Lišku v čele Strany zelených dočasně nahradí Drápalová

ČTK ČTK
8. 6. 2014 17:05
Do Senátu budou za zelené kandidovat Seitlová, Pošvářová či Láska, rozhodla republiková rada.
Dosavadní předseda zelených Ondřej Liška rezignoval na svoji funkci
Dosavadní předseda zelených Ondřej Liška rezignoval na svoji funkci | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na republikové radě Strany zelených v neděli oznámil svou rezignaci dosavadní předseda Ondřej Liška. Odstoupit se rozhodl po volbách do Evropského parlamentu, ve kterých strana neuspěla. Partaj nyní povede první místopředsedkyně Jana Drápalová.

Republiková rada strany také schválila kandidáty do senátních voleb.

Liška chce zůstat řadovým členem a působit především v brněnské organizaci. "Můj odchod neznamená, že by se mě zelení zbavili," řekl novinářům Liška, který si nyní chce hlavně odpočinout. Chce také dokončit dvě rozepsané knihy.

Nový šéf v listopadu

Liška svou rezignaci oznámil už po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Oproti posledním eurovolbám si sice zelení polepšili, ale se ziskem 3,77 procenta hlasů zůstali bez mandátu. Liška uvedl, že výsledek považuje za nedostatečný, a proto končí.

Šestatřicetiletý Liška vedl zelené od konce roku 2009, od té doby svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala.

Drápalová řekla, že chce stranu především připravit na podzimní senátní a komunální volby. Na konci listopadu by si strana měla vybrat nového předsedu.

Do Senátu Seitlová, Pošvářová a Láska

Za zelené nebo s jejich podporou bude do Senátu kandidovat advokát Václav Láska, bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová a expertka na dopravní stavby Miloslava Pošvářová. Společně s lidovci zelení podpoří také bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, který by měl v Praze usilovat o přízeň voličů jako nezávislý kandidát.

Dalším kandidátem bude náměstek hejtmana Libereckého kraje Josef Jadrný. První místopředsedkyně strany Jana Drápalová, která zelené po dnešní rezignaci předsedy Ondřeje Lišky vede, řekla, že strana zároveň schválila dohodu o spolupráci s KDU-ČSL. Zelení a lidovci budou některé kandidáty nominovat společně.

Pošvářová novinářům řekla, že by v Senátu ráda pokračovala v boji proti korupci v oblasti dopravních staveb. Jadrný by se rád zaměřil na legislativu, mimo jiné na zákon o odpadech či horní zákon.

Láska bude kandidovat ve volebním obvodu, který zahrnuje Prahu 5, Hampl v Praze 1, Seitlová v Přerově, Pošvářová v obvodu Brno-město a Jadrný v České Lípě.

 

Právě se děje

Další zprávy