. V prvním vysoudil textař Jan Krůta na firmě Modrý anděl 150 tisíc korun za neoprávněné užití sloganu "Říkal si hurikán" na záchodcích restaurací.

Režisérka Marie Poledňáková pak ve druhém získala dvacet tisíc korun za užití názvu filmu "S tebou mě baví svět" v reklamě na oděvy ve vestibulu metra.

Právník zelených řekl, že strana byla ochotna zaplatit až 75 tisíc korun, k mimosoudní dohodě prý ale nedošlo kvůli neshodám o formě omluvy. Zatímco zelení navrhovali písemnou nebo osobní omluvu a stažení zpráv o kampani ze svého webu, Vostárek požadoval omluvu v celostátních i regionálních médiích, která by prý stranu stála statisíce.

Někdejší předseda strany Martin Bursík už dříve řekl, že strana si k užití sloganu opatřila licenci od Ochranného svazu autorského a povolení od zpěváka Katapultu Oldřicha Říhy. O tom, že autorem textu je Vostárek, prý zelení nevěděli. Textař původně žaloval i samotného Bursíka, tuto část žaloby však vzal zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy