Zelení by rádi sněmovnu zelenější

25. 12. 2006 0:00
Praha - Od nového roku by měla být poslanecká sněmovna zelenější. Alespoň tak si to přejí poslanci Strany Zelených.
Sviťme si ve sněmovně šetrně, volají zelení
Sviťme si ve sněmovně šetrně, volají zelení | Foto: Tomáš Adamec

Zatím nejde o jejich volební preference. Na mušku si vzali provoz dolní komory.

"Sněmovna by měla jít jako instituce vzorem a chovat se ekologicky a otevřeně k novým trendům. Požádali jsme proto kancléře sněmovny, aby na tom s námi začal pracovat," vysvětluje poslanec Zelených Ondřej Liška.

Jesle patří do sněmovny

Zelení chtějí, aby poslanci tiskli a kopírovali na recyklovaný papír, třídili odpad ve všech kancelářích či používali úsporné žárovky. Kromě toho by Liška rád ve sněmovně viděl mateřské centrum a k obědu si dal biopotraviny a fair trade výrobky.

"Brzy se mi narodí holčička a mateřské centrum pro mne bude aktuální problém. V jiných zemích mají v parlamentech třeba jesle, tak proč by to nešlo u nás," myslí si Liška.

Vedení sněmovny je k mateřskému centru skeptické. "Tato potřeba může být řešena individuálně, tak jak tomu už v minulosti v jednotlivých případech - třeba u poslankyň Buzkové a Marvanové - bylo," stojí v odpovědi od tiskového odboru.

Ondřej Liška by chtěl v parlamentní budově dětský koutek
Ondřej Liška by chtěl v parlamentní budově dětský koutek | Foto: SZ

Kancléř: ekologie má zelenou

K ostatním ekologickým plánům se ale staví sněmovní kancelář vstřícně. Mnohé z požadavků Zelených už ostatně zavedla před lety.

"Hlavní jednací sál byl díky iniciativě poslanců z výboru pro životní prostředí osazen úspornými žárovkami jako jeden z prvních v České republice již v době, kdy se tyto žárovky teprve dostávaly  na trh. Nyní je odhadem cca 70 procent všeho osvětlení v Poslanecké sněmovně tvořeno šetrnými žárovkami," říká tiskový mluvčí kanceláře Petr Žamboch.

Podle Lišky to nestačí. "Může to přece být 100 procent," říká.

Recyklovaný papír už sněmovna také zaváděla. Ovšem nakonec kvůli vyšším nákladům od záměru upustila. Podle Lišky to byla chyba. "Dnes se již dá pořídit kvalitní recyklovaný papír, který je navíc levný." Sněmovna by se podle něj měla k myšlence vrátit.

MŽP: vzor i četník

Jeho slova potvrzuje praxe z ministerstva životního prostředí. To používá recyklovaný papír z 80 procent. A samozřejmě i jinak je v "zeleném" provozu vzorem.

"Nakupujeme zelenou elektřinu od společnosti ČEZ, máme zateplenou fasádu, na mytí používáme ekologicky šetrné výrobky, máme jedno auto na hybridní pohon," vypočítává rychle mluvčí ministerstva Karolína Šulová.

Ministersto působí také jako ekologický "četník" pro ostatní ministerstva a úřady. Každý rok kontroluje, zda se naplňují vyhlášku vlády z roku 2000, podle které by měla ministestva nakupovat ekologicky šetrné výrobky.

Podle poslední zprávy s tím většina ministerstev neměla problém.

Měl byste tu mít jiné žárovky, upozornil Martin Bursík Václava Klause
Měl byste tu mít jiné žárovky, upozornil Martin Bursík Václava Klause | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kupodivu i věčný antipod ministerstva životního prostředí - ministerstvo průmyslu - se chová jako vzorný ekolog. "Poměr ekologických světelných zdrojů ke klasickým je na MPO v procentním poměru asi 97:3," sdělila Aktuálně.cz pracovnice ministerstva Kateřina Koubová. Také třídění odpadu je na ministerstvu standardem.

Na Hradě úsporně

Strana zelených se svými ekologickými plány nezůstala jenom u sněmovny. Když předseda strany Martin Bursík před časem jednal na Hradě s prezidentem Václavem Klausem o východisku z povolebního patu, neodpustil si na závěr tiskové konferenci vytknout, že sál osvětlují obyčejné žárovky a nikoli úsporné zářivky.

"Stojíme tady pod lustrem, který více hřeje, než-li svítí. Já jsem to v rychlosti spočítal a odhadl jsem to na 10,5 kilowattu za hodinu. Úspornými zářivkami by bylo možné nejméně dvě třetiny elektřiny uspořit," prohlásil Bursík.

Jenže úsporné zářivky se na Pražském hradě běžně používají. Jedinou výjimkou jsou reprezentativní prostory, kde se například přijímají zahraniční delegace.

"Jestli plýtváme energií, to rozhodně ne," řekla Aktuálně.cz Alena Veliká z tiskového odboru.

Úsporné zářivky osvětlují například kanceláře, schodiště, nádvoří, ale také Vladislavský sál, kde jsou už od roku 2002.

"Rozhodně tam nejsou kvůli Bursíkově výzvě," dodala Alena Veliká, podle níž se na Hradě například i třídí odpad, aby se mohl recyklovat.

Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím. | Foto: Ondřej Besperát

Bio místo bůčku

Na co na Hradě zatím nemyslí, jsou biopotraviny. Podle mluvčího Hradu Petra Hájka jsou příliš drahé. "Jsme organizace hospodařící s omezenými prostředky ze státního rozpočtu, a proto bohužel není možné, abychom na recepcích či jiných akcích používali biopotraviny či výrobky Fair trade," tvrdí Hájek.

Ve sněmovně mají k fair trade potravinám také zdrženlivý postoj. "Fairtrade zavedeme, pokud po něm bude poptávka," říká mluvčí sněmovní kanceláře.

Poslanec Liška, který novinky ve sněmovně inicioval, nehodlá na poptávku mezi poslanci jen tak čekat.

"V lednu 2007 otevřeme v atriu sněmovny výstavu o biopotravinách. Chceme poslancům ukázat, že bioptraviny jsou normální jídlo a také to, že pro české zemědělství můžou mít ekonomické výhody." Akci chystají Zelení v rámci celoevropské kampaně www.eat-better.org, která má na výhody biopotravin upozornit.

 

Právě se děje

Další zprávy