Že jsem na odstřel? Snad vydržím pár měsíců, říká Heger

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 12. 2010 9:35
Chci měnit zdravotnictví postupně, ne jako Julínek, říká ministr v rozhovoru
Postupné ladění, ne revoluce!
Postupné ladění, ne revoluce! | Foto: Jan Langer

Praha - Hlavním problémem českého zdravotnictví je to, že se stále se otevírají nůžky mezi tím, co medicína může poskytnout, a tím, na co má peníze, říká ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

A má recept: postupně ministerstvo určí, jakou léčbu budou plně hradit zdravotní pojišťovny, a co už si bude muset pacient připlatit. Chce zarazit pacientům, aby s toutéž diagnózou obcházeli více lékařů. A chce, aby peníze šly s pacientem, ne aby nemocnice dostávaly paušální platby.

A dodává: to všechno chci dělat pomalu a postupně, rozhodně ne "z jedné vody načisto" jako exministr Julínek. Ale právě proto směrem od ODS zaznívá kritika: reformy předvolebně drsné TOP 09 jsou v nedohlednu.

Ministr "na odstřel"? Tyto opakující se spekulace Leoš Heger odráží - věří, že má před sebou "ještě pár měsíců".

A.cz: Objevují se stále spekulace o vašem odchodu z čela ministerstva. Přežijete rok 2011?

Já nevím. Já bych rád. A myslím si, že už jsme tu reformu rozjeli. Takže já bych byl docela u toho rád. Jestli tu příležitost nedostanu, tak se s chutí vrátím k medicíně.

A.cz: A máte teď nějaké náznaky, jak si stojíte?

Teďka si myslím, že je to docela zastabilizováno a že po těch kritických výpadech, že neděláme žádnou reformu a že jsme s ničím nepřišli, jsme myslím přišli s dost věcmi a že jsem neztratil důvěru veřejnosti...

A.cz: A důvěru premiéra?

I pan premiér jaksi se nechal slyšet, že neplánuje žádná odvolávání. Myslím, že rozhodně mám před sebou ještě pár měsíců a pak se uvidí.

A.cz: Jak se vám ale poslouchají takové rady - jako např. od slovenského exministra zdravotnictví Rudolfa Zajace, že musíte zhrubnout?

Tak to už je dávno, co to říkal, a myslím, že jsem už udělal pár kroků, které nevyvolaly velké nadšení. Lékařský odborový klub je toho příkladem. Když je třeba něco udělat, tak si za tím stojím.

A.cz: Takže jste zhrubnul dostatečně?

Ne. Já si za tím stojím slušně. Já bych tomu neříkal zhrubnutí, já tomu říkám jen trvání si na tom, co chci dělat a jak si to představuju, že by to mělo být správné.

A.cz: Odborům se teď nelíbí připravovaný zákon o zdravotních službách, podle kterého by bylo možné za nadstandardní péči připlácet. Argumentují, že zatím není jasné, co je standard plně hrazený pojišťovnou a za co by si už pacient měl připlácet. Vypadne z návrhu zatím tento paragraf?

My se budeme snažit, aby tam zůstal. Pro start reformy je to zcela zásadní. Naše zákony jsou nastavené tak, aby medicína nejen mohla poskytovat co nejvíce, ale přímo musela. A nejsou ošetřené limity v okamžiku, kdy nejsou zdroje.  A lékaři musí sami rozhodovat, komu dají víc a komu ne. A to otevírá prostor pro i korupční chování, které tady bezesporu je, i když já myslím, že je stále minoritní.

My začneme paragrafem, který říká: tady je nějaký strop a jak ten strop dopadne na určitou technologii a na pacienta. Odstartujeme to ale ze současného stavu - z toho, co je teď hrazeno - a o všech novinkách se bude diskutovat. Bude to proces pomalý.

A.cz: Nicméně když ty standardy nebudou jasné a ten zákon bude platit, neotevřete prostor pro libovůli lékařů?

To řešení by mohlo být v tom, že k tomu paragrafu, který říká, že se hradí jenom to nejúčinnější, bychom dali ještě doušku, že to, co se teď hradí, se bude hradit i nadále. A až s těmi věcmi, které se vyhodnotí, vstoupí v platnost možnost příplatků.

A.cz: Pojmenujte  nejbolavější místo českého zdravotnictví, kde to hoří...

Je to rozevírání nůžek mezi zdroji a možnostmi medicíny. Druhý problém je, že nejsou definovaná pravidla pohybu pacienta. Pacient má ze zákona právo vybrat si zdravotnické zařízení, ale vůbec tomu neodpovídá systém úhrad.

A.cz: Takže jak by to měla vaše reforma řešit?

Měla by řešit, jaké jsou povinnosti pacienta, jaké jsou povinnosti jednotlivých aktérů, kdy může jít pacient podle svého uvážení ke specialistovi. V tom nastal chaos. Pacient má nárok jít, kam chce a nikdo ho nemůže omezit. Mělo by být v zákoně nebo v úhradovém předpisu, že pacient má právo si vyžádat konzultaci u druhého lékaře, pokud jde o zásadní zákrok, třeba vážnou operaci, aby se ujistil, že se dobře rozhoduje. Ale aby chodil ke třetímu, čtvrtému, pátému tak to už by nemělo být hrazeno. A dneska to pojišťovny platí.

A.cz: Takže v tomto duchu budete připravovat zákony?

Takto bychom rádi, aby se ten systém postupně kultivoval. Tak, jak se to naši předchůdci - reformátoři kolem exministra Julínka - snažili napsat asi do sedmi zákonů z jedné vody načisto, ono to takhle nejde. Někteří to i sami přiznávali. Ten systém se musí kultivovat postupně.

A.cz: Říkáte „postupně", nicméně ODS už v médiích dávala najevo, že v koaliční smlouvě je rozjezd reformy k 1. lednu 2012 a že už teď mají ty zákony zpoždění...

I na jiných ministerstvech se ukazuje, že to nejde tak rychle, jak si všichni slibovali.

 

Právě se děje

Další zprávy