Zelení jdou do voleb bez Martina Bursíka

Martina Machová Veronika Skálová Martina Machová, Veronika Skálová
19. 7. 2009 15:40
Kandidátku v Praze povede radní Štěpánek, na jihu Čech advokát Mlčoch
Bývalý předseda Strany Zelených Martin Bursík svou nominaci do čela kandidátky nepřijal.
Bývalý předseda Strany Zelených Martin Bursík svou nominaci do čela kandidátky nepřijal. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha, České Budějovice - Už je to jasné. Martin Bursík - muž, který dovedl Stranu zelených do sněmovny a do koaliční vlády - do podzimních předčasných voleb nepromluví.

Bursík se rozhodl nekandidovat. V budoucnu se chce věnovat "konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí".

Už ne, napsal Bursík

Přitom ještě před víkendem mnozí zelení věřili, že spolu s úřadujícím předsedou strany Ondřejem Liškou vytvoří Bursík pevný tandem a pomůže straně, která je za hranicí volitelnosti, udržet se ve sněmovně.

Před nedělní krajskou konferencí v Praze, která se chystala vybrat jedničku pro pražskou kandidátkou, dokonce Bursík nasbíral několik nominací.

"Navzdory některým zprávám jsem během týdne žádnou kandidaturu nepřijal, to si jen hodně lidí okolo mně přálo, abych šel Straně zelených pomoci," napsal do Aktuálně.cz prostřednictvím sms zprávy Bursík.

"Hodně jsem o mém dalším smysluplném působení ve veřejném prostoru přemýšlel. Rozhodl jsem se, že v další životní etapě dám přednost konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí před stranickou politikou, která mne stála hodně sil," uvedl ve svém vyjádření k budoucnosti ve sněmovně.

Prahu povede Štěpánek, jižní Čechy Mlčoch

Zelení tedy v neděli vybrali jiné osobnosti na pozice lídrů.

Pražskou kandidátku povede radní Petr Štěpánek. Jihočeskou kandidátku pak advokát Svatomír Mlčoch.

Zatímco v Praze se předem spekulovalo o Bursíkovi, v jižních Čechách se napjatě čekalo, zda kandidaturu oznámí někdejší místopředsedkyně partaje Dana Kuchtová.

Na konferenci v Domě zahrádkářů v Českých Budějovicích sice dorazila, kandidaturu však odmítla. "Její krátký projev byl velmi smířlivý, konstatovala, že nechce hrotit situaci a kandidaturu s díky odmítla," uvedl 1. místopředseda jihočeské organizace Jiří Guth.

Za vítězným Mlčochem skončila na druhém učitelka Michaela Petrová a na třetím Alois Pavlíčko, bývalý ředitel Národního parku Šumava.

 

Právě se děje

Další zprávy